Cicle d'història del Prat: El Prat, dels orígens al s. XVIII

El cicle, El Prat, dels orígens al s. XVIII, és un recorregut pels inicis de la història del Prat, des de la formació del territori, la creació del delta i la seva evolució, fins al s. XVIII, quan es comença a consolidar el que serà el nucli urbà. El punt de partida de les sessions és l’arqueologia i les diferents intervencions que s’han dut a terme en els darrers anys. Així, tindrà un especial protagonisme la intervenció entorn de l’antic conjunt parroquial, a més de la desapareguda Torre Gran i l’avinguda Verge de Montserrat.  

Les sessions tindran  lloc a la Sala d'actes del Cèntric Espai Cultural, són gratuïtes i no cal inscripció prèvia. 

L'última sessió, La cuina de l'hostal,  tindrà lloc al Centre Cívic Palmira Domènech. 

Aquest cicle és complementari a l'exposició El Prat, una mirada arqueològica.

Activitat amb la col·laboració d'Amics d'el Prat i la Diputació de Barcelona.

Descarrega't tota la informació

14|02   19 h.

Sala d'actes Cèntric Espai Cultural

Aprofitant les obres dels aparcaments de l’avinguda Verge de Montserrat es va dur a terme un estudi que ha permès obtenir dades sobre la formació del delta i el paisatge en època medieval. Ens ho presenten l'arqueòleg Santi Riera (Universitat de Barcelona) i el geòleg Ramon Julià (CSIC).

Dillluns 14 de febrer a les 19 h. Més informació aquí.

09|03  19 h.

Sala d'actes Cèntric Espai Cultural

En aquesta sessió, Jordi Gibert Rebull, arqueòleg pratenc, ens parlarà sobre els precedents medievals i els orígens moderns del municipi del Prat, des de les primeres notícies del segle X fins a la formació del primer nucli urbà entrat el segle XVIII.

Dimecres 9 de març a les 19 h. Més informació aquí.

04|04  19 h.

Sala d'actes Cèntric Espai Cultural

Aquesta sessió, a càrrec de Jordi Gibert Rebull, es dedicarà íntegrament a resseguir l'evolució de l'antic conjunt parroquial de Sant Pere i Sant Pau del Prat, des dels seus orígens al segle XVI fins a la seva desaparició l'estiu de 1936, tot plegat a la llum dels resultats obtinguts durant la intervenció arqueològica realitzada l'any 2020 a la plaça de l'Església i la posterior prospecció amb georadar.

Dilluns 4 d'abril a les 19 h. Més informació aquí.

25|04  19 h.

Sala d'actes Cèntric Espai Cultural

Josep Ferret i Felip-Neri Gordi, d'Amics del Prat, oferiran una visió detallada dels principals elements arquitectònics i artístics de l'antic temple de Sant Pere i Sant Pau, així com una revisió del paper jugat per la parròquia en la constitució del municipi del Prat.

Dilluns  25 d'abril a les 19 h. Més informació aquí.

31/05  19 h.

Centre Cívic Palmira Domènech

El primer hostal del Prat va sorgir, inicialment, de la necessitat d'hostatjar i alimentar els paletes que treballaven en la construcció del temple. Al peu del camí ral, tenia com a clients els viatgers i ramaders de pas cap a Barcelona que feien servir la barca.

Va començar a funcionar cap al 1580 i va estar en actiu durant quasi tres segles. Cap al 1725, el consell municipal aconsegueix un terreny per edificar-hi un nou hostal, que també va funcionar com a taverna, botiga i fleca. La sessió se centra en l’alimentació al voltant de l’època moderna, amb l’Hostal del Comú com a element simbòlic.

Dijous 28 d'abril a les 19 h. Més informació aquí.