La imatge del mes: El barri de Sant Cosme

Sant Cosme

L’any 1965, l’Obra Sindical del Hogar va començar a construir els primers habitatges del barri de Sant Cosme (nom d’un dels copatrons del municipi). Els primers blocs estaven destinats a absorbir el barraquisme de Barcelona i els afectats per les inundacions de Cornellà. L’any 1967 s’inauguraren els edificis de la primera fase, formada per 600 habitatges, i l’escola Jaume Balmes. L’any següent, es construí el dipòsit d’aigua. Entre el 1965 i el 1972 es van construir un total de 2.301 habitatges.

Pocs anys després, els blocs presentaven greus deficiències estructurals i com a conseqüència, des del 1977 i després de moltes protestes veïnals i municipals, es portà a terme un pla especial de reforma interior del barri, promogut primer per l’Instituto para la Promoción Pública de la Vivienda i després per ADIGSA.

Actualment, s’ha completat la remodelació i la substitució de tots els habitatges del barri, així com l’adequació i l’extensió de tots els serveis i infraestructures. El barri compta amb un gran pulmó verd, el parc Nou, que és el més gran de tot el terme municipal. Entre d’altres equipaments, hi ha un centre d’atenció primària (1987), un centre cívic (1989), una caserna de bombers (1997), la seu de la Policia Local (1991), la Prefectura dels Mossos d’Esquadra (2007), la seu dels jutjats del Prat (2007), la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai (2007) i la nova seu corporativa d’Aigües del Prat (2015).