El teu carrer: La Barceloneta

barceloneta_canigo

Juliol 2015

El carrer de la Barceloneta es troba situat en el barri que porta el mateix nom: el barri de la Barceloneta. Aquest barri està delimitat per l'avinguda de l'Onze de Setembre, el canal de la Dreta i el carrer de la Carretera de la Bunyola.

El barri es va originar l'any 1924 a partir de la parcel·lació d'uns terrenys que eren propietat de Miquel Serra Xirinachs, des d'aquell moment la zona era coneguda com a Predi Serra. El nom de la Barceloneta, segons explica la gent, el van posar uns veïns que es dedicaven al comerç i que estaven cansats que els paquets no els arribessin a causa de la confusió que es produïa a causa de les cases de pagès que compartien el cognom de Serra. També hi ha qui creu que el nom es va posar per la seva proximitat al mar, imitant al barri que porta el mateix nom a  Barcelona.

Les construccions originals del barri eren modestes, de planta baixa, i hi vivien jornalers i treballadors del camp. A la dècada dels cinquanta es va començar a aixecar cases amb un pis.  Al començament dels anys setanta, el barri va estar a punt de desaparèixer a causa de diferents projectes vinculats amb l'aeroport. Coincidint amb aquesta conjuntura, es va crear una associació de veïns (actualment situada al c. de Joaquim Sostres), encara en actiu. En els últims anys, el barri de La Barceloneta ha anat experimentant un procés de transformació, amb la substitució de vells habitatges per cases unifamiliars.

El barri és conegut per les activitats que organitza per a la Festa Major del Prat, amb la celebració de les populars Havaneres, i per a la revetlla de Sant Joan. Actualment, és l'únic lloc del Prat on encara es pot fer una foguera de Sant Joan, encesa amb la Flama del Canigó: el foc arriba al Prat des del Parc de la Ciutadella, on ha estat recollit pel Club de Vòlei del Prat. Els diables del Prat hi participen amb les seves danses. Tant les festes organitzades pel barri de la Barceloneta, com les de les Cases de la Seda, atrauen a un gran nombre de gent, grans i petits, de la ciutat.