Som ciutat d'acollida: informació per a l'acompanyament de persones refugiades

Acte informatiu: Com podem ajudar a Ucraïna?

Media Root

Previsió de recursos

L’Ajuntament està fent un recull de totes les iniciatives (voluntariat, acollida familiar, habitatges) amb l’objectiu crear una xarxa d’acollida i refugi que es pugui activar fàcilment per donar resposta a aquesta crisi humanitària.

A continuació, podeu deixar les vostres dades personals per oferir el vostre ajut en tres àmbits:
- Voluntariat: Ajuda i acompanyament personal
- Oferiment d'acollida familiar
- Oferiment habitage sencer

Pel que fa a l’acollida de persones refugiades, el Prat compta amb una gran una trajectòria com a ciutat refugi i de fet ja ha acollit famílies ucraïneses en el passat. La ciutat està en contacte amb altres administracions i organitzacions per participar en els mecanismes d'acollida que s'estan articulant, mitjançant la Creu Roja i els circuits d'acollida del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, amb qui l'Ajuntament té un conveni de col·laboració.

Les persones ucranianes que necessitin refugi o que coneguin casos de persones refugiades poden adreçar-se als següents punts:

  • Punt de Nova Ciutadania a les Cases d'en Puig, de dilluns a divendres, de 09h a 21h. Telèfon 93 379 00 50.
  • Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, obert tots els dies i durant tot el dia: 900703030.

Les famílies amb infants i joves en edat escolar es poden adreçar a l'OME (Oficina Municipal d'escolarització), al carrer Centre, 26, primera planta, o trucant al telèfon 93 379 00 50, extensions 5334 i 5490.

Protocol d'acollida estatal

L’acollida de persones refugiades és una competència dels estats. El Ministeri de  Inclusió, Seguritat Social i Migracions està organitzant l’arribada al territori espanyol de les persones procedents d’Ucraïna en col·laboració amb diverses organitzacions no governamentals.

Un dels punts d’arribada és la ciutat de Barcelona on la gestió de la primera acollida la fa la Creu Roja.  Amb aquest objectiu ha habilitat alguns albergs i hotels  d’estada temporal des d’on es facilita el transit d’aquestes persones a altres destins  o a dispositius d’acollida situats a d’altres comunitats autònomes o a places d’allotjament que gestiona la Creu Roja a Catalunya.

Si les persones refugiades es volen quedar a Catalunya Creu Roja els dona suport social i jurídic per demanar protecció internacional (a l'espera que entri en vigor el nou el procediment d'urgència de protecció temporal del govern espanyol

El dispositiu està ubicat a Creu Roja del SAIER,  C. Tarragona, 141