Acte informatiu: Com podem ajudar a Ucraïna?

Media Root

L'Ajuntament del Prat ha obert un compte corrent per recollir les aportacions de la ciutadania i tramtre'ls al Fons Català de Cooperació, que és l'organisme que coordina i vehicula la cooperació dels municipis catalans. Podeu fer la vostra aportació a

 • IBAN: ES13 0081 0010 2400 0200 0310

L'Ajuntament del Prat es compromet a aportar tants diners com mobilitzi la ciutadania, i ja es prepara per avançar 20.000 euros a la Creu Roja amb dos objectius: en primer lloc, ampliar el conveni amb la Creu Roja local per ajudar-la en les seves tasques d'acompanyament i acollida a les persones refugiades. En segon lloc, ajudar a les tasques humanitàries que aquesta organització internacional està duent a terme a la zona de conflicte.

Les ONG recomanen prioritzar les aportacions econòmiques a les materials

Les ONG i altres organitzacions internacionals d'ajuda humanitària recorden que són més efectives les aportacions econòmiques  perquè les entitats especialitzades puguin adquirir el material a països veïns  al conflicte, reduïnt costos de transport i adequant-lo a cada moment i circumstància. Així ho destaquen el Fons Català i l'Agència Catalana de Cooperació, i la Coordinadora de ONG para el Desarrollo, entre d'altres. la Coordinadora Catalana d'ONG Solidàries desaconsella la recollida de materials.

En aquest sentit, també es poden fer aportacions a:

  • Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR. ACNUR ha entregat el primer lot de material a Kryvyi Rig, al centre d'Ucraïna i treballa per la protecció i refugi a les fronteres d'Ucraïna amb Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria. El Comitè és present al país des del 1994 i ha ofert assistència durant els vuit anys del conflicte al Donbass.
  • Fundació Acció contra la Fam. L'equip d'Acció contra la Fam es prepara per intervenir en l'àmbit de la salut i la nutrició alimentària i cobrir les necessitats mínimes de la població.
  • Creu Roja. La Creu Roja està prestant auxili i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte i assisteix a les comunitats quan la seguretat del voluntariat ho permet.
  • Metges del Món. Aporta subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a 'hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny. Des de fa set anys proporcionen accés a la salut física i mental de la població.
  • Farmamundi. Ha distribuït ajuda humanitària amb dos enviaments amb 4.700 kg de material sanitari i medicaments. Al seu web també expliquen les passes per a trametre medicaments que compleixin les normes bàsiques de donació.
  • Fundació Save the Children. Des del 2014 treballa amb els nens i nenes més vulnerables a la regió del Donbass. Ara, 7,5 milions d'infants estan en perill a Ucraïna i els desplaçats fan front a condicions extremes on les temperatures estan per sota dels 0 °C.
  • Metges sense Fronteres. El conflicte ha aturat la seva atenció en VIH a Severodonetsk, l'atenció a tuberculosi a Zhytomyr i la millora de l'accés a la salut a Donetsk. Els equips estan avaluant com adaptar les seves activitats a l'emergència segons les necessitats com l'enviament de kits per a víctimes massives a hospitals.
  • UNICEF. Treballen per assegurar l'accés a aigua potable, l'entrega de subministraments de salut i higiene i oferir atenció psicosocial als nens i nenes que viuen el conflicte.
  • Word Vision. Donen atenció a infants en contextos fràgils com la guerra. Assisteixen les famílies i comunitats per ajudar a sobreviure en moments d'emergència amb el subministrament d'elements essencials, la recuperació de la infància i les eines per construir un futur.
  • Intermon Oxfam. El seu Fons d'Ajuda Humanitària ofereix ajuda ràpida en situacions d'emergència per garantir un refugi segur a les persones que fugen del conflicte.
  • Ajuda en Acció. L'entitat accepta donatius econòmics per facilitar kits d'alimentació i higiene i proveir refugi a millers de persones sobre el terreny a través de les contraparts sobre el terreny People in Need i ACTED. 
  • Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El Fons Català està fent una identificació de necessitats a terreny, i establirà aliances amb municipis i entitats locals per tal d'identificar les accions necessàries. A través del seu lloc web es poden vehicular donatius individuals i consultar la informació per fer aportacions des dels ajuntaments.
  • Càritas. Fa una crida per contribuir al treball d’emergència de Càritas Ucraïna orientat a recolzar les persones afectades pel conflicte amb aliments, aigua potable, allotjament segur i kits d’higiene. També treballen per garantir un transport segur per tal que les persones vulnerables puguin accedir a zones segures.
  • Entrecultures i Alboan. Entrecultures i Alboan, organitzacions de cooperació internacional de la Companyia de Jesús, han activat el seu protocol d’emergència per oferir una resposta d’atenció, acollida i acompanyament a la població refugiada als països fronterers amb Ucraïna.
  • Educo. Aquesta ONG té presència a Ucraïna a través de l’aliança Childfund. Estan actuant ràpidament per proporcionar ajuda d’emergència a nens i nenes i les seves famílies.