Projectes a El Salvador

Projectes cooperació a El Salvador

L’Ajuntament del Prat va signar un conveni per a la cooperació en xarxa amb els municipis de Gavà i Viladecans per portar a terme projectes de cooperació a El Salvador.

Fruit d’aquest Conveni s’estan desenvolupant projectes de cooperació a l’Àrea Metropolitana del Salvador i a la zona d’Orient del país.

El Salvador va se seleccionat per les Nacions Unides per ser un país pilot per a la implementació accelerada dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, els quals coincideixen amb àrees de treballa que El Salvador havia definit com a prioritàries en el seu Pla Quinquennal de Desenvolupament.

Implementació de l'estratègia de gestió integral de residus de l'Àrea Metropolitana de San Salvador. Fase 1
L'Ajuntament del Prat lidera aquest projecte, en el que també hi participen els ajuntaments de Gavà i Viladecans, amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que es desenvolupa a l’Àrea Metropolitana de San Salvador, (AMSS), en concret als municipis de San Marcos i San Martin i amb accions formatives a un total de 14 municipis.

Objectius del projecte:

 • Contribuir a la garantia d’un entorn saludable i lliure de contaminació mitjançant la gestió integral del cicle de l’aigua i la selecció, recollida i tractament de residus en àrees metropolitanes.
 • Promoure l’educació per a la ciutadania global a l’àrea metropolitana de Barcelona.
 • La intervenció és la primera fase d’una iniciativa enfocada a desenvolupar una estratègia integral de gestió de residus de l’AMSS i els seus catorze municipis. En aquest sentit s’ha dissenyat un conjunt d’accions de capacitació del personal tècnic i dels decisors polítics, al si de COAMSS-OPAMSS i de les altres municipalitats per a la gestió integral dels residus sòlids, tot incloent un forum internacional d’intercanvis per a la presentació de bones pràctiques i la seva vinculació al urbanisme. Aquesta part de suport tècnic, inclou també la col·laboració en un projecte per a la construcció d’una compostera al AMSS, que haurà de ser construïda i posada en marxa, en les següents fases.

  Per altra banda, dins l’ esquema que proposa Basura Cero, es dissenyarà una estratègia per a la reducció de l’ús de plàstics, la qual serà posada en marxa a nivell pilot al municipio de San Marcos i de San Martin. Es preveu centrar-la en la reducció de bosses plàstiques d’un sol ús als mercats municipals de Sant Martin i San Marcos i posar-la en marxa, de manera anticipada, amb la inclusió dels actors més rellevants als municipis, amb accions d’acreditació d’establiments col.laboradors o la implementació de campanyes d’educació ciutadana entre els usuaris dels mercats municipals.

  S’aixecarà una línia de base inicial i s’avaluarà finalment els impactes en la reducció, un cop finalitzada l’acció pilot, sistematitzant tot el procés i les lliçons apreses per a que puguin ser replicables i incorporades a la futura estratègia metropolitana.

  Pressupost per a la intervenció:

  Pressupost total: 54.801,92 €

  Import aportat per l'AMB: 39.693,22                    Import aportat Àrea Metropolitana de San Salvador: 11.108,70 €

 • Cofinançament municipis El Prat, Viladecans i Gavà: 4.000 €

Projecte Xarxa de municipis sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell local a El Salvador i Catalunya
La Asamblea General de la ONU va adoptar l'Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible, un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d'enfortir la pau universal i l'accés a la justícia. La Agenda planteja 17 Objetius de Desenvolupament Sostenitble (ODS) que impliquen les esferes econòmica, social i ambiental. Aquest projecte vol contribuir a la implementació dels ODS a l'àmbit local a El Salvador i a Catalunya.

 

Ubicació

Municipios de: Meanguera Dpto. de Morazán; Comacaran, Uluazapa, Dpto. San Miguel; Yucuaiquin, Dpto. La Unión y Nuevo Cuscatlán, Dpto. La Libertad. Miembros del Consorcio de municipalidades por el Medioambiente y el Desarrollo Local, COMDEL. Área Metropolitana de Municipios de San Salvador. (14 municipios) AMSS y la Asociacion de Municipios Chaparrastique. (8 municipios) AMC.

 

Objectiu general:

Contribuir en la implementació de la Agenda 2030 – ODS a nivell local a partir de les tres dimensions del desenvolupament sostenible: econmica, social i ambiental, sota l'enfocament de preservar el medi ambient per a les actuals i futures generacions  u l'adaptació de les nostres societats al canvi climàtic, la profundització en l'exercici de ple dret per part de la ciutadania como elemento central per a la implementacio de l'agenda local.

Objectiu específic

Socialitzar els ODS  i les agendes nacionals, subnacional i local del desenvolupament sostenible i conèixer les experiències i bones pràctiques que permetin alinear i armonitzar els ODS als plans  i inversiones municipals per a la iplementacióde l'agenda 2030 als àmbits local.

Import del projecte

40.112,00 Euros

Aportació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

16.454,55 Euros

Entitat executora

CECADE - Centro de capacitación y promoción de la democracia. 

Institucions col·laboradores

Ajuntament del Prat de Llobregat - Ajuntament de Gavà - Ajuntament de Viladecans 

Calendari:

Data inici: octubre 2018

Data prevista  finalització: abril 2019

Accions

Per a la Fase 1 d’aquest projectes es planeja treballar en les següents accions:

 • Sessions de sensibilització i capacitació en l’Agenda 2030-ODS; l’acord de París sobre el Canvi Climàtic i l’Agenda i Pla Nacional de Desenvolupament Sostenible, adreçat a regidories i personal tècnic dels municipis, que serveix de preparació per al Fòrum Internacional a Barcelona.
 • Un fòrum Internacional a Barcelona sobre els reptes i desafiaments de la implementació de l’Agenda 2030 en l’àmbit local. El fòrum reunirà els membres del COMDEL, amb els Ajuntaments catalans i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per conèixer bones pràctiques de gestió municipal vinculades als ODS i la signatura d’un conveni de cooperació entre les parts per a la implementació dels ODS a nivell municipal.
 • Un informe, dels resultats del Fòrum que conté l’estratègia d’alineament amb l’Agenda 2030/ODS, dels àmbits municipals del COMDEL i els municipis catalans, que inclourà línies de treball i objectius conjunts, amb els ajuntaments catalans, en els quals col·laborar i observar els progressos durant els mandats.


Carregant activitats...

Carregant activitat...

Projecte Gibara

Iniciativa de cooperació al desenvolupament amb la ciutat cubana de Gibara, agermanada...

Projecte anual de El Prat Solidari

Projecte anual de cooperació impulsat per entitats del Prat amb el suport de l'Ajuntament.

Notícies

Veure totes

dijous, 16 maig, 2024 - 13:45

Neix la Taula per a la Interculturalitat del Prat

L’any 2005, es va constituir la Taula de Nova Ciutadania. Un òrgan ciutadà, de caràcter consultiu, que va néixer amb l’objectiu de desenvolupar accions i iniciatives qu...

divendres, 10 maig, 2024 - 11:30

El Prat es suma al Dia del Comerç Just amb diferents accions

El 14 de maig es celebra el Dia Mundial del Comerç Just. Enguany, l’Ajuntament, vol celebrar aquesta jornada amb un seguit d’activitats...