LECXIT- Lectura per l’èxit educatiu

Objectiu del projecte

El projecte LECXIT es du a terme al Prat de Llobregat des de fa nou cursos, sent un projecte molt consolidat a la ciutat. El LECXIT forma part del Programa IntersECCions impulsat per l’Ajuntament del Prat, i el desenvolupa la Fundació Jaume Bofill.

El LECXIT és un programa que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la  comprensió lectora, garantint que tot l'alumnat finalitza l'etapa de primària amb un nivell de competència lectora que no els priva del seu desenvolupament educatiu i social.

Per poder assolir aquest objectiu, el programa LECXIT compta amb persones voluntàries que comparteixen una hora a la setmana durant tot el curs escolar amb un infant de 4t, 5è o 6è de primària, acompanyant i donants suport a la tasca lectora de  forma lúdica i amena.

Aquest curs 2020-2021, en conseqüència a la situació actual de pandèmia,  el LECXIT s’ha adaptat a les condicions i necessitats de cada centre, per tal de que aquesta activitat sigui segura en tot moment. Per aquesta raó s’ha elaborat un protocol entre l’Ajuntament del Prat i cadascun dels vuit centres de primària on es durà a terme les sessions de lectura.

Tot i que aquest protocol ha permès mantenir els objectius i la metodologia originaria del LECXIT,  s’aplica amb criteris específics depenent de la situació, possibilitats i necessitats de cada centre educatiu.

Entitat executora

Fundació Jaume Bofill.

Tasca i dedicació de la persona voluntària

Les persones voluntàries disposen de dues opcions per desenvolupar l’acompanyament lector dels infants; per una banda participar en un voluntariat presencial i per l'altre fer-ho amb un voluntariat telemàtic. 

 • Acompanyar a un infant en la lectura.
 • Ajudar-lo a gaudir de la lectura i esdevenir un referent lector.
 • Construir a una bona relació basada en la confiança.
 • Conèixer  els interessos de l’infant i fer propostes de lectura basades en el què li agrada.

L'activitat LECXIT es du a terme a vuit centres educatius del Prat. A cadascun dels centres es realitza LECXIT un cop a la setmana, de dilluns a dijous. La dedicació mínima que es demana a les persones voluntàries és d'una hora a la setmana, sempre al mateix centre. Tot i així, és possible participar més d'un dia a centres diferents.

Els horaris de cada centre són:

 • Escola Josep Tarradellas – Dilluns de 16:30 a 17:30 h
 • Escola Jaume Balmes – Dilluns de 16:30 a 17:30 h
 • Escola Jacint Verdaguer – Dimarts de 16:30 a 17:30 h
 • Escola Galileo Galilei – Dimarts de 16:30 a 17:30 h
 • Escola Pepa Colomer – Dimecres de 16:00 a 17:00 h
 • Escola Charles Darwin – Dimecres de 16:30 a 17:40 h
 • Escola Joan Maragall – Dijous de 16:30 a 17:30 h
 • Escola del Parc – Dijous de 16:30 a 17:30 h

A qui s’adreça?

Tota persona interessada en contribuir, a través de lectura, a la millora de l’èxit educatiu dels infants de 4t, 5è i 6è de primària.

És necessari disposar d’un dispositiu electrònic amb connexió a internet, càmera i micròfon per poder desenvolupar l’acompanyament lector telemàtic de manera òptima.

Com s’hi pot accedir?

Si hi teniu interès, podeu posar-vos en contacte amb el Punt de Voluntariat, a través del correu electrònic voluntariat@elprat.cat, del telèfon 93 379 00 50 (extensió 5600),o presencialment a l’equipament Cases d’en Puig.

Què és el Lecxit?

LECXIT. Lectura, èxit educatiu i comunitat

Millora de resultats acadèmics a través del foment de la comprensió lectora i el gust...

Altres propostes per fer voluntariat

Alfabetització amb Saó-Prat

Ajuda a persones nouvingudes a aprendre la llengua i conèixer l'entorn on viuen.

Formació amb Saó-Prat.

Col·labora donant suport a les diferents formacions que realitza Saó-Prat.

Punt de Voluntariat

Espai d’informació i orientació per a entitats i ciutadania en matèria de voluntariat.