La imatge del mes: El pont de Ferran Puig

Ferran Puig i Gibert (1815-1901). Financer, industrial i polític. Arran de la desamortització va adquirir terres al Prat, arribant a ser-ne el major propietari des de 1870 i fins a la seva mort. Per donar sortida a la producció dels seus camps i per facilitar els desplaçaments, va finançar la construcció del primer pont sobre el riu al Prat, que posaria fi a la barca de pas, l’únic mitjà des de segles per travessar el riu. El pont es va posar a disposició del municipi, previ pagament del peatge corresponent.

El 9 de juliol de 1873, Ferran Puig arribà amb un cotxe tirat per quatre cavalls a la inauguració del pont. Va arribar tard i les autoritats locals i la gentada congregada es van haver d’esperar una bona estona.

El pont de Ferran Puig era conegut popularment com el pont dels carros pel trànsit continuat de carruatges, era un pont de peatge, era molt estret i només hi podia passar un carro.

El 26 de gener del 1939, tots els ponts existents al Prat van ser volats per retardar l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. El de Ferran Puig, que estava en mal estat i abandonat, es va haver d’habilitar fins a la construcció de l’autovia de Castelldefels, l’any 1950.

Fotografia de Josep Colominas. AMEP