La imatge del mes: El Handley Page al Prat

Patrimoni_mon0171d.jpg

L’any 1916 l’empresa Pujol, Comabella i Cia, constructora d’avions, i el Real Aero Club de Catalunya es van instal·lar a la finca coneguda com La Volateria, per la gran quantitat d’ocells que s’hi podien trobar, i que donarà un nom molt adequat al primer aeròdrom del Prat.

La Volateria va ser el veritable bressol de l’aviació catalana.

El Ministeri de Marina, del que depenia l’activitat aèria militar des de la seva creació l’any 1917, va arrendar La Volateria, l’any 1921. Hi va instal·lar l’Aeronàutica Naval, que tenia com a activitat principal una escola de formació de pilots militars. L’escola es va mantenir fins l’any 1932, quan va ser traslladada a San Javier, a Múrcia, i l’aeròdrom va quedar com a base de la III Esquadra Aèrea de l’aviació naval. L’any 1927, en crear-se la companyia Iberia, s’estableix la línia aèria Madrid – Barcelona, fent servir com a base d’operacions el camp de l’Aeronàutica Naval, i l’any següent la companyia Lufthansa inaugura el servei Barcelona – Berlín.

A la imatge del mes podem veure el  Handley Page, que portava quatre motors Rolls Royce de 350 HP., era l’avió més gran de la seva època. De construcció anglesa, a les darreries de la Primera Guerra Mundial. Del 17 al 20 de maig de 1919 va estar al Prat i el dia 20 de maig es va enlairar de La Volateria, en un vol per etapes, direcció a Marsella i a Roma.

 

Fotografia: Fons Josep Monés i Amat AMEP