La Diverciència és una celebració amb la ciència com a protagonista, en el marc del programa Interseccions, que busca apropar el pensament científic i la seva metodologia de treball cap a l'alumnat i la ciutadania, oferint un dia en el qual la ciència es percebi com a una temàtica quotidiana, distesa i divertida.

Els participants en el projecte en xarxa Investiguem, Inventem organitzen diverses activitats, durant tot el matí, conduïdes per l'alumnat de les escoles participants (El Parc, Bernat Metge i Charles Darwin), agents impulsors del projecte (Centre Cívic Palmira DomènechBiblioteca Antonio Martín) i amb la col·laboració del Centre Cultural Aeronàutic. A la tarda la Diverciència continua al Centre Cívic Palmira Domènech amb el Planetari Digital Immersiu.

Investiguem, inventem és un projecte col·laboratiu entre centres educatius i culturals del municipi.  Utilitzant com a motors el mètode científic, l’experimentació i la imaginació, es pretén explicar el món què ens envolta i passar a l’acció.

Des de les 9.30 h i fins a les 12.30 h, els Jardins del Cementiri Vell es van omplir de mostres d'activitats relacionades amb les investigacions, creacions i coneixements adquirits durant el curs per part de l'alumnat de les escoles Bernat Metge, Charles Darwin i El Parc. Entre d'altres, es va posar en pràctica la Tercera Llei de Newton, es va expèrimentar amb circuits elèctrics i es va treballar el teorema de Bernoulli i l'efecte Venturi.

També es va comptar amb activitats organitzades per altres agents impulsors i col·laboradors al projecte: la Biblioteca Antonio Martín, el Centre Cívic Palmira Domènech i el Centre Cultural Aeronàutic.

 

Palanques, circuits elèctrics i piles

L'alumnat de l'Escola Charles Darwin va presentar els següents experiments:

- Experimentació amb palanques "Què pesa més?"

- Circuits elèctrics "Quins materials són conductors i quins materials són aïllants?"

- Piles i paper d'alumini

Paral·lelament, es va poder veure l'exposició "Construcció de joguines simples", amb murals explicatius i maquetes de diferents màquines simples, i l'exposició "Joguines reconvertides" amb presentacions de les fitxes de treball i el procés de creació. També es va aprendre la improtància de les plaques solars!

La Tercera llei de Newton, la força elèctrica i el magnetisme

L'alumnat de cicle mitjà de l'Escola Bernat Metge han experimentat a través del projecte "Viatge a Mart" amb les forces a distància i de contacte, i sobretot, aquelles que intervenen el vol. Aquestes activitats ha volgut compartir-les amb tota la comunitat a la Diverciència, convidant-vos a fer un viatge tot experimentant les descobertes i coneixements que han adquirit durant el projecte!

- La tercera llei de Newton: els cotxes d'aire

- La força elèctrica: carreres de llaunes

- El magnetisme dels imants

També es va poder veure l'exposició "Coets espacials"!

L'efecte venturi i l'espai

Els experiments que va presentar l'Escola El Parc són els següents:

- La construcció d'un avió a partir d'un globus, una corda i una canyeta.

- L'efecte venturi i el teorema de Bernoulli a través de l'experimentació amb un full de paper.

- L'aire ocupa un espai! Experimentació a través de xeringues. 

La Lutravioleta i la llei de la gravetat

Vine a experimentar i descobrir la llei de la gravetat d'una manera divertida i creativa amb la Lutravioleta! En aquesta activitat, aprendràs com fer un petit paracaigudes volador amb paper de seda i corda, i veuràs com funciona en llançar-lo des d'una altura elevada. Podràs provar diferents mides i formes de paracaigudes i veure com afecten el seu descens.

Cada mes, la Lutravioleta apropa a les Tardes en Família del Centre Cívic Palmira Domènech totes aquelles dones científiques que han aportat tant al llarg de la història. També la reconeixereu del programa RÀNDOM del X3, on va fer uns experiments al·lucinants!

La ciència dels llibres!

La Biblioteca Antonio Martín oferirà al llarg del matí un racó d'exposició i lectura dels llibres científics de la Biblioteca Voladora que ha treballat durant el curs l'alumnat.

 

(en construcció)

La ciència del vol

Sabeu per què volen els avions? El Centre Cultural Aeronàutic us ensenyarà la millor manera de fabricar el vostre propi avió amb... Paper reciclat!

El Centre Cultural Aeronàutic és un espai dedicat a la història de l’aviació que acull la Col·lecció i Exposició Històrica de la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya. La seva exposició permanent, titulada ‘Cent anys d'Aviació Civil a Catalunya’, fa un repàs a l'evolució que han viscut l'aviació internacional, nacional i també local al llarg de la història a través de diferents aeronaus fora de servei, rèpliques d'avions històrics, fotografies, panells gràfics, motors i maquetes.

 

 

A la tarda, des de les 16 h i fins a les 20 h, al CC Palmira Domènech es podrà comprendre millor el nostre lloc dins l'Univers estimulant la curiositat i el coneixement amb el Planetari Digital Immersiu.

El Planetari Digital Immersiu no són pel·lícules sinó sessions parlades per un educador especialitzat, amb interacció dels participants. A més, l’actualització anual de programes i software anomenat “spacecrafter pro” i enriquit amb “l’Add-on software d’Immersive Adventure” permet recrear vídeos en millor detall, visionar objectes amb un format tridimensional únic i treballar amb vídeos dinàmics de VR360. Tota una millora de qualitat per afavorir un aprenentatge dinàmic, flexible i de qualitat.

El Planetari comptarà amb quatre sessions:

  • De 16 a 17 h: Sessió oberta per a majors de 60 anys.
  • De 17 a 18 h: Sessió per a famílies de la Tarda en família. Sessió oberta per a famílies.
  • De 18 a 19 h: Sessió oberta per a tots els públics (recomanada per a famílies).
  • De 19 a 20 h: Sessió oberta per a persones adultes.

Per inscriure's, cal trucar al centre Cívic Palmira Domènech al 934794535 o bé enviar un correu al ccpalmiradomenech@gmail.com