Projecte Memorables a l’Institut Estany de la Ricarda (curs 19-20)

Memorables és un projecte de recuperació de la història oral del Prat iniciat per l’institut Estany de La Ricarda. És un projecte que compta amb alumnat del servei comunitari i amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal del Prat.

A partir del curs 2017-2018, l’activitat s’insereix dins del marc del Programa Interseccions i s’obre a la ciutat  per tal que respongui als objectius d’educació, cultura i ciutadania, formant part d’una de les exposicions organitzades des de Patrimoni: ‘Les Dones a la Fàbrica’ (curs 2017-2018) i ‘Quan l’estiu era en blanc i negre' (curs 2018-2019).

El projecte posa l’accent en el paper de la memòria oral de la ciutat, la qual es considera determinant per la identitat local. En cada edició del Memorables s’escull una temàtica concreta que es treballa a partir de diferents accions: els alumnes visiten l’Arxiu, es formen en recerca i investigació històrica, es documenten, preparen les entrevistes, les enregistren i les editen. Posteriorment, es comparteixen per plataformes d’Internet i en una exposició.

Fins ara, s’han dut a terme 45 entrevistes d’àmbits diversos com el patrimoni, la cultura, l’esport, les empreses locals o el sector del lleure. Aquest curs 2019-2020 es planteja emmarcar el projecte dins l’exposició “Indumentària”, prevista cap a l’abril-juny de 2020.

El Projecte Memorables a l'Institut Estany de la Ricarda té diverses àrees d'intervenció:

Treball a l’aula

  • Cursos on s’intervé: 3r d’ESO
  • Tipologies d’agrupaments: Mig grup
  • Assignatures on s’intervé: Optativa de Servei Comunitari
  • Durada del projecte: Octubre 2019-Juny 2020  

Treball amb el centre educatiu i els docents

Des de Patrimoni i l’Arxiu Municipal es duu a terme la coordinació del projecte i alhora s’ofereix formació i acompanyament per capacitar l’alumnat en el desenvolupament de tècniques de recerca i investigació històrica, així com en el tractament del fons documental consultat i la difusió del treball final del projecte.

Les tècniques de l’Arxiu impartiran l'activitat "Les eines per investigar" que es personalitzarà per l'alumnat de Memorables centrant el focus d'atenció en l'entrevista. A més es preveu una sessió explicativa amb tot el grup a les dependències de l'Arxiu Municipal amb la col·laboració d'un docent i dues tècniques de l'arxiu.

Treball amb les comunitats

Aquest projecte treballa la memòria històrica pratenca des d’una perspectiva comunitària, posant en valor la memòria històrica dels veïns i veïnes del Prat de Llobregat. Alhora que reforça la dimensió col·lectiva de la història de la ciutat assegura que aquesta es  preservi i es comparteixi amb tota la ciutadania

Es per aquest motiu que els enregistraments sonors i audiovisuals de les diferents experiències i vivències de les persones es geolocalitzen possibilitant així la creació d’un mapa sonor i audiovisual d’històries del Prat, accessible a tothom.

Compartir amb la ciutat

En el marc de les propostes expositives programades des de l’Arxiu Municipal, el projecte Memorables tindrà el retorn comunitari dins  l’exposició “Indumentària” (prevista per l’abril-juny de 2020) a partir de diferents elements generats durant el curs: vídeo Making-Off, vídeo amb entrevistes generat per l’alumnat i plafons o roll-ups amb informació del projecte. Des de l’Arxiu es porta la direcció de l’exposició (disseny, producció, muntatge i desmuntatge).

Es planteja també poder realitzar visites personalitzades amb familiars de l’alumnat participant al projecte i amb l’alumnat del Institut del curs següent.

Els enregistraments i materials de les entrevistes realitzades també són consultables al blog del projecte (https://memorablesprat.blogspot.com) i mitjançant la plataforma Eduloc, en la qual es disposen localitzacions des d’on s’accedeix als continguts enregistrats i des d’on es poden consultar també diversos textos realitzats en el marc del projecte en diverses llengües (català, castellà i anglès). Paral·lelament es realitzen diferents itineraris per les diferents localitzacions amb codis QR disponibles.

Notícies Projecte Memorables

Veure totes

divendres, 14 febrer, 2020 - 09:00

Un nou curs aprofundint en el coneixement de la ciutat

Al voltant de 250 infants i joves de diverses etapes educatives participen...

Altres accions relacionades

Projecte Itineraris de Coneixement de la Ciutat

Proposta educativa impulsada per l’Arxiu municipal del Prat i els programes de Cultura popular i Patrimoni adreçada a...

Projecte Connexions

Connexions proposa un treball col·laboratiu entre quatre instituts de la ciutat i el Cèntric Espai Cultural perquè...

Projecte Memorables

Posa en contacte l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Estany de la Ricarda amb persones que van viure la història del...

BUSCADOR D'ACCIONS