El teu carrer: Carlos Stulemeijer

stulemeijer

Juny 2015

Carrer dedicat a Charles Stulemeijer (1880-1968).Industrial, fundador i president de "La Seda de Barcelona" des de 1925 fins a 1968.

Carel Lambertus Stulemeijer va néixer a Rotterdam el 20 de setembre de 1880 i morí a Breda el 24 de gener de 1968. A l'edat de 18 anys fundà amb els seus germans una empresa dedicada a materials de la construcció i el 1919 una empresa que tindria molt a veure amb la nostra ciutat, la Hollandesche Kunstzijde Industrie (HKI), companyia productora de seda artificial i viscosa.

Les característiques físiques del Prat facilità aviat la instal·lació de les que serien, durant molts anys, les dues indústries més importants de la ciutat: La Papelera Española i La Seda de Barcelona.  La Seda de Barcelona va ser constituïda el 23 de maig de 1925. Carlos Stulemeijer va ser un dels fundadors de la Societat i va exercir el càrrec de Conseller delegat fins el 1952, any en què va ser designat President del Consell.

El 1954, La Seda de Barcelona, S.A, adquirí una finca amb la pretensió d'aixecar "viviendas para los productores que trabajan en la industria". El solar escollit es trobava emplaçat a l'antiga carretera de l'Aviació, a la part sud de l'antic escorxador municipal. L'arquitecte municipal Joaquim de Moragas i Ixart va ser el responsable del disseny. Les obres van començar el 1955 i la inauguració oficial arribà tres anys després, el 26 de juny de 1958. Carlos Stulemeijer va ser l'impulsor de la construcció d'aquest barri,  amb la finalitat de cobrir les necessitats de les famílies de treballadors vinguts de fora, davant la dificultat de trobar habitatges per instal·lar-se al Prat. El barri es caracteritza per la presencia de grups de cases amb una mateixa estructura exterior: cada edifici correspon a dos habitatges aparellats de planta baixa i pis, d'obra vista, amb coberta a dos vessants de teula àrab i a un petit jardí individual. Inicialment, aquestes cases eren de lloguer, sense dret a compra, i es van lliurar mitjançant sorteig entre tots els treballadors que les havien sol·licitat. Amb el temps, els llogaters van poder accedir a la compra dels seus habitatges.

El carrer de Carlos Stulemeijer, forma part de l'entorn conegut com a Cases de la Seda, comprés entre els carrers Jaume Casanovas, Girona, Carretera de l'Aviació i avinguda Onze de setembre. Els carrers de Carlos Stulemeijer i el del Vendrell van ser projectats com a passatges particulars interiors. Des de l'any 2004 el barri està inclòs al Catàleg i Pla especial per a la Protecció del Patrimoni Arquitectònic del Prat de Llobregat.

A proposta dels veïns, el carrer es va anomenar Stulemeijer i va ser aprovat per la corporació el 20 d'octubre de 1960. L'any 1982 (Ple municipal 7/12/1982) passà a anomenar-se carrer Jardí però, pocs anys després, tornà a recuperar el nom que tingué inicialment: Carlos Stulemeijer (Ple municipal, 6 de febrer de 1986).