Gira el món és un club de lectura i audiovisuals que té com a objectiu la sensibilització a l'entorn del món de la cooperació i la solidaritat, a través de la lectura i/o el material audiovisual i la posada en comú posterior. S'hi treballen valors com la justícia, la pau, els drets humans, la solidaritat, la tendresa entre els pobles, el coneixement de les diferents cultures i el dret a una vida digna arreu del món.

Aquest club de lectura es realitza des de l’any 2014 . A continuació, presentem les lectures que  s’hi han realitzat.

La propera sessió del club de lectura Gira el Món serà sobre el llibre "Identitats que maten", d'Amin Maalouf.

Podeu recollir el llibre el dia 19 de setembre, a la recepció del Cèntric o a partir del dia 20 de setembre, a la 2a planta de la Biblioteca Antoni Martin

Dia 21 de  març a les 18,30 hores, a la sala 2 de la 2aplanta de la Biblioteca Antoni Martín al Cèntric.

Amb la participació de Juan Sánchez-Enciso i Dominique Salomon.

L'alemany Martin Schulse  i el jueu Max Eisenstein són amics i treballen junts en el mercat d'obres d'art a California. L'any 1932 Martin decideix tornar a Alemanya. Comença , a partir d'aquest moment,  un intercamvi de cartes en les que es descobreix l'ombra de la situació politica d'Alemanya. "Paradero desconocido"va ser publica l'any 1938.Visionari, incisiu i amb un inal imprevisible, ha demostrat ser el missatge d'advertencia més  esfereidor contra el nazisme.  Avui,  una vegada més, aquest relat desperta l'entusiame  l'interès dels lectors i lectores. 

L’amic retrobat ens trasllada a l’Alemanya d’entreguerres del segle XX i ens explica l’amistat entre dos adolescents de Stuttgart que es coneixen a l’escola. Els protagonistes són Hans Schwarz, fill d’un metge jueu i Konradin von Hohenfels, membre d’una distingida família aristocràtica de Suàbia. Malauradament, els esdeveniments històrics convertiran aquesta amistat en quelcom impossible.

La novel·la transcorre en el moment en què el nazisme comença a guanyar força a Alemanya. Les condicions desfavorables del país com a resultes del Tractat de Versalles, sumeixen Alemanya en una greu crisi econòmica i social.

Amb la participació de l'autor  Miguel Pajares, i del professor de literatura i escriptor, Juan Sánchez-Enciso.

Dijous, 14 de febrer, a les 18 hores a Cases d'en Puig

Novel·la negra que ens endinsa en el món d'una trama mundial portada a terme per organitzacions de reconegut prestigi que, disfressades en polítiques d'ajut al Tercer Món, no només perjudiques el deenvolupament , sinó que generen desequilibris socioeconòmics per a beneficis d'unes poques persones.

Dimarts 26 de juny, a les 18  hores a Cases d'en Puig.

Cisnes Salvajes

Aquest relat de caràcter autobiogràfic explica l'evolució de la societat xinesa des de 1909, amb la dictadura del Kuomitang passant per l'arribada del comunisme de Mao, al 1949  fins a la seva mort al 1976, que dóna pas a un context  de liberalització dintre d'aquest règim comunista encapçalat per  Den Xiaoping. Les vivències de tres dones d'una mateixa família seran el fil conductor d'aquest  relat

El Club de la Buena Estrella

Al 1949, quatre dones xineses emigrades a San Francisco es reuneixen regularment per menjar  dim sum, jugar al mah-jong i parlar. Unides per sentiments de pèrdua i esperança, es fan dir El Club de la Buena Estrella. Amy Tan explora la connexió entre les protagonistes i les seves filles, ja nascudes a Estats Units, un món totalment diferent.

Xerrada col·loqui amb l'autor del llibre "Aguas de Venganza".

Amb format de novel·la negra, l'autor descriu fets i actuacions policials reals que tenen lloc a la frontera marroquí.   Amb l'aparició de dos cadàvers, un pare i un fill, l'inspector Montcada inicia la seva investigació. El llibre és a més a més, una denúncia,   que palesa l'existència de delictes molt greus, que tenen lloc a les nostres pròpies fronteres i que és urgent eradicar. 

Autora: Kenizé Mourad

Temàtica: Guerres, colonialisme i conflictes

Sinòpsis:  Novel·la biogràfica de Selma, princesa otomana que es desenvolupa en periode entre les dues Guerres Mundials, des de la caiguda de l'imperi otomà als dies previs  a l'inici de la II Guerra Mundial, a escenaris d'Istambul, Líban, Índia i París.

Una novel·la fascinant que permet analitzar les conseqüencies del desmembrament de l'imperi otomà, el repartiment i colonització del Pròxim Orient i la situació a l'Índia, crisol de cultures i religions en un moment en que afloren els moviments pacifistes i independentistes.

Data: 22 de febrer  de 2017

Activitat dinamitzada per: Aritz García, politòleg i expert en el Proxim Orient

Material complementari:

https://es.wikipedia.org/wiki/Keniz%C3%A9_Mourad

 

http://elpais.com/diario/1999/06/04/cvalenciana/928523902_850215.html

http://elpais.com/diario/1988/10/25/cultura/593737208_850215.html

 

"Los limoneros", d'Eran Riklis

A partir de l'anàlisi de la pel·lícula "Los Limoneros, d'Eran Riklis, es genera aquesta activitat de sensibilització, adreçada fomentar una visió crítica del que ens venen els mitjans sobre la situació a Palestina i la resistència pacífica davant de les desproporcionades accions i l’arrogància militar del govern israelià.

Autor: Eran Riklis

Temàtica: Vulneració dels Drets Humans a Palestina

Sinòpsis:  Pel·lícula basada en fets reals. El conflicte palestino-israelià serveix de teló de fons a aquest drama. Salma, vídua palestina, té un litigi amb el ministre de defensa israelià. La casa d’aquest, a la frontera, llinda amb el seu camp de llimoners. Quan les autoritats decideixen que cal tallar els arbres perquè representen una amenaça a la seva seguretat . Salma decideix empren una batalla legal per salvar els llimoners.

Data: 22 de febrer  de 2017

Activitat dinamitzada per: Laurent Cohen, de l'Associació Junts

Material complementari:

http://www.filmaffinity.com/es/film751693.html

http://www.amnistiacatalunya.org/edu/pdf/cine/dudh/cat/17-limoneros-CAT.pdf

http://www.pazcondignidad.org/files/UD%204%20-%2001%20-%20limoneros.pdf

 Autores: Nazanin Aminian i Martha Zein

Temàtica:  Després de la desintegració de la  URSS, el principal conflicte mundial ho protagonitza el xoc entre civilitzacions  incompatibles: ja no es tracta de sistemes polítics ni ideològics, entre altres raons,  perquè  l'únic sistema polític viable sembla ser el de la democracia capitalista. Partint d'aquest supòsit, els polítics occidentals han decidit en primer lloc, que el principal problema de la humanitat no és la brutal distància que separa  a ricos i pobres i, en segon lloc, que és  EE UU i no la ONU qui ha d'arbitrar una nova situació.  

Data: 22 de novembre 2016

Activitat dinamitzada per: Aritz García

Comparte libros:Nazanin Aminian i Martha Zein

Pàgina personal del periodista Pascual Serrano

Desórdenes. Biblioteca de ensayo: Una mirada aguda sobre una realidad manipulada.

Autora: Toti Martínez de Lezea

Temàtica: La persecució de bruixes al s. XVI

Sinòpsis: Novel·la sobre la "cacera de bruixes" a l'Edat Mitjana al País Basc. En un entorn ple de fanatisme i intolerància en el que les classes dominants, amb por de perdre el seu control absolut sobre la població, desconfien de las herbolàries, que també feien de llevadores i a les que assimilen amb bruixes, contra les que s'inicia una terrible persecució.

Buscar un col·lectiu en qui focalitzar l'origen dels mals i fer servir la por com a eina de manipulació, és una pràctica habitual al s. XV i també a l'actualitat. Els estereotips i prejudicis contribueixen i ajuden a posar a la població en contra, i cometre enormes injustícies i barbaritats.

Data: 24 de gener de 2017

Activitat dinamitzada per: Isabel Camon

Material complementari:

https://es.wikipedia.org/wiki/Toti_Mart%C3%ADnez_de_Lezea

http://circulodelecturalibreriademujeres.blogspot.com.es/2012/08/la-herb...

Temàtica: "El silenci dels telers" dóna veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya. Des de l’inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra, els seus testimonis expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries.

Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d’una colònia tèxtil, d’orígens ben diferents, amb opinions ben diferents.

Aquest llibre és un rigorós i emocionat homenatge d’Assumpta Montellà a totes aquestes dones. Filles, esposes, mares, àvies, dones de colònies que han passat el seu testimoni a altres dones 

de noves generacions que encara viuen a les colònies i que vetllen perquè aquell passat no sigui oblidat.

Objectiu: Sensibilitzar sobre el que varen representar les colònies en la vida dels treballadors tèxtils de principis de segle XX i sensibilitzar sobre la situació actual d'explotació i violació dels DDHH a les empreses tèxtils  a Àsia i Àfrica.

Data: 18 d'octubre de 2016

Material complementàri:

Viquipedia: Assumpta Montellà.

El llibre: El silenci dels telers

Video: El silenci dels telers

Les colonies

Objectiu: Sensibilitzar sobre la crisi de refugiats que va generar la guerra dels Balcans, i sobre l'experiència de la ciutat de Barcelona i el suport a la població refugiada i víctima de desplaçaments forçats, a través del cas de la ciutat de Sarajevo. Trobar simil·lituds i diferències entre aquella crisi i l'actual.

Activitat dinamitzada per: Manel Vilà Motlló 

Data: 8 de juny de 2016

Material complementari:

Temàtica: Dret a l’educació i empoderament de les dones a través de l’anàlisi de la situació del Pakistan i l’aplicació de la xaria a la vall de Swat on vivia Malala, exemple d’activisme a favor dels drets humans i la igualtat de gènere.

Data: 4 de maig de 2016

Activitat dinamitzada per: Isabel Camon 

Material complementari:

Temàtica: La crueltat de les guerres, la desesperació de l’exili, els desplaçaments forçats… es veuen reflectits en els darrers dies de la Catalunya republicana i el mite de l'or perdut a l’Alt Empordà.

Activitat dinamitzada per: Assumpta Montellà

Data: 6 d’abril de 2016

Material complementari:

Temàtica: Xoc d’identitats, diferències generacionals i la complexa realitat personal, social i cultural que la condició d’immigrant imposa.

Activitat dinamitzada perNajat El Hachmi

Data: 8 de març de 2016

Temàtica: Llibre d’assaig periodístic sobre el colonialisme que va patir el continent sud-americà del segle XV al XIX i l’imperialisme a partir del segle XX.

Activitat dinamitzada per: Manel Vila Motllo

Data: 16 de gener de 2016

Material complementari:

Temàtica: És la història de dues famílies, una jueva i una palestina amb un seguit de personatges que s'entrellacen, des de finals del segle XIX fins a 1948, fent un repàs històric rigorós sobre aquest període i la creació de l'Estat d'Israel.   

Objectiu: Aprofundir en el coneixement del context històric que va generar el conflicte entre israelians i palestins, la situació actual de Palestina, el paper de la comunitat internacional i els processos de descolonització que han donat lloc a situacions d'ocupació militar i desigualtat.

Activitat dinamitzada per: Aritz García, politòleg i especialista en relacions internacionals, i Laurent Cohen, de l'associació Junts.

Data: 12 de gener de 2016

Material complementari:

CyltvBurgos: Entrevista a Júlia Navarro sobre el llibre 

Temàtica: El tema de la tracta de persones, l'explotació i violència sexual i el dret a la llibertat són els temes d'aquesta novel·la d'intriga.

Objectiu: Sensibilitzar sobre el dret a la llibertat de moviment, la llibertat personal i la relació entre màfies, explotació sexual i migració.

Activitat dinamitzada per: Anna Hernández, educadora social del Proyecto Adoratrices.

Data: 24 de novembre de 2015

Material complementari:

Temàtica: Dos móns, dues cultures, i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. El xoc cultural i generacional,  la poligàmia i  la mutilació femenina són conceptes que apareixen en aquesta novel·la.

Activitat dinamitzada per: Maite Carranza

Data: 20 d'octubre de 2015

Materials complementaris:

Temàtica: Aprofundir en el coneixement de la història propera ens ajudarà a entendre la inutilitat de les guerres i el sacrifici que suposen per a la població.

Activitat dinamitzada per: Pere Bou Puigventós

Data: 22 de setembre de 2015

Material complementari:

Eix Diari: 115 dies a l'Ebre 

Temàtica: La por als bàrbars és allò que amenaça a convertir-nos en bàrbars. La por esdevé perill per a qui ho sent, i per això no es pot permetrer que desenvolupi el paper de passió dominant. Encara som a temps de canviar l'orientació. La por ens fa bàrbars.

Todorov reflexiona sobre algunes problemàtiques de l'home occidental contemporani: les identitats col·lectives, el nacionalisme, la caiguda del comunisme i els règims europeus, les guerres de religió i i els enfrentaments entre civilitzacions i cultures o l'actualitat del pensament liberal.

Objectiu: Sensibilitzar sobre l'etnocràcia de la societat occidental i la manca de tolerància envers altres cultures motivada per la por.

Data: 12 de maig de 2015

Material complementari:

1

Temàtica: Victòria Subirana (Ripoll, 1959) és una pedagoga i cooperant catalana, més coneguda amb el nom de Vicki Sherpa; ha dedicat la seva vida a lluitar contra les desigualtats socials de nens i nenes, marginats, discapacitats i dones del Nepal. Victòria Subirana ha utilitzat l'educació com a eina per poder combatre aquestes desigualtats i provocar així un canvi social.

Objectiu: Sensibilitzar sobre el dret a l'educació i el paper de l'ajut internacional en el seu desenvolupament.

Data: 24 de març de 2015

Material complementari:

Temàtica: Testimonis de la situació que viu el poble palestí. Testimonis de posicions diverses perquè el lector o la lectora tregui les seves pròpies conclusions. 

La lectura es va complementar amb l'anàlisi de la canço Milonga del moro judío, de Jorge Drexler.

Objectiu: Sensibilitzar sobre la desesperada situació que viu el poble palestí.

Data: 20 de gener de 2015

Material complementari:

Temàtica: La petita Sao, com totes les nenes del seu poble a Cabo Verde, ha nascut per treballar, però decideix buscar una vida millor a Europa. Després de viure penalitats, farà amistat amb una dona espanyola que pateix força inseguretats. Sao li retornarà les ganes de viure i juntes crearan un vincle indestructible, que les farà més fortes.

Objectiu: Sensibilitzar sobre el respecte a la interculturalitat, i les dificultats que es troben les persones migrants, especialment si són dones.

Data: 1 de juliol de 2014

Material complementari:

La maternitat d'Elna, d'Assumpta Montellà

Temàtica: Aquest llibre descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Les inhumanes condicions dels camps de refugiats a la platja d'Argelés i Ribesaltes va fer que una suïssa, Elizabeth Eidenbenz, fundés una maternitat a la població d'Elna, on acollia les refugiades embarassades. La recuperació històrica d'un episodi recent i proper sobre el drama de les persones refugiades i la solidaritat entre persones i, sobretot, entre dones.

Objectiu: Sensibilitzar sobre la problemàtica de les persones que han de patir un exili i buscar refugi i el paper de la solidaritat.

Activitat dinamitzada per:  Assumpta Montellà, I'autora i historiadora

Data: 18 de març de 2014

Material complementari: