La peça del mes: Sirena de La Seda de Barcelona

Sirena de La Seda de Barcelona

Any: primer quart segle XX

Material: ferro

Mides: 48 x 47 x 47 cm.

Procedència: La Seda de Barcelona

Núm. registre: 564

 

Sirena de fàbrica realitzada en ferro amb una base cilíndrica. Era utilitzada per assenyalar el començament i finalització dels torns de treball a la fàbrica, en aquest cas de la fàbrica de La Seda de Barcelona.

Durant la Guerra Civil, La Seda va fabricar material de guerra convertint-se en objectiu militar. El Prat per les seves característiques del territori, no es van construir refugis antiaeris, per a protegir i avisar a la població de possibles atacs aeris s’utilitzava la sirena de les fàbriques.

A la sala d’exposicions del Cèntric Espai Cultural hi ha l’exposició La defensa de la República. El Prat 1936-1939. L'exposició destaca la importància dels aeròdroms i de les fàbriques durant el període de la Guerra al Prat.  

 

  • Publicacions

Gómez Inglada, Marga: La Seda de Barcelona. Els primers anys 1925-1960. Ajuntament del Prat de Llobregat, 1998. El Prat de Llobregat.

Catàleg de l’exposició Lluita i treball. El moviment obrer al Prat 1917-1978.

De Madariaga Fernández, F. J. (2003). Las industrias de guerra de Cataluña durante la guerra civil. [Tesis doctoral, Universitat Rovira i Virgili (director Josep Sánchez Cervelló)]. TDX. https://www.tdx.cat/handle/10803/8607#page=1