Esteu aquí

Al teatre tot és possible

L'Escola d'Arts en Viu realitza projectes de teatre a les escoles Jaume Balmes, Joan Maragall, Josep Tarradellas i l'Institut-Escola del Prat

dimecres, 23 febrer, 2022 - 10:00

Els projectes de teatre impulsats per L’Escola d’Arts en Viu pretenen potenciar la creativitat, l’expressió corporal i oral dels infants així com desenvolupar el treball en equip i la capacitat crítica de l’alumnat i s’adapten a les particularitats de cada escola. Enguany hi formen part les escoles Jaume Balmes, Joan Maragall, l’Honorable Josep Tarradellas i l’Institut Escola del Prat. A l’institut Baldiri Guilera i a l'institut-escola Pepa Colomer també es duen a terme pràctiques teatrals, aquestes són de caire interdisciplinari, interactuant amb la música.

Visitem el projecte de teatre a l’Escola Jaume Balmes

Comença la sessió de teatre del programa Interseccions a l’Escola Jaume Balmes amb un grup de 5è.  A l'inici de cada sessió hi ha una 'clau de pas',  un embarbussament que els i les alumnes han de poder formular en la següent sessió per tal de posar-se ‘mans a l’obra’: “carrega el carro carreter, que si tu el carregues, jo el descarregaré”. 

L'escena que el grup de 5è està elaborant serà a un mirador, i ells i elles seran “spoters”. Abans de canviar d'espai i dirigir-se a l'escenari, reflexionen plegades sobre l'ampliació de l'aeroport i les dones pilot. Així és com descobreixen que a l'aeroport també hi ha art. A la T2, per exemple, hi ha un mural de Miró  i  l'escultura d'un cavall de Botero.

Finalment, acorden que com són “spoters”, reivindicaran les dones pilot. “Però a mi no em deixen manifestar-me”, diu un dels alumnes. La Blanca (especialista de teatre de L’Escola d'Arts en Viu) el somriu i respon: “aquí si pots manifestar-te”, i la tutora prossegueix: “al teatre tot és possible”.

Visitem el projecte de teatre a l’Escola Joan Maragall

“Sabeu què és un mapa? Quins elements s'hi destaquen?” “Noms de carrers, carreteres, paisatges, números, rutes, colors, etc.” responen els i les alumnes de 6è de l’Escola Joan Maragall del projecte de teatre. Tot seguit, l’Arnau (especialista de teatre de L’Escola d'Arts en Viu), els proposa: “Feu un mapa del vostre cos. Recordeu que parlàvem de metàfores? Doncs ara aplicarem aquest coneixement a l’hora de crear el nostre mapa del cos, concebint-lo de forma poètica. Heu d'anar trobant punts d'interès reals en el cos. Després d’introduir els punts d'interès, dibuixarem les carreteres, que serien les connexions que s'estableixen entre els diferents elements del nostre cos”. “A mi”- prossegueix l’Arnau-, “quan vaig al teatre a veure una obra i m'emociono, aquesta m'entra pels ulls i es connecta amb el pit, que és a on sento l'emoció. Per tant, jo dibuixaria una carretera entre els meus ulls i el pit”.

L'Arnau reparteix folis en blanc. A l'inici de la sessió l'alumnat està distret, parla, riu... però a poc a poc es va concentrant, sembla que comencen a intuir que aquesta pràctica els ajudarà a entendre's millor a si mateixos, a descobrir-se i a entendre als seus companys d'una forma diferent de la que estan acostumats. N'hi ha qui dibuixa pulcrament, però no sap com establir relacions entre les parts del seu cos, hi ha qui no dona importància al dibuix, però troba punts d'interès arreu del seu esquelet, i hi ha quin no s'atreveix ni a agafar el llapis.

Quaranta-cinc minuts després, tots han dibuixat i escrit quelcom, i a més, han compartit algunes de les seves experiències, com ara les seves marques de naixement, a les que han batejat. En quinze dies s’explicaran uns als altres i en veu alta allò que han dibuixat al mapa del seu cos.

Música, teatre, dansa i projectes interdisciplinars

Ara bé, la ruta no acaba aquí. Continuarem visitant les aules en què l’Escola d’Arts en Viu du a terme projectes artístics en tàndem amb les professores dels grups classe implicats.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 3 octubre, 2023 - 14:45

Comença un nou cicle de Ciutats Defensores al Prat

El proper divendres 6 d’octubre comença un nou cicle d’activitats de Ciutats Defensores al Prat. Un projecte que té per objectiu conscienciar a les persones sob...

dimarts, 3 octubre, 2023 - 12:00

Iniciem un nou Cicle d'història: El Prat, del s. XVIII al XIX

Continuen les sessions dedicades a la història del Prat de la mà d...

dilluns, 2 octubre, 2023 - 16:00

La ciutadania valora positivament la Festa Major puntuant-la, majoritàriament, per sobre de set

Més de set-centes persones responen l’enquesta de valoració de la Festa Major