LECXIT. Lectura, èxit educatiu i comunitat

Què és LECXIT? Lectura per a l'èxit educatiu

Media Root

El projecte LECXIT té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través d’un treball de millora de la comprensió lectora que involucra escoles, famílies, persones voluntàries i servei comunitari.

Durant una hora a la setmana, persones voluntàries de la ciutat donen suport a alumnat de Cicle Mitjà d'Educació Primària per millorar la seva comprensió lectora i així millorar els seus resultats acadèmics.

Aquesta iniciativa pionera va néixer fa vuit cursos com un projecte pilot impulsat per la Fundació Jaume Bofill i el Departament d'Ensenyament, amb l'objectiu de demostrar que l'impuls de la comprensió lectora comporta una millora en l'educació dels infants. És un projecte que utilitza la metodologia APS (Aprenentatge i Servei) a través del Servei Comunitari dels centres de secundària del Prat, i s'impulsa des del Programa IntersECCions, en col·laboració amb el Programa de Voluntariat de l’Ajuntament del Prat.

Enguany, el Departament d'Educació de l'Ajuntament, amb la col·laboració de la Fundació Bofill, organitza aquesta iniciativa a vuit centres educatius amb primària de la ciutat: Escola Honorable Josep Tarradellas, Escola Jacint Verdaguer, Escola Pepa ColomerEscola Joan MaragallEscola Galileo Galilei, Escola Jaume BalmesEscola Charles Darwin i Escola del Parc.

També hi participen a través del Servei Comunitari els següents centres de secundària del Prat: Institut Baldiri Guilera, Institut Estany de la Ricarda, Institut Ribera Baixa i Institut Salvador Dalí

El projecte Lecxit del Prat de Llobregat us anima a participar des de casa a les diferents activitats relacionades amb la lectura que anirem difonent en càpsules audiovisuals. Hi trobareu històries, jocs i propostes de tota mena. Entre el 27 d'abril i el 7 de maig, cada dia publicarem una nova proposta a les xarxes socials d'IntersECCions o de la Regidoria d'Educació. Un cop les haguem publicat, les anirem recollint en aquest espai perquè les tingueu a mà, i les pugueu visitar cada cop que vulgueu. No us ho perdeu! #AlPratEnsCuidem #EnsQuedemLlegint

1. T'atreveixes a ser un autèntic drac blanc?

Media Root

1. Comencem amb un conte sobre un personatge únic i diferent?

Media Root

2. Imaginem històries esbojarrades?

Media Root

3. Imaginem una història amb un curiós personatge?

Media Root

4. Imaginació, manualitats... i pirates!

Media Root

5. Ajudem al Capità Lectura a tornar a casa?

Media Root

6. Necessitem ajuda! No sabem com acabar aquesta història...

Media Root

7. Imaginem i reflexionem sobre què farem quan això s'acabi?

Media Root

LECXIT persegueix millorar la comprensió lectora per tal d’augmentar els resultats acadèmics de totes les matèries amb una metodologia i uns recursos validats i implementats per part de la Fundació Bofill. El projecte compta amb la corresponsabilitat del professorat, que identifica l'alumnat que hi participarà i en fa un seguiment.

Alhora, el projecte pretén fomentar també el gust per la lectura, facilitant a l'alumnat una experiència lectora positiva i gratificant. Ho aconsegueix mitjançant l’acompanyament que ofereixen persones voluntàries i la relació que construeixen amb els infants, així com a través de propostes lúdiques i amenes al voltant de la lectura.

Es porta a terme en el mateix centre educatiu i, generalment, en horari extraescolar.

Les persones voluntàries, una gran part de les quals són estudiants joves de tots els instituts de la ciutat, ajuden els infants i els presten un servei basat en la metodologia APS (Aprenentatge i Servei). Aquesta acció té un retorn d'aprenentatge pels joves voluntaris o voluntàries que també serveix d'eina pedagògica per al professorat d'instituts. En aquest sentit, es consoliden i es posen en pràctica aprenentatges al voltant de la lectura i s’adquireixen habilitats, competències i actituds bàsiques per al creixement personal i social.

Per participar com a voluntari o voluntària al programa LECXIT només cal adreçar-se al Punt de Voluntariat.

Es realitza un seguiment continu al llarg de tot el curs escolara partir de tres eixos:

  • Coordinació pedagògica inicial i final amb l'equip de mestres de les escoles participants: concreció de l'alumnat participant, organització del calendari i disseny de la campanya de difusió, entre d’altres.
  • Coordinació pedagògica trimestral amb l'equip de professorat dels instituts participants: concreció de les accions de difusió i retorn de l'evolució individual de cada un dels joves participants.
  • Coordinació organitzativa trimestral entre la Fundació Bofill, el Programa de Voluntariat i l'Àmbit l'ector  d'IntersECCions: ideació d’accions de ciutat que es puguin incorporar al projecte.

Centres participants

Escola Honorable Josep Tarradellas

Escola de dues línies, catalana, laica, inclusiva i solidària. Adscrita als instituts...

Escola Jacint Verdaguer

Escola de doble línia, catalana, inclusiva i laica, adscrita als instituts Estany de la...

Institut Escola Pepa Colomer

Escola de nova creació amb música, dansa i arts escèniques en horari lectiu. Adscrita a...

Escola Joan Maragall

Adscrita als instituts Salvador Dalí i El Prat de Llobregat (Fondo d'en Peixo).

Escola Galileo Galilei

Escola de dues línies que es defineix com a catalana, laica, solidària i integradora....

Escola Jaume Balmes

Escola amb un projecte educatiu consolidat i en procés de creixement. Adscrita als...

Escola Charles Darwin

Escola catalana, laica i plural, integradora, oberta i participativa, adscrita als...

Escola del Parc

Escola pública, catalana, laica i acollidora, adscrita als instituts Ribera Baixa i El...

Temes relacionats

LECXIT- Lectura per l’èxit educatiu

Implica’t en la millora de la comprensió lectora de l’alumnat de primària.

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.