El Prat, ciutat de pau, rebutja la invasió russa a Ucraïna, reclama que s'aturi la guerra, reivindica el diàleg i la diplomàcia com a eina per resoldre els conclictes internacionals i defensa l'establiment d'una pau estable i duradora.

Així mateix, coherent amb la seva tradició solidària, la ciutat articula mecanismes per ajudar les organitzacions internacionals que presten suport sobre el terreny a la població civil que està patint els efectes del conflicte. I també, fidel a la seva tradició com a ciutat d'acollida, el Prat es prepara per acompanyar les persones que hi arriben cercant refugi.

En aquesta web trobareu tota la informació sobre com l'Ajuntament treballa per ajudar qui ajuda sobre el terreny i acollir qui ho necessita. També podeu ampliar la informació al web que ha creat la Generalitat de Catalunya.

#ElPratDAcollidaISolidari

Acte informatiu: Com podem ajudar a Ucraïna?

Media Root

Compte corrent per canalitzar ajudes econòmiques

L'Ajuntament del Prat ha obert un compte corrent per recollir les aportacions de la ciutadania i tramtre'ls al Fons Català de Cooperació, que és l'organisme que coordina i vehicula la cooperació dels municipis catalans. Podeu fer la vostra aportació a

  • IBAN: ES13 0081 0010 2400 0200 0310

L'Ajuntament del Prat es compromet a aportar tants diners com mobilitzi la ciutadania, i ja es prepara per avançar 20.000 euros a la Creu Roja amb dos objectius: en primer lloc, ampliar el conveni amb la Creu Roja local per ajudar-la en les seves tasques d'acompanyament i acollida a les persones refugiades. En segon lloc, ajudar a les tasques humanitàries que aquesta organització internacional està duent a terme a la zona de conflicte.

Les ONG recomanen prioritzar les aportacions econòmiques a les materials

Les ONG i altres organitzacions internacionals d'ajuda humanitària recorden que són més efectives les aportacions econòmiques  perquè les entitats especialitzades puguin adquirir el material a països veïns  al conflicte, reduïnt costos de transport i adequant-lo a cada moment i circumstància. Així ho destaquen el Fons Català i l'Agència Catalana de Cooperació, i la Coordinadora de ONG para el Desarrollo, entre d'altres. la Coordinadora Catalana d'ONG Solidàries desaconsella la recollida de materials.

En el següent enllaç podeu ampliar la informació i trobareu un llistat d'organitzacions internacionals que fan ajuda sobre el terreny i que estan recollint donatius.

El Prat fa temps que és ciutat refugi i ja ha acollit famílies ucraïneses en el passat. La ciutat està en contacte amb altres administracions i la Creu Roja, que és l'organització que està articulant l'acollida de persones refugiades a l'Estat.

Les persones ucranianes que necessitin refugi o que coneguin casos de persones refugiades poden adreçar-se a:

  • Punt de Nova Ciutadania a les Cases d'en Puig, de dilluns a divendres, de 09h a 21h. Telèfon 93 379 00 50, extensió 5600. Correu: novaciutadania@elprat.cat.
  • Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, obert tots els dies i durant tot el dia: 900703030.

Podeu ampliar la informació i trobar més recursos en aquest enllaç.

La junta de portaveus de l'Ajuntament del Prat ha acordat de forma unànime sumar-se a la següent declaració de la Federació de Municipis de Catalunya. Si ho desitgeu, us hi podeu adherir a través d'aquest espai web.

Declaració institucional de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau

Davant de la injustificada intervenció militar russa sobre el territori ucraïnès, la Federació de Municipis de Catalunya denúncia i condemna aquesta acció militar i la vulneració del Dret Internacional, així com dels acords de Minsk de 2014 i de la Carta de les Nacions Unides per part de la Federació Russa.

L’atac de les forces russes no té precedents en territori europeu, i comportarà conseqüències humanitàries, econòmiques, polítiques i ambientals, sobre Ucraïna, Europa i també a escala mundial, alhora que posa fi a anys d’esforços per trobar una solució pacífica al conflicte de la regió ucraïnesa de Donbas.

Els atacs deliberats contra persones i béns civils, i els atacs indiscriminats que maten i fereixen civils, constitueixen crims de guerra.

La societat catalana i el municipalisme estem compromesos amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, com hem mostrat de forma reiterada en els anys. La diplomàcia ha de ser la via de resolució dels conflictes.

És per això que exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa. També exigim retrobar el diàleg per a la construcció de pau.

Apel·lem a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió i ens solidaritzem amb el poble ucraïnès davant d’aquest atac, i especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats.

La Federació de Municipis de Catalunya ens sumem a la declaració realitzada per altres entitats municipalistes com la declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya en defensa de la pau.

Finalment, ens reafirmem que la guerra mai és la solució als conflictes. El diàleg regeix dia a dia la nostra forma de solucionar els conflictes i la construcció de la pau en les nostres vides i en les dels nostres pobles i ciutats.

Previsió de recursos

L’Ajuntament està fent un recull de totes les iniciatives (voluntariat, acollida familiar, habitatges) amb l’objectiu crear una xarxa d’acollida i refugi que es pugui activar fàcilment per donar resposta a aquesta crisi humanitària.

A continuació, podeu deixar les vostres dades personals per oferir el vostre ajut en tres àmbits:
- Voluntariat: Ajuda i acompanyament personal
- Oferiment d'acollida familiar
- Oferiment habitage sencer

Suma't al manifest

Formulari guerra Ucraïna

Suma’t com a persona a títol individual
Suma’t com a entitat o col·lectiu
En compliment de la normativa aplicable en matèria de protecció de dades personals, s'informa que tractem les dades de conformitat amb la informació continguda a la seu electrònica: http://seu.elprat.cat/RegistreActivitatsTractament
Es pot trobar informació addicional a la seu electrònica: https://seu.elprat.cat/ProteccioDeDades

Fitxes relacionades

Taula de Nova Ciutadania

Òrgan de caràcter consultiu en l’àmbit de l’acollida de persones immigrades.

Del Prat al Món

Després d’un procés participatiu amb les entitats de l’àmbit de la cooperació, tenim...

Ciutats Defensores dels Drets Humans

Projecte per donar a conèixer la tasca dels defensors i defensores dels drets humans. ...

El Prat amb les persones refugiades

Som un municipi adherit a la Xarxa de Ciutats Refugi.

Notícies

Veure totes

dimecres, 2 març, 2022 - 12:45

El Prat diu NO a la guerra

El passat dimarts 1 de març, la ciutadania pratenca es va aplegar a la plaça de la Vila per mostrar el seu rebuig contra el conflicte bèl·lic iniciat per Rússia en els darrers dies. Centenars de pratencs i prat...

dilluns, 28 febrer, 2022 - 15:15

Concentració en rebuig de la guerra a Ucraïna demà a les 19h a la plaça de la Vila

El Prat se suma a la convocatòria del món municipalista, que recorda que “la...