El document del mes: L’ofici de llevadora

Al Prat, tot i que no hi ha molta informació documental al respecte, les primeres llevadores de les que tenim informació exerceixen l'any 1895 i atenien les dones als seus domicilis. Maria Farré Casanovas va ser una de les primeres llevadores titulades que van exercir al Prat. Una de les llevadores més conegudes va ser la Ramona Via i Pros (Vilafranca del Penedès – Girona 1992).

Ramona Via va estudiar infermeria i acabà els estudis de practicant l'any 1944, un any més tard assistí el seu primer part. Va estar en actiu fins l'any 1972, any en el que es va posar en funcionament l’Hospital de Bellvitge.

La Ramona va ser també escriptora, mestra de català i activista cultural. Destaquen els seus dos llibres, Nit de Reis i Com neixen els catalans. Morí l’any 1992. Va rebre importants reconeixement per la seva trajectòria personal, professional i literària. Així, entre d’altres destaca el nomenament de filla predilecta de la seva ciutat natal i de filla adoptiva del Prat la ciutat on va residir durant la major part de la seva vida. Aquesta distinció va ser atorgada a títol pòstum l’any 1994. Igualment, pel seu paper i implicació en la millora de la sanitat, en especial de les dones del Prat, es va posar el seu nom al nou centre d’atenció primària amb que comptà la ciutat, l’any 1998. Enguany s’ha commemorat el seu centenari i s’han fet diversos actes a la ciutat en homenatge a la llevadora i escriptora.

El document d’aquest mes fa referència al carnet d’estudiant de la Ramona Via a la Facultat de Medicina. Es tracta d’un document de 1943 que forma part del Fons documental i Bibliogràfic de Ramona Via. El fons va ingressar a l’Arxiu municipal del Prat, mitjançant conveni de donació, el 19 de desembre de 2018. El fons conté un important fons bibliogràfic, amb més de 800 llibres, i documentació relacionada amb la seva vida i trajectòria. Actualment, el fons es troba en procés de classificació i catalogació.

 

(Prat ocult: https://www.elprat.cat/el-prat-ocult/les-curadores)