Exposicions

Del 20 de juny al 25 de novembre de 2023

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

L'any 2023 s'ha celebrat el centenari del naixement de l’historiador pratenc Jaume Codina (1923-2007), fill predilecte de la ciutat i creu de Sant Jordi. Aquesta exposició ha mostrat el seu important fons documental, donat per la família l’any 2007 i, alhora,  ha posat en valor la importància dels fons privats dipositats en arxius públics.  El Fons Jaume Codina és el resultat de molts anys de recerca i consta de documentació pròpia i d’altra que li havia estat donada.

L’Arxiu municipal del Prat custodia la documentació de l’Ajuntament i com a arxiu històric també conserva més de 170 fons privats procedents de particulars, empreses, associacions i institucions i d’altres donacions de menor volum.

L’exposició inclou el projecte Memorables 2022-23 desenvolupat per l’alumnat de l’Institut Estany de la Ricarda en el marc d’IntersECCions.

Activitats complementàries: aquí

Veure plafons

Del 23 de gener al 10 de juny de 2023

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

La gran passió de Gerard Giménez va ser la fotografia, activitat a la qual es va dedicar com a creador i com a col·leccionista d’imatges històriques del Prat.

Com a fotògraf va obtenir molts premis arreu de Catalunya i va ser distingit amb diversos reconeixements a la seva figura i a la seva obra. L’any 2012 va ser guardonat  amb el Premi Ciutat del Prat. L’any 2022, dos anys després de la seva mort, i seguint els seus desitjos, la família va fer donació del seu fons a l’Arxiu Municipal.

L’exposició és un recorregut històric del Prat a través de les fotografies de Gerard Giménez i una mostra de la seva col·lecció.

Veure plafons

Del 14 de juny al 3 de desembre de 2022

Cèntric Espai cultural

Producció pròpia

L’exposició gira entorn de l’evolució demogràfica del Prat  des dels orígens, amb els primers pobladors, fins al segle XXI. La mostra ens ofereix informació sobre com ha anat evolucionant la població del Prat i tots els elements que han contribuït a la realitat actual.

Exposició en xarxa

Encreuaments compta amb una part general a la sala d’exposicions del Cèntric i, a més, ha tingut, durant un període, connexions amb altres espais expositius distribuïts als centres cívics de la ciutat: Jardins de la Pau, Sant Jordi-Ribera Baixa i Pal­mira Domènech. Durant els propers mesos, es programaran diferents ac­tivitats vinculades al creixement dels diferents barris.

L’exposició també incorpora el tre­ball Memorables de l’Institut Estany de la Ricarda.

Veure plafons

Del 21 de desembre de 2021 al 21 de maig de 2022

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

Recorregut  pels orígens i l’evolució de la ciutat a través de les diferents intervencions arqueològiques que s’han realitzat en els darrers anys a la ciutat. L’arqueologia ens permet descobrir el patrimoni amagat i alhora aprofundir en aquesta part de la nostra història.

L’exposició, a partir d’aquestes intervencions i les troballes que s’han fet, explica  la formació del delta, el primer poblament, la creació del nucli urbà i el conjunt parroquial. Amb el suport de la Diputació de Barcelona

Activitats complementàries: aquí. 

Veure plafons

Del 28 de juny al 3 d'octubre de 2021

Cèntric Espai Cultural

Fotografies de David Airob.

L'exposició recull els moments més difícils de la pandèmia al Prat.

Veure plafons

Patrimoni_catalegexpoEl Prat1939.jpg

Del 14 d'abril al 22 de novembre de 2021

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

L’exposició se centra en el període franquista i explica els mecanismes que van permetre al règim exercir una repressió sense precedents durant dècades. Alhora, ens fa reflexionar sobre l'estat actual de la recuperació de la memòria històrica.

El recorregut expositiu s’inicia amb unes línies del temps que permeten situar cronològicament dates significatives de la República, de la Guerra Civil i del Franquisme. Són fets que han estat clau en l'àmbit general i del Prat.  Un cop situats en el temps, l'exposició es divideix en 4 àmbits: Control, Càstig, Víctimes i Amnèsia.

Activitats complementàries: aquí

L’exposició també incorpora el tre­ball Memorables de l’Institut Estany de la Ricarda.

Veure plafons

Del 13 d'octubre al 30 de gener de 2021

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia.

L’exposició presenta un recorregut per com es vestíen els pratencs i pratenques des dels inicis del segle XX.  El vestit, més enllà de la seva funció utilitària, és una expressió de pertinença i d'identitat. L'exposició inclou una mostra gràfica, un aparador de vestits i objectes emprats en la confecció de les peces de roba.

També podreu veure el treball de l'alumnat de l'IES Estany de la Ricarda que s'emmarca en el projecte Memorables. 

Veure plafons

Del 28 de setembre al 24 de novembre de 2019

Torre Muntadas

Producció pròpia

L’exposició se centra en la història dels inicis del moviment associatiu cultural al Prat, posant l’accent en les entitats que es van crear abans dels anys seixanta del segle passat. Aquesta història, que segueix un relat cronològic, no es podria explicar sense tenir en compte el context històric i social de la seva creació.

La importància del moviment coral, l’aparició dels ateneus, la rivalitat entre grups, la frenètica activitat teatral o la integració dels fluxos demogràfics són alguns dels elements que constitueixen aquest relat. Un procés viu i canviant que contribueix a conformar l’actual teixit associatiu pratenc. És un mosaic d’entitats.

Veure plafons

Del 21 de juny al  21 de setembre de 2019

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

Coincidint amb el solstici d’estiu inaugurem una exposició dedicada a aquesta estació de l’any. L’exposició arriba fins a finals dels anys seixanta i mostra, a través de fotografies en blanc i negre, com eren els estius dels que podia gaudir la població del Prat. L’exposició pretén mostrar com ha evolucionat l’oci: activitats a la platja i al riu, cafès i tavernes, cinema a la fresca, revetlles, excursions, seran protagonistes d’aquesta exposició en clau local.

L’exposició incorpora el projecte de servei comunitari Memorables de l’IES Estany de la Ricarda. És un treball de recuperació de la memòria de la ciutat a través d’entrevistes que efectua un grup d’alumnat de 3r d’ESO, prèviament format a l’Arxiu en tècniques de treball amb fonts orals. Memorables és un projecte que forma part d’IntersECCions.

Veure plafons

Del 19 de desembre al 16 de març de 2019

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

La granja avícola Prat, propietat de Josep Colominas i Rosa Álvarez, va ser el principal centre productor i distribuïdor d'aviram de la raça Prat. La seva tasca va ser fonamental en la recuperació i divulgació d'aquesta raça avícola.

Va estar en funcionament de 1932 fins el 1961. Malgrat el tancament de la granja, de la mà de Rosa Álvarez i els seus col·laboradors, van continuar vinculats al sector i van participar en l'organització de fires avícoles.

Els hereus de la família, l'any 2017 van fer donació a l'Arxiu Municipal d'un valuós fons documental, principalment fotografies, que ara mostrem en aquesta exposició.

Veure plafons

Les dones a la fàbrica 

Del 29 de setembre al 25 de novembre de 2018

Torre Muntadas

Producció pròpia

L’arribada de la indústria al Prat va oferir l’oportunitat de treballar fora de casa a moltes dones. Amb la instal·lació de La Seda i La Papelera, i, sobretot, amb el desenvolupament dels polígons industrials als anys setanta i vuitanta, les dones van ocupar espais molt importants de treball a les fàbriques del Prat. Un paper que no sempre s’ha visibilitzat amb la importància que tingué a nivell econòmic, però també social i cultural. Aquesta exposició vol ser un reconeixement al treball de totes elles.

Veure plafons

Veure vídeo

Què en saps del Prat?

Del 14 de setembre a l'1 de desembre de 2018

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

Imatges curioses, preguntes i dubtes, efemèrides, entre d’altres temes. Us plantegem una exposició diferent que posarà a prova la vostra memòria visual i els vostres coneixements sobre la nostra ciutat. Us convidem a jugar-hi.

Veure plafons

Quan érem preolímpics

Del 23 de setembre al 26 de novembre de 2017

Torre Muntadas

Producció pròpia

L'any  2017 s'ha celebrat el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Coincidint amb aquesta efemèride, l’exposició proposa un repàs per la història de l’esport pratenc des de les primeres manifestacions esportives fins als Jocs del 92. A través del fil conductor dels anys, repassem clubs i agrupacions, esportistes destacats, esdeveniments i celebracions  i instal·lacions emblemàtiques.

Veure plafons

Del 8 de juny al 26 d'agost de 2017

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

Els documents ens expliquen fets o esdeveniments,  i no cal ser especialistes per a entendre'ls. Només ens cal "saber mirar" per esbrinar el que ens diuen.

La mostra ens apropa a alguns documents de la història del Prat, conservats a l'Arxiu municipal, que han estat triats pel seu interès, curiositat o singularitat, i que s’han posat en relació aportant  informació d’un mateix fet des de tres perspectives diferents. 

Veure plafons

Del 22 de març al 27 de maig de 2017

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

La premsa apareix al Prat al llarg del segle XX. Les primeres publicacions eren amateurs, quasi artesanals, a les que s'afegiren els butlletins d'entitats.

Des de principis dels anys vint es succeeixen diferents intents de publicacions d'informació general sobre la població.

Veure plafons

Del 14 d'octubre al 10 de desembre de 2016

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

El Prat té una llarga tradició en el món de l’excursionisme i de l’escoltisme. 

Aquesta exposició és un repàs de la seva història,  des dels seus orígens fins a l’actualitat. La UEC i els agrupaments escoltes i guies, Anton Vilà i Conxita Busquets són els protagonistes d’aquesta història.

Veure plafons

Veure catàleg

http://festamajor.elprat.cat/2016/09/aprenent-mirar-aprenent-fer-40-anys-de.html

Del 24 de setembre al 20 de novembre de 2016

Centre d'art Torre Muntadas

Producció pròpia

Coincidint amb el 40è aniversari de la creació de l’antiga Escola Municipal de Dibuix i Pintura, l’Associació d’Amics de l’Art del Prat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal,  ha generat l’exposició “Aprenent a mirar, aprenent a fer. 40 anys de formació artística al Prat”, on es recull una sèrie d’experiències educatives entorn a l’ensenyament de les arts visuals i plàstiques desenvolupades durant les últimes quatre dècades de la nostra ciutat

Veure catàleg

Connexions. Espais singulars 1950-1970

Del 19 de febrer al 30 d'abril 2016
Cèntric Espai Cultural
Producció pròpia

Als anys cinquanta el Prat havia exhaurit la disponibilitat d'habitatges en un moment en què començava amb força un moviment migratori cap a les zones més industrials. Al Prat les respostes a aquestes necessitats van sorgir des de diferents àmbits (empresarial, col·lectiu, oficial) donant lloc a diferents tipologies constructives i creant espais singulars. 

Veure plafons

El Prat del 1714

Del 27 de setembre al 30 de novembre de 2014
Centre d'art Torre Muntadas
Producció pròpia

En un moment convuls com a conseqüència de la guerra que enfrontava borbònics i austriacistes per la corona d'Espanya, neix el Prat pròpiament dit.

Al llarg del segle XVIII s'organitza l'administració local, creixen els principals serveis a la comunitat i es construeix la futura plaça i el primer carrer.

Mentrestant, la població, jornalera en la seva major part, viu en modestos habitatges que es van dotant de les millores domèstiques que es generalitzen al llarg del segle.

Veure catàleg
Vídeo Història de la xocolata

Del 26 de setembre al 20 de novembre de 2015

Centre d'art Torre Muntadas

Producció pròpia

L’exposició “13 artistes, 1 història” ens ofereix una reflexió sobre la història del Prat a través de la visió de 13 artistes locals. El fil conductor de l’exposició són tres elements: l’aigua, la terra i la pedra. Els dos primers són elements fonamentals en la formació del territori i els que confereixen la personalitat al Delta. El tercer, la pedra, no el trobem de manera natural i simbolitza la humanització del territori.

Veure plafons

Veure catàleg

De pana i de campana. Els joves dels 70

Del 20 de febrer al 31 de maig de 2015
Cèntric, Espai Cultural
Producció pròpia

L'exposició proposa un recorregut per la vida dels joves del Prat de la generació dels setanta que va viure el final del franquisme i la Transició.

Com vestien, a quins locals anaven, com organitzaven el temps lliure, i també què els preocupava, on estudiaven, com afrontaven el món laboral, com es relacionaven amb els amics i les parelles. Temes comuns als joves des de sempre emmarcats en una ciutat que estava creixent i canviant.

Veure plafons

Del 20 de setembre de 2013 a l'1 de febrer de 2014

Cèntric Espai Cultural

Producció pròpia

Hi ha moltes maneres d'explicar la història i moltes lectures diferents. Aquesta exposició us proposa acostar-vos a la història del Prat a través dels dibuixos de l'artista pratenca Montse Mayol. De la mà del Pau i la Marina, els protagonistes del nostre relat, la canalla s'introduirà amb ells a la descoberta de la història del Prat.

Veure plafons

Del 28 de setembre a l'1 de desembre de 2013

Torre Muntadas

Producció pròpia

Jaume Estruch, nascut al Prat l'any 1915, ingressà molt jove a l'ordre religiós de La Salle, que el destinà al Perú, on va viure la major part de la seva vida. Era un home inquiet a qui li agradava escriure i llegir. Però la seva gran afició era la pintura. L'exposició ens situa en el Prat que va viure Estruch i ens permetrà gaudir de les seves obres conservades al fons d'art municipal.

Veure plafons

El cinema amateur del Prat

Del 20 de setembre al 2 de febrer de 2013
Cèntric Espai Cultural
Producció pròpia

El moviment cinematogràfic amateur pratenc constitueix una de les experiències més interessants de la història cultural del Prat. Al mateix temps, l'alt nivell assolit per alguns dels nostres autors, situen el moviment amateur pratenc en un alt nivell en el conjunt del cinema realitzat per no professionals a Catalunya.

El moviment amateur al Prat es pot situar entre 1949 i 1986. El 1949, impulsada per Jordi Bringué, es creà la Secció de cinema amateur de l'Agrupación Artístico Literària Cervantes i, a partir d'aquell moment, un grup de joves van començar a filmar pel·lícules, algunes de les quals són petites joies del cinema: Ballet burlón, de Fermí Marimón, La colilla, de Jordi Bringué, i La carraca, de Manuel Villanova, són alguns dels títols emblemàtics del nostre cinema. En els anys seixanta i els setanta proliferen els concursos i les filmacions gràcies a l'aparició de formats assequibles com el súper 8.

Els autors pratencs, que van obtenir premis i distincions en nombrosos concursos, van seguir treballant com a col·lectiu organitzat fins als anys vuitanta quan s'introdueix el vídeo domèstic. L'estrena, el 1986, de Peraustrínia 2004 es pot considerar com el brillant epíleg del moviment.

Descarrega PDF (pdf - 15380024 bytes)

Xamosa i galana ..... la Festa Major del Prat

Del 24 de setembre de 2011 al 21 de gener de 2012
Cèntric Espai Cultural
Producció pròpia

La Festa Major és l'acte popular per excel·lència i el que aplega un major nombre de participants. La celebració de la festa té el seu origen en tradicions molt antigues, que arrenquen de creences relacionades amb la fertilitat de la terra i l'agricultura, i que s'han anat vinculant amb alguna figura del santoral. En el nostre cas, aquestes figures religioses van ser sant Pere i sant Pau, patrons de la vila del Prat. Per què, doncs, se celebra la Festa Major per sant Cosme i sant Damià? Aquest any, a més de gaudir de la Festa Major, hem volgut fer una exposició que ens endinsa en les arrels de la celebració, en l'origen, l'evolució i les seves peculiaritats, i que contesta preguntes com aquesta.

Així, amb una ambientació festiva podem veure, entre d'altres aspectes, com gaudien de la Festa Major els nostres pares i avis, com entenien l'esbarjo, on anaven a ballar i també recordarem els diferents artistes que han actuat a la nostra ciutat. Tot això, en un recorregut històric que ens portarà fins a la celebració actual, que incorpora també les xarxes socials. L'exposició utilitza documents, fotografies, recreacions, objectes, com a elements expositius, i incorpora filmacions d'autors amateurs locals a partir dels anys cinquanta i d'altres d'actuals.

Veure catàleg

Veure plafons

Saber mirar. El Prat i els seus documents 1643-1938

Del 12 de setembre de 2011 al 22 de gener de 2012
Sala 1 segona planta Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

Els documents ens expliquen moltes coses i no cal ser especialistes per entendre'ls. Només ens cal "saber mirar" el que ens diuen. Aquesta exposició ens apropa a alguns documents de la història del Prat, conservats a l'Arxiu Municipal, que han estat triats pel seu interès, curiositat o singularitat. Els documents s'acompanyen de fotografies que ens ajuden a entendre millor les paraules.

El recorregut s'inicia l'any 1643, data del document més antic que es conserva al fons municipal, i es tanca el 1938.

Descarrega PDF (pdf - 6536011 bytes)

Del 25 de setembre al 7 de novembre de 2010

Torre Muntadas

Producció pròpia

Història, memòria i lluita volen recordar i honorar tots els homes i dones que van participar en la lluita sindical. La data d'inici del període històric és l'any 1917 perquè aleshores va començar a funcionar la fàbrica de La Papelera i va suposar l'inici de la industrialització al Prat. L'any 1978 tanca el període degut a que s'hi van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista.

Veure plafons

D’anada i tornada. Els transports al Prat

Del 26 de setembre al 23 de desembre de 2009
Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

El Prat és un territori singular per moltes raons. Una d'elles, sens dubte, és la que fa referència a les comunicacions i els transports.

L'evolució de la ciutat ha anat lligada als canvis en els mitjans de transport, que han actuat com a veritables motors de transformació en tots els àmbits, en especial pel que fa a l'economia i la societat, però també a la cultura, l'educació, el lleure, etc.

La història del Prat es pot explicar a partir dels transports i això és el que pretenia mostrar aquesta exposició, en un viatge d'anada i tornada.

Veure plafons

El tocador de l’àvia.

Del 19 de setembre de 2008 al 4 de gener de 2009
Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

El tocador existeix des de molt antic i representa l’espai més íntim i personal de la dona. Simbolitza el moment de descans després d’una dura jornada i és el lloc on guarda les seves pertinences més preuades.

A la vida i, per tant, a la història la visió dominant ha estat la de l’home. Aquesta visió s’anomena androcentrisme i ha estat acceptada durant anys per homes i dones i ens ha donat com a resultat una explicació del món en clau masculina en què tot allò que estava relacionat amb les dones passava a un pla d’inferioritat. Seguir la petjada de les dones a la història és una tasca ben difícil.

La societat patriarcal tradicional discrimina la dona, que no disposa de drets i que està relegada a l’àmbit domèstic. El procés d’industrialització comportà la incorporació de les dones al treball assalariat i canvis en l’estructura de la societat.

Aquest procés que es dóna a nivell general, també és viu al Prat. A partir del tocador ens endinsarem a l’univers femení des de diferents vessants. L’exposició vol explicar la vida de les dones del Prat des del temps de les nostres àvies, a través d’imatges, documents i objectes que ens ajudaran a entendre com les dones del Prat van viure aquests canvis.

Descarrega PDF (pdf - 11001163 bytes)

Gent de teatre. El Prat 1871-1992

Del 27 de setembre al 22 de desembre de 2007
Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

Veure plafons

El teu barri. El barri dels infants

Del 13 de desembre de 2006 al 5 d’abril de 2007
Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

Descarrega PDF (pdf - 11781884 bytes)

La caiguda de la República va anar acompanyada de la implantació d'una ferotge dictadura que pretenis castigar i sotmetre els enemics, tot implantant un sistema basat en la por, la delació i la revenja. Les dones van patir doblement les conseqüències de la repressió, per la seva consició de republicanes i de dones. Si el franquisme les situava en un pla d'inferioritat, a l'hora d'aplicar la repressió, van ser tractades amb la mteixa duresa que els homes, mentre que a la vida quotidiana es van establir uns mecanismes que les deixaven en una posició d'indefensió i de dependència respecte al pare, el marit o el germà.

Malgrat totes les dificultats, les dones van ser capaces de tirar endavant la família en una anys de dificultats i escassetats en què trobar feina estava ple de traves. 

L'exposició s'ha acompanyat d'un llibre, Les dones del Prat i la repressió franquista , el núm. 6 de la Col·lecció de textos locals.

Descarrega PDF (pdf - 8756395 bytes)

Del 14 de desembre de 2005 al 8 d'abril de 2006

Segona planta, Centre Cultural Torre Balcells
Producció pròpia

Aquesta exposició ens mostra El Prat preindustrial, quines feines es feien, les festes que se celebraven, el dia a dia dels pratencs i pratenques.

El calendari festiu:  D’entre les festes religioses més populars destaca la de Corpus amb una processó amb lluïdes catifes de flors pels carrers. La Festa Major era la principal festivitat lúdica de l’any i tota la població participava en les diferents activitats que s’organitzaven.

El cicle de la vida: Els protagonistes de la història són les persones  des del naixement fins a la mort passant per la vida escolar, el servei militar, el matrimoni o la malaltia.  

Feines i eines del camp: Fins ben entrat el segle XIX, la població pratenca va viure d’una agricultura tradicional basada en l’autoconsum. Es conreaven cereals amb baixos rendiments, a causa del poc ús de fertilitzants i per les característiques del sòl, poc adequat per a aquest tipus de conreus.

El regadiu: El Prat del segle XIX va viure el pas de l’agricultura de secà a la de regadiu motivat per dos fets bàsics: l’arribada de nous propietaris i el millor aprofitament de l’aigua.

El segle XX s’inicià amb la consolidació dels conreus de regadiu, que van desbancar els de secà. Les terres es van adaptar als nous productes, molt més rendibles i que tenien una gran acceptació als mercats locals i internacionals.

Descarrega PDF (pdf - 5478313 bytes)

Del 23 de setembre al 26 de novembre de 2005

Torre Balcells

Producció pròpia

L’any 1916 l’empresa Pujol, Comabella i Cia, constructora d’avions, i el Real Aero Club de Catalunya es van instal·lar a la finca coneguda com La Volateria, per la gran quantitat d’ocells que s’hi podien trobar, i que donarà un nom molt adequat al primer aeròdrom del Prat.

La Volateria va ser el veritable bressol de l’aviació catalana.

L’any 1921 s’instal·là al Prat l’Aeronàutica Naval, dependent del Ministeri de Marina, que havia adquirit els terrenys de La Volateria. La seva activitat principal va ser l’escola per a la formació de pilots, que es va mantenir fins al 1931.

Un dels pilots més destacats de l’època va ser Josep Canudas, que l’any 1917 havia obtingut el primer títol de pilot atorgat a Catalunya. L’any 1923 es crea l’Aeròdrom Canudas, que suplia la pèrdua de la Volateria per a l’aviació civil i que va continuar la tasca de formació de pilots.

A més d’aquests dos aeròdroms, existia el camp de la companyia francesa Latecoère (antecedent d’Air France), que des del 1920 havia establert un servei aeri postal Barcelona-París).

En començar la Guerra Civil tots tres camps van ser unificats i van passar a dependre de la Conselleria de Defensa de la Generalitat i, més tard, del Ministeri de Defensa.

Veure plafons