La imatge del mes: Festivitat de Rams

dia_rams

Festivitat de Rams de 1947. Com a conseqüència de la Guerra Civil, el temple parroquial va ser cremat i enderrocat. Des del 1939 i fins a la benedicció de la cripta parroquial (1948), el cinema Moderno, a la plaça de la Vila, va ser expropiat, s'habilità com a església i s'hi feien tots els oficis religiosos. Per aquest motiu, com es pot veure a la imatge,  la benedicció dels rams, palmes i palmons es feia a la Plaça, davant de l'antic cinema. El Moderno tornà a funcionar com a sala d'exhibició a partir del 1948.

"L’abril acostuma a ser el mes de la benedicció de la palma. Segons el calendari catòlic, el diumenge abans de Setmana Santa se celebra el diumenge de Rams, el dia de la palma. Aquell dia tota la família anava junta a l’església, abillada amb les millors gales i qui més qui menys, intentava estrenar alguna cosa. Els que s’ho podien permetre anaven amb palma, les nenes, o amb palmó, que era més modest, els nens, i els que no es podien permetre el luxe de comprar-ne, portaven unes branques de llorer. Els joves, per fer gresca, anaven amb unes branques enormes, tant, que el rector els havia d’avisar dient que qui portés l’arbre que es quedés fora! Els llorers no acostumaven a guarnir-se.

Les palmes eren les que portaven més farciments, que solien ser fruites, rosaris i llaços.

Els nois acostumaven a fer batalles campals contra les palmes més ben guarnides i les armes que empraven eren els seus palmons i llorers."

Extret del llibre El Prat pagès