Club de lectura

Club de lectura de novel·la històrica 

El club de lectura de novel·la històrica està obert al públic adult interessat en temes històrics; no calen coneixements previs i només cal tenir ganes de gaudir de la lectura i de la història.

Les posades en comú seran bimensuals i es fan un dijous de cada mes, a les 19.00 h, a la sala de consulta de l'Arxiu municipal.

Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

Podeu fer la inscripció a l'arxiu municipal a través de l'adreça de correu electrònic patrimonicultural@elprat.cat o a la biblioteca del Prat. 

Propera lectura

Dia: 20 de desembre de 2018

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Història medieval

Conductor:  Jordi Gibert. Historiador i arqueòleg especialitzat en l'Alta Edat Mitjana, doctor per la UAB amb una tesi sobre el pas de l'Antiguitat a l'Edat Mitjana a la Catalunya Central. Director d'excavacions arqueològiques sobre jaciments medievals, tant d'àmbit cristià com islàmic. Ha escrit un bon nombre d'articles sobre el període i diversos llibres, entre ells un de dedicat a l'entorn del delta del Llobregat entre els segles VI-XI.

Ja hem llegit

Dia: 18 d'octubre de 2018

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Història contemporània

Conductor:  Joan Marimon Padrosa. Llicenciat en Història de l'art. Guionista, analista de guió i de  muntatge, realitzador i productor. Professor de guió i de muntatge en diverses escoles de cine com l'ESCAC (Barcelona), el Taller de Guionistes (Barcelona), el Màster de Direcció de la Universitat Ramon Llull (Barcelona) i el Centro de Capacitación Cinematográfica (México DF).

Dia: 26 de juny de 2018

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Història antiga

Conductor:  Luis Manuel Gonzálvez Ortega, egiptòleg i Conservador del Museu Egipci de Barcelona. Professor de l’Escola d’Egiptologia de la Fundació Arqueològica Clos. Ha treballat a diferents jaciments arqueològics en Egipte (Heracleòpolis Magna, Oxirrinc, Meidum i Sharuna).

Dia: 26 d'abril de 2018

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Història contemporània

Conductora: Oriol Canals llicenciat en Història i mencionat en Història de l'art, itinerari d'art d'avantguardes i cinema per a la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del secretariat del consell de la revista científica Paratge. 

Dia: 15 de març de 2018

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Edat Mitjana

Conductora: Delfi I. Nieto Isabel (Barcelona 1975), és llicenciada en Física i en Història i Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona. És investigadora associada de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la mateixa universitat i està completant la seva tesi doctoral en l’estudi de les xarxes socials de col·lectius perseguits a finals de l’Edat Mitjana. Habitualment dóna cursos especialitzats en història de les heretgies i en l’evolució dels tribunals inquisitorials.

Dia: 30 de novembre de 2017

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Edat contemporània (Guerra Civil)

Conductor: Adrià Cabezas Sánchez és llicenciat i Doctor en Història per la Universitat de Barcelona.  Autor de diferents articles relacionats amb la Guerra Civil i publicats en diferents mitjans (Diari El Punt-Avui, Diari de Vilanova, Revista Sàpiens, etc...); és autor també dels llibres La Guerra Civil a Vilanova i la Geltrú (1936-1939); Aspectes militars o La Defensa de costa a la província de Tarragona durant la Guerra Civil (1936-1939) i un dels autors, juntament amb Ramon Arnabat, David Gesalí i David Íñiguez, del llibre El Penedès sota les bombes (1937-1939). Crònica d'un setge aeri.  Membre fundador de GRIEGC (Grup de Recerca i Investigació d'Espais de la Guerra Civil), on ha fet diferents tasques de recuperació i estudi del Patrimoni de la Guerra Civil a Catalunya i a l'Aragó.

Dia: 5 d'octubre de 2017

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Edat contemporània

Conductora:   Delfi I. Nieto Isabel (Barcelona 1975), és llicenciada en Física i en Història i Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona. És investigadora associada de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la mateixa universitat i està completant la seva tesi doctoral en l’estudi de les xarxes socials de col·lectius perseguits a finals de l’Edat Mitjana. Habitualment dóna cursos especialitzats en història de les heretgies i en l’evolució dels tribunals inquisitorials.

Dia. 1 de juny de 2017

Hora. 19h

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Edat contemporània

Conductor.  Martí Casas Payàs (Roda de Ter, 1978) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. També ha cursat el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona. Actualment és periodista de la Generalitat de Catalunya i col·labora com a historiador de l’art free-lance amb els Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya. 

Dia: 30 de març

Hora: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Edat contemporània

Conductora: Elena Carbonell Graells (Barcelona, 1981) és llicenciada en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en varis projectes d'investigació, el més recent dedicat al teatre comparant Itàlia i Espanya. Ha participat en diversos congresos amb aportacions sobre els vincles entre art i música, filosofia i l'art, i literatura i música en la cultura contemporànea. En la actualitat dedica la seva investigació a Giuseppe Verdi i l'Espanya romàntica.

Data: 12 de gener de 2017

Horari: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Dinastia Ming 

Conductora: Núria Ribas Valls Llicenciada en Història de l’Art especialista en art xinès i llicenciada en Estudis d’Àsia Oriental. Destaquem algunes estades d’estudi a la Universidad Complutense (Madrid), Inalco (París) i Tianjin Foreign Studies University (Xina). Ha participat en conferències a la Universitat Autònoma de Barcelona

Data: 13 d'octubre

Horari: 19:00 h.

Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal

Període: Història contemporània

Conductora: Marta Jové Campmajó.Llicenciada en Història contemporània (1981-1986). Arxivera (1987-1989 / 1994-2004). Editora a RBA Realizaciones (1989-1994), col·laboradora de diferents editorials com a correctora d'estil (1994-1996) i, des del 2004, responsable de publicacions del Museu Picasso de Barcelona

La modista de la reina, de Catherine Guenne

Data: 16 de juny del 2016, 19.00 h.
Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal.
Període: Història contemporània.

Conductores: Rosa Figueras Martín, llicenciada en Geografia i Història amb les especialitats d’Història de l’Art i  Història Medieval, ha estat vinculada durant molts anys al món de l’empresa tèxtil del prêt-à-porter. El seu estudi està centrat, aquests últims anys, en la Història de la Indumentària.

Imma Pérez Lirón, llicenciada en Geografia i Història amb les especialitats d’Història de l'Art i Història Medieval, ha treballat com a professora de Primària i Secundària d'Història i Anglès. Actualment treballa a l'Ajuntament del Prat.

 

El hombre que amaba a los perros, de Leonardo Padura

Data: 7 d'abril del 2016, 19.00 h.
Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal.
Període: Història contemporània.

Conductor: Eduard Puigventós, doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la UAB. Ha publicat diversos llibres: Els catalans a les guerres del món i Tornarem a vèncer, Complot contra Companys, etc. Ha col·laborat en obres com Contra Companys, 1936, El comerç. Del taulell al cistell, La Segona República a Catalunya i La Transició a Catalunya.

 

Memòria d’uns ulls pintats, de Lluís Llach

Data: 4 de febrer de 2016, 19.00 h.
Lloc: Sala de consulta de l'Arxiu municipal.
Període: Història contemporània.

Conductor: Andreu Carrascal, arxiver tècnic del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i màster en arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona. Arxiver professional, és especialista en arxius d’arquitectura, tipologies documentals i difusió pública de la documentació. És professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

 

K. L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella

Data: 3 de desembre del 2015, 19.00 h.
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca.
Període: Història contemporània.

Conductors: Joaquim Aloy és llicenciat en Història Contemporània. L'any 2007 va rebre el Premi Bages de Cultura, concedit per Òmnium Cultural, pel seu treball de recerca, investigació i divulgació de temes relacionats amb la memòria històrica. Els seus treballs se centren en l'època de la República, la Guerra Civil i el franquisme a Manresa.

Lluís Calderer és escriptor i especialista en literatura. L'any 2010 va rebre també el Premi Bages de Cultura en reconeixement de la seva actitud de compromís amb el país i la llengua. És especialista en l'obra de Joaquim Amat-Piniella.