El teu carrer: Avinguda del Pare Andreu de Palma

andreu_de_palma

Abril 2015

Avinguda dedicada al monjo caputxí Pare Andreu de Palma de Mallorca. Manuel de Lete y de Triay va néixer a Palma de Mallorca l'any 1889. El 1914 es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona, el 1915 ingressà a l'orde dels Germans Menors Caputxins i el 1920 s'ordenà sacerdot. A partir d'aquest moment començà a desenvolupar una fructífera obra intel·lectual, que el van portar a rebre la Medalla d'Or de la ciutat de Palma de Mallorca l'any 1955.

El seu lligam amb el Prat s'inicià de manera casual l'any 1936, arran d'una conferència dins un cicle d'exercicis espirituals que donà a la Lliga Parroquial de Perseverança de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau. És en aquell moment que l'Associació de Pares de Família li va encarregar fer una monografia sobre la història de la parròquia.

El seu treball va coincidir amb l'esclat de la Guerra Civil. El fet que s'emportés una part important de documents de l'arxiu parroquial per estudiar-los amb detall, va significar el salvament d'aquests de l'incendi de l'església i la rectoria del Prat, fet que comportà la destrucció de tot l'arxiu parroquial. Gràcies a les transcripcions i anotacions que va fer el Pare Andreu de Palma, tenim referències d'una part de documents cremats.

Als anys cinquanta, l'entitat Amics d’El Prat va convèncer al pare Andreu de Palma per continuar el treball que havia quedat paralitzat durant la Guerra Civil. Finalment, el llibre va ser editat el 1958.

Prat de Llobregat. Ensayo histórico va ser la primera obra històrica del Prat i es convertí en un referent per a posteriors investigacions i per tant  per a la historiografia pratenca.

El 2009, l'Ajuntament, per celebrar el cinquantenari de la primera publicació, va reeditar una edició facsímil dins de la col·lecció de textos locals.

Andreu de Palma va publicar altres treballs dels que destaquen: Manual del pessebrista, (1927); Les dues ovelles. Pastorets nous de Nadal o Reis, (1931); “Els fra-menors caputxins i el beat Ramon Llull”, a Miscel·lània Lul·liana, (1935); Mallorca en guerra contra el marxismo: julio – septiembre 1936,(1936); Els sistemes jurídics i les idees jurídiques de Ramon Llull, (1936); Santa Maria de Piera. Notas históricas, (1942); Historia de la villa de San Feliu de Codines, (1946); Mediona apuntes para una historia, (1946); Las antiguas calles de Tarragona. Siglos XIII-XIX (1946); etc.

El 1963, morí al convent de Sarrià dels pares Caputxins. El 18 de novembre de 1969, el Ple municipal va aprovar la denominació d'aquesta avinguda amb el nom d'avinguda del Pare Andreu de Palma.

La urbanització de tota aquesta zona es va realitzar, fonamentalment, durant els anys vuitanta i s'acabà de completar durant la dècada dels 90 i començament del segle XXI.