La imatge del mes: El Carnaval a la Cervantes

El Carnaval és una de les festes mòbils del calendari festiu. Se celebra set setmanes després de la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El plat fort de la festa de Carnaval s'inicia amb l'arribada del Dijous Gras i finalitza el Dimecres de Cendra, dia de l'enterrament de la sardina, just abans que comenci el període de la Quaresma.

Festa transgressora en el seu origen, ha tingut èpoques de prohibicions i  restriccions. En aquests períodes, el Carnaval al Prat se celebrava dins de l’àmbit domèstic amb festes particulars, i més endavant, vinculat al món associatiu,  a l'interior dels locals on les entitats tenien les seves seus.

La fotografia correspon a una festa de Carnaval de l'Agrupación Artístico Cervantes (1948-1976). La Cervantes, com era coneguda popularment, va ser un dels pilars del món cultural del Prat durant la postguerra. Era una entitat dedicada a la pràctica i divulgació d’activitats culturals de caire molt divers, en què la majoria de socis tenien un paper actiu. Els balls eren els actes centrals i tenien una gran acceptació. A més permetia a les entitats organitzadores obtenir uns recursos econòmics addicionals, amb el cobrament de les entrades. Els balls que organitzava la Cervantes eren una de les principals fons d’ingressos.

Fotografia Fons:Fernando Casanovas.