El teu carrer: Avinguda M. Pepa Colomer

Avinguda M. Pepa Colomer

Algunes dones, en especial durant la República, es van iniciar en activitats que, en una societat com la pratenca, havien estat reservades als homes. Aquestes dones, malgrat les opinions contràries, van fer esport, es van dedicar a l’art i van ser pioneres en altres camps. Elles van ser pioneres, molt sovint sense ser-ne conscients, i sota el pes del costum social, van deixar l’activitat en casar-se.

M. Pepa Colomer Luque  (Barcelona 31/03/1913-Anglaterra 25/05/2004) va ser la primera aviadora catalana i una de les primeres dones a l’Estat a obtenir el títol de pilot. Ho va fer a l’aeròdrom Canudas l’any 1931.

Va fer un curs de pilot comercial i de seguida va trobar feina, llençava propaganda per les platges des de l’avioneta i repartia mercaderies. Participà en diversos concursos de pilots amateurs.

Amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, va formar part de l'Escola de Pilots de la Generalitat de Catalunya, on instruïa nous pilots per a les Forces Aèries de la República Espanyola. El seu primer vol militar, l’any 1936, va tenir la missió de llançar fullets antifeixistes sobre la ciutat de Barcelona. Bàsicament s'encarregava de portar ferits del front d'Aragó cap a Barcelona i de transportar gent amenaçada de mort a l'altra banda dels Pirineus.

En acabar la guerra, s'exilià a Anglaterra amb el seu professor d'aviació i futur marit, el pilot Josep M. Carreras i Dexeus.

Des de l’any 2009 l’avinguda M. Pepa Colomer forma part del carrerer pratenc, dins de la zona aeroportuària.  A més a més, des de març de 2016 l’Escola del Prat 1, totalment renovada, es diu Escola Pepa Colomer.