El teu carrer: Jardins del veterinari Rof i Codina

rof_codina

Novembre 2015

Joan Rof Codina va néixer al Prat de Llobregat el 31 d'agost de 1874 i morí a Lugo el 17 de juny de 1967. El 1891, marxà a Madrid a cursar estudis a l'Escola Superior de Veterinària. El 1898 ingressà a veterinària militar i va ser destinat a Lugo. La seva estança a Galícia va fer que es familiaritzés amb malalties relacionades amb el bestiar, com el carboncle bacteridià i la febre aftosa. El 1902 obrí un consultori veterinari a la ciutat de Lugo i es dedicà a escriure articles sobre pràctiques d'higiene i a difondre els resultats de les investigacions de Louis Pasteur sobre el carboncle bacteridià. Més tard, el 1906, fundà la Gran Clínica Veterinaria, la primera de l'Estat espanyol. El 1909, va ser anomenat Inspector Provincial d'Higiene i es traslladà a La Corunya on exercí aquest càrrec durant molts anys.

Joan Rof Codina va col·laborar en diversos diaris i publicà diverses obres. Va fer el primer estudi zootècnic de la raça bovina gallega i va participar en nombrosos congressos. El 1929 ingressà en l'Acadèmia de Medicina de la Corunya. El 1932 passà a dirigir la "Inspección General Veterinaria" a Madrid. Un cop finalitzada la Guerra Civil, el règim franquista el va desterrar a Tenerife fins a 1941. El 1944 creà la càtedra de divulgació pecuària de Galícia. Fou president d'honor de la Societat Veterinària de Zootècnia i membre honorífic del Consell General de Veterinària.

Joan Rof i Codina, considerat com un dels impulsors de la sanitat pecuària i en concret de la sanitat gallega, va rebre diversos premis i distincions. L'any 1957, l'Ajuntament del Prat li va concedir el títol de Fill predilecte. El 1964 va ser anomenat Lucense del Año i el 1965 se li va atorgar la medalla d'or de l'Asociación Nacional de Veterinaria.  

Els Jardins del Veterinari Rof i Codina es troben ubicats al polígon industrial Fondo d'en Peixo, just davant el Parc municipal. Aquesta zona industrial es va desenvolupar durant els anys 70 i 80.