Treball de l'expressió oral i corporal amb els nens i nenes de diferents centres educatius amb l'acompanyament de L'Escola d'Arts en Viu, tot generant un espai d'aprenentatge on es potencia la creativitat, el treball en grup i el pensament crític

Iniciat el curs 2016-2017, els objectius del projecte son democratitzar la pràctica artística així com el desenvolupament social,artístic i comunitari des del treball amb el teatre; potenciar l’expressió corporal, l'expressió oral i la creativitat; desenvolupar l'escolta de grup i la cohesió entre l’alumnat per afavorir la creació artística, i fomentar la participació tant de l’alumnat com del professorat participant.

El projecte s'adreça a l'alumnat d'infantil, primària i secundària de 3 escoles i 1 institut escola de la ciutat, i es desplega durant tot el curs. 

Respecte la metodologia, intervenen especialistes en clau de codocència en diferents assignatures (des de català a educació física). El treball teatral es realitza a partir de dinàmiques escèniques diverses que promouen el treball d'expressió corporal i oral amb l'alumnat i estimulen processos per a la creació de peces i escenificacions pròpies.

Treball a l'aula

Tot seguit es descriuen les especificitats del desplegament del projecte a cada centre per aquest curs.

Ins-Esc del Prat  Intervé a infantil (P3, P4 i P5), primària (1r, 4t i 6è) i secundària (1r i 2n d'ESO) en el marc de l'assignatura de català. A infantil i primària fan sessions quinzenals i a l'ESO setmanals. Treballen amb grups desdoblats a infantil i primària i gran grup de tot el primer cicle a l'ESO.
 Esc Jaume Balmes  Intervé a primària (4t i 5è) , amb grups partits de forma setmanal. Es vincula amb el tema transversal de l’escola “El Prat, el nostre patrimoni” i s’orienta a la millora de la competència comunicativa en català, l'expressió corporal, la creació de textos i escenes, la posada en escena i el debat de conceptes.
 Esc Joan Maragall  Intervé a primària (2n, 4t i 6è) , amb grups partits de forma setmanal. Amb l’objectiu de millorar l’expressió oral del català, a 2n i 4t es realitzen dinàmiques i jocs teatrals, i a 6è, s’indaga en qüestions més reflexives a partir del treball de l’escriptura, la creativitat i la contemporaneïtat.
 Esc H. Josep Tarradellas  Intervé a primària (2n, 4t i 6è) amb gran grup, de forma setmanal i dins l’assignatura d’Educació Física. L’alumnat de 2n i 4t realitza jocs i dinàmiques teatrals que tenen el cos com a protagonista, a través del qual es coneixen a ells mateixos i la forma com es relacionen amb el grup. L’alumnat de 6è, a més de realitzar dinàmiques teatrals, inicia un treball de reflexió i posterior creació sobre una temàtica identificada i treballada a la tutoria (identitat virtual vs. real vs. de gènere).

Coordinacions internes amb l'equip 

Amb freqüència mensual s'organitzen trobades on els docents i tutors implicats al projecte de cada escola juntament amb els especialistes de L'Escola d'Arts en Viu acorden el contingut de les sessions de cada grup/centre i es fa seguiment de com avança el treball a l'aula. Per altra banda, també es fa un treball online per la consulta, acompanyament i preparació dels materials per les sessions presencials i dramatúrgia dels textos. 

Treball en xarxa

Tots els professionals implicats en el projecte es troben, en diverses ocasions al llarg del curs, en un espai de treball compartit anomenat entorn d'aprenentatge de teatre. En aquestes trobades comparteixen coneixements al voltant del desenvolupament del projecte, coneixen noves experiències i metodologies de treball, treballen plegats en temàtiques i reptes comuns i organitzen activitats de manera conjunta. 

Aquest curs, una part de l'entorn d'aprenentatge s'ha realitzat en col·laboració amb el Teatre L'Artesà, on el grup de professionals ha compartit 3 trobades amb artistes programats. 

Compartir amb la ciutat

En diverses ocasions al llarg del curs però especialment durant l'últim trimestre, els grups d'alumnes juntament amb el professorat implicat, organitzen posades en escena del treball realitzat, i que són obertes a la comunitat educativa dels diferents centres participants. 

- A l’Institut Escola, per Nadal, el grup de 6è ha mostrat els seus microrelats. Durant el tercer trimestre, tots els grups d’alumnes han mostrat a les famílies les seves creacions i escenificacions (4t= El rei presumit).

- A l'Escola Jaume Balmes, durant l'abril, s'organitza una mostra de l'alumnat de 4t i 5è creada a partir d'improvisacions, ambientació sonora i escenificació a partir material d'arxiu (projecció de fotografies històriques). L'obra es vincula amb una exposició sobre patrimoni pratenc al vestíbul de l'escola, oberta a les famílies i al barri. 

- A l'Escola Joan Maragall, coincidint amb la celebració de Sant Jordi, l'alumnat de 2n i 4t ha realitzat una mostra oberta a les famílies. 

- A l'Escola H. Josep Tarradellas, a meitat de març, l’alumnat de 6è A i B posa en escena diferents dinàmiques i reflexions sorgides en les sessions al voltant de la temàtica de la identitat (virtual, real i de gènere).

Notícies del projecte del curs 2021-2022

Veure totes

dimecres, 27 abril, 2022 - 10:00

La qüestió de la identitat a l’aula de teatre

Un procés de creació col·lectiu

dimecres, 23 febrer, 2022 - 10:00

Al teatre tot és possible

L'Escola d'Arts en Viu realitza projectes de teatre a les escoles Jaume...

dimecres, 15 setembre, 2021 - 10:00

L'Escola d'Arts en Viu inicia el curs 21-22

L'Escola inicia totes les classes presencialment i amb novetats a l'oferta...

Altres accions relacionades

Projecte d'arts en viu a la secundària

Alumnat de 1r i/o 2n d’ESO, amb l’acompanyament de l’Escola d’Arts en Viu i l’equip docent dels instituts, treballa...

Projecte de teatre

Treball de l'expressió oral i corporal amb els nens i nenes de diferents centres educatius amb l'...

BUSCADOR D'ACCIONS