El teu carrer: Doctor Soler i Torrens

soler_torrens

Octubre 2015

El carrer del Doctor Soler i Torrens és un dels carrers més antics del Prat de Llobregat. El seu origen el podem trobar en aquell primitiu Prat, comunicat per vells camins rurals, com els de la Ribera i l’Albufera, i d’altres més petits que portaven a les masies més importants.

El camí rural de la Ribera es va convertir, a començaments del segle XIX, en carrer i l'any 1920 va ser batejat amb el nom del que va ser President de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba (1870-1917). Poc després de la Guerra Civil, el 1940,  tornà a recuperar el seu antic nom de carrer de la Ribera fins que, l'any 1969, el Consistori acordà anomenar aquest carrer amb el nom de Doctor Joan Soler i Torrens, en homenatge al que havia estat metge titular de la població i Fill adoptiu del Prat (1958).

Joan Soler i Torrens va néixer a Sàrria (Barcelona) el 1884. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona i, l'any 1908, s'instal·là al Prat on començà a exercir de metge. Uns anys després obrí un consultori al carrer de la Ribera. Durant l'exercici de la seva carrera es va trobar davant dues greus epidèmies, la de febre tifoide i la de la grip, que van assolar Catalunya, i a la resta de l'estat espanyol, durant 1917 i 1918.  

Des del 1947, la seva consulta, convertida en clínica, va ser el lloc escollit per la majoria de dones del Prat per tenir els seus nadons. El Doctor Soler va exercir la seva professió fins pràcticament la seva mort, el 1968. La seva clínica va continuar funcionant sota la direcció del seu fill, Joan Soler i Feu, fins el 1975, data en què tancà definitivament, a causa de l'entrada en servei de l'Hospital de Bellvitge.