Projecte d'Arts Visuals a l'Escola Jaume Balmes (curs 19-20)

Els projectes d’Arts Visuals en el marc d’Interseccions s’inicien en el curs 2017-2018  i es desenvolupen a partir d’una col·laboració entre l’Escola d’Art del Prat i els centre educatius que hi participen. Tenen per objectiu la democratització de l’art contemporani,  l’impuls en la innovació educativa i el desenvolupament comunitari a través de propostes que connecten el centre educatiu al teixit social de la ciutat.

Els projectes que es desenvolupen es dissenyen conjuntament entre els professionals de cada centre educatiu i els educadors de l’Escola d’Arts del Prat. En aquest procés col·laboratiu inicial es decideix l’eix temàtic del projecte i com participaran l'equip docent i l'alumnat i quines interrelacions amb el teixit social es desenvoluparan.

Enguany participen en el projecte a l'Escola d'Arts del Prat les següents escoles: L'Institut Escola Pepa Colomer,L’Escola Ramon Llull, l’Escola Can Rigoli l’Escola Jaume Balmes.

El Projecte d’Arts visuals a l’Escola Jaume Balmes té diverses àrees d’intervenció. El projecte s’ adreça a alumnes de P3 a 2on. Suposa la intervenció d’un nombre aproximat de 225 alumnes.

Després de desenvolupar entre l’escola Jaume Balmes, el PASC i l’Escola d’Arts del Prat  el projecte “Caçadorxs de mirades” (EAP. p.o.cc19/20), es crearà un nou projecte treballant des de la diversitat i el rebuig de la homogeneïtat cultural en la comunicació, per tal d’aprendre altres formes de comunicar-nos, recuperant-ne de tradicionals, a banda de les imposicions digitals establertes. També es comptarà amb la co.laboració de les famílies de l'Escola Jaume Balmes.

Es preveu, per tant, treballar amb diverses dinàmiques al voltant d’aprendre altres formes de comunicació tot qüestionant les existents imposades en l’era digital.

Depenent del cicle, es preveu una dinàmica o un altre sense perdre el mateix enfocament: aprendre altres formes de comunicar-nos.

Treball a l’aula

  • Cursos on s’intervé: P3 a 1er
  • Nombre de sessions: 18 sessions
  • Tipologies d’agrupaments:  Dos grups
  • Durada del projecte: Octubre 2019-Juny 2020

Treball amb el centre educatiu i els docents

Aquest projecte té associat un Entorn d’Aprenentatge, l’objectiu del qual és propiciar un espai de trobada on els/les docents i els educadors comparteixin l’estat dels projectes, i les relatives inquietuds, reptes i recursos.

Coordinació entre mestres i educadors:

Formació i acompanyament del professorat en el disseny del projecte, codissenyant-lo amb educadors d’EAP i en correspondència amb els interessos de l’Escola. L’EAP proporciona material bibliogràfic en forma de fitxes amb autors, projectes i conceptes en relació al tema proposat per l’escola al curs 2019/20 per tal d’aplicar-les a les aules i aplicar-les, si cal, a la resta d’escola. Es realitzaran 16 sessions de dues hores durant tot el curs.

Treball amb comunitats

A l'Escola Jaume Balmes existeix una col·laboració amb el PASC (instrument municipal d’actuació en el barri per dirigir el procés de millores i transformacions socials, econòmiques i urbanístiques que garanteixin la cohesió social i millorin la qualitat de vida dels i les habitants de Sant Cosme) que possibilita el treball en xarxa i en comunitat.

Compartir amb la ciutat

A l’escola Jaume Balmes, l’esdeveniment final ha de concretar-se amb l’equip docent de l’escola durant el primer trimestre tot decidint si es realitzarà dins el festival de final de curs tal i com es va fer l’any passat. Al disseny formal del projecte, es contempla la possibilitat de col·laborar amb Prat Ràdio per tal de muntar una petita emissora de ràdio a l’escola amb el que desenvolupar un programa de ràdio creat i realitzat pels alumnes.

Així mateix es preveu que aquest programa de ràdio involucri de forma activa a entitats del PASC i la comunitat del barri de Sant Cosme, i el programa de ràdio esdevindrà el format final del projecte on desenvolupar aprenentatges resolts durant el curs i al context de les aules.         

Les dates per la formalització encara han de concretar-se però seria Maig-Juny 2020.

Notícies del curs 19-20 sobre Arts Visuals al Jaume Balmes

Veure totes

dimecres, 6 novembre, 2019 - 08:30

Arrenquen els nous projectes d’Arts Visuals del programa municipal IntersECCions

A les escoles Pepa Colomer, Ramon Lull, Can Rigol i Jaume Balmes

Altres accions relacionades

Projecte Arts Visuals

Els projectes d'Arts Visuals conceben l'art com a eina transformadora i com un espai de possibilitats...

BUSCADOR D'ACCIONS