Com a ciutat ens enfrontem a reptes complexos que fan necessari crear una intel·ligència col·lectiva capaç de donar resposta a aquests reptes. La participació de la ciutadania és vital per crear aquest marc de corresponsabilitat de les polítiques que es duen a terme a la ciutat. Per enfortir aquest marc, necessitem una administració local que sigui propera i transparent en la seva gestió, alhora que treballi noves formes de relació amb la ciutadania a través del món digital.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap a l’objectiu de desenvolupament sostenible número 16, (pau, justícia i institucions sòlides), recollit en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Actualitzarem, dinamitzarem i difondrem els espais estables de participació ciutadana com a òrgans consultius de debat i aportacions d’acord amb el Reglament de Participació.
Posarem en marxa els pressupostos participatius de legislatura que permetin, a través d’un procés participatiu, seleccionar projectes d’inversió i manteniment a l’espai públic, amb espais de seguiment i avaluació.
En execució
Donarem suport i assessorament metodològic i logístic per al desplegament de processos participatius a iniciativa municipal/institucional o ciutadana.
Crearem una plataforma web que articuli els processos i espais de participació ciutadana amb els criteris de transparència, traçabilitat, confidencialitat i accessibilitat.
Plataforma en funcionament
Iniciarem l’elaboració de l’agenda que permeti ajuntar tots els processos participatius d’iniciativa municipal per tal d’oferir un calendari d’informació, canals i actuacions que es desenvolupin durant la legislatura.
Agenda generada a la web
Continuarem amb la campanya de difusió i coneixement del Reglament de Participació Ciutadana establerta en el mateix Reglament tant per a la ciutadania com per al personal municipal.
Establirem un model d’audiències públiques per regular-ne el format i establir-ne la periodicitat per a temes d’interès general.
Dissenyarem les actuacions que ofereixin una oferta formativa trimestral adreçada a les entitats, així com l’acompanyament a entitats i col·lectius no constituïts formalment.
Establirem una estratègia de foment del voluntariat que permeti consolidar el model actual de voluntariat i potenciar-ne noves formes i àmbits.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap a l’objectiu de desenvolupament sostenible número 16, (pau, justícia i institucions sòlides) recollit en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Aprovarem i difondrem els objectius i actuacions a tots els nivells de l’organització municipal i a la ciutadania, així com la implementació per fases.
Revisarem la informació publicada actualment per millorar–ne l’accés, la comprensió, mitjançant visualitzacions, dades i explicacions i augmentarem els ítems informatius que s’hi exposen.
Crearem un espai web de rendició de comptes en el qual es pugui consultar l’estat de compliment de manera gràfica i amb percentatge d’execució del PAM.
Generalitzarem l’ús de cartes de serveis per comunicar els serveis municipals existents i per establir compromisos de qualitat.
Definirem un sistema d’integritat pública que inclogui un codi de conducta ètica per als càrrecs electes i per al personal del consistori que reculli els comportaments desitjables i els valors ètics de l’organització municipal.
Potenciarem l’accés de les xarxes socials de l'Ajuntament d'una forma àgil i transparent, per tal de reforçar-les com a canals d’informació ciutadana, a través d’una estratègia local de comunicació.
Impulsarem el portal de dades obertes del web municipal a través de l’elaboració d’una estratègia transversal i de procediment d’obertura de dades.
Habilitarem els espais per garantir una interacció habitual de l’alcalde amb la ciutadania. Aquesta interacció mirarà d’aprofitar tant canals virtuals, radiofònics com presencials.
Els objectius d’aquest àmbit, i les actuacions descrites, han de servir per avançar cap a l’objectiu de desenvolupament sostenible número 16, (pau, justícia i institucions sòlides),, recollit en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.
Iniciarem campanyes de sensibilització i d’informació sobre els drets de la ciutadania en el món digital.
Idearem una estratègia d’acompanyament i suport a les entitats locals i les persones en la transició cap a l’administració digital per a la tramitació de serveis a l’Administració.
Millorarem i simplificarem el procediment de tramitació electrònica, així com ampliarem el ventall de procediments que es puguin tramitar en línia. Acompanyarem les entitats i la ciutadania en el salt a la tramitació electrònica.
Fomentarem i sensibilitzarem sobre l’ús del programari lliure en el desenvolupament d’eines web per part de l’administració.
Posarem en marxa el servei de cita prèvia en línia per agilitzar el servei d’atenció al públic de manera progressiva.
Estudiarem i millorarem la xarxa de punts d’accés a Internet a la ciutat dins del marc competencial i legislatiu.