El document del mes: La Xirgu al Prat

El Centre Artesà del Prat, constituït legalment el 23 de gener de 1883, es va instal·lar al local conegut com a la Sala d’en Bou, situat a l’actual Pl. de la Vila cantonada amb el carrer de Ferran Puig. 

L’entitat alternava representacions de companyies professionals amb obres que interpretava el quadre escènic del grup. En tots dos casos, les peces que es representaven eren en català, principalment d’autors catalans de l’època. El grup estava constituït únicament per homes i es contractaven actrius professionals per a cada funció. El grup va aconseguir un alt nivell de qualitat i va ser capaç d’interpretar obres d’autors com Àngel Guimerà, Apel·les Mestres, Pous i Pagès,... Per l’escenari de l’entitat van passar tots els noms destacats de l’escena catalana d’aquell moment, en especial les companyies dels actors com Enric Guitart, Jaume Borràs i Enric Giménez. Entre les actrius femenines cal destacar a Margarida Xirgu, Empar Ferrandis i Maria Prunell, entre d’altres.

L’actriu Margarida Xirgu va actuar al Prat en dues ocasions contractada pel Centre Artesà. La primera vegada ho va fer amb l’obra La reina jove, del poeta i dramaturg Àngel Guimerà (11-06-1910?), i la segona amb la comèdia Froufrou dels autors francesos Henry Meilhac i Ludovic Halévy.

Margarida Xirgu Subirà va néixer a Molins de Rei el 18 de juliol de 1888. Des de molt petita va participar en grups de teatre d’afeccionats. L’any 1910 va crear la seva pròpia companyia de teatre i va aconseguir un gran prestigi dins de l’escena catalana. L’any 1914 es traslladà a Madrid. La seva època d’esplendor li arribarà al capdavant de la companyia del Teatre Español, on interpretarà obres d’importants dramaturgs del moment com Ramon del Valle Inclán, Federico García Lorca,... Margarita Xirgu tindrà amb Federico García Lorca una col·laboració molt especial i es convertirà en la seva actriu principal en gran part de les seves obres teatrals més conegudes: Maria Pineda (1927), La zapatera prodigiosa (1930), Yerma (1934), Bodas de Sangre (1935),...La sublevació de 1936 la va obligar a exiliar-se a l’Uruguai on va continuar amb la seva carrera fins a la seva mort el 25 d’abril de 1969.

El document que us presentem aquest mes és un programa del Centre Artesà, de la sessió teatral de 2 de juny de 1912, on s’anunciava la representació de la comèdia Froufrou (1869), d’Henry Meilhac i Ludovic Halévy, amb la participació de l’actriu Margarida Xirgu. 

Veure: Associacionisme i Cultura en una societat en transformació. El Prat de Llobregat 1910-1960  i l'exposició Gent de teatre. El Prat 1871-1992