El document del mes: Entrada de les tropes franquistes al Prat

L'1 d'abril de 1939 es donava per finalitzava la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) amb l'últim "parte de guerra" signat per Francisco Franco.

El dia  26 de gener van entrar les tropes franquistes a Barcelona, un dia abans ho havien fet al Prat de Llobregat, donant fi a tots el drets i llibertats aconseguits amb la República. L'actual règim va tenir com a objectiu principal el desmantellament de tot l’aparell polític i administratiu del règim anterior. Per tant, el govern franquista començà legislar des de Burgos, on les tropes nacionals havien format govern l’1 d’octubre de 1936, i aquesta legislació es va anant aplicant, de manera retroactiva, a mesura que s'anaven ocupant els territoris.

Les responsabilitats polítiques i civils van arribar molt aviat a tots els àmbits, tant  públics com  privats. Es van anar succeint, de manera caòtica, una sèrie de decrets, ordres i lleis fins a arribar a la Llei de responsabilitats polítiques, de 9 de febrer de 1939, que assenyalava com a conductes punibles ser republicà, d'esquerres i/o nacionalista, la pertinença a partits i associacions d'aquestes tendències i, en general, totes aquelles conductes contràries a la causa nacional. La repressió quedà consolidada sota un entramat legal per tal d'assegurar el nou ordre polític que s'acabava d’instaurar.

La mort, la presó, l’exili, la discriminació social, política, religiosa, econòmica i ideològica, la fam, la por... van ser les manifestacions més importants de la repressió. Es va exercir sobre els vençuts els càstigs més durs, com les condemnes a pena de mort, els empresonaments, els batallons de treball, etc. Es va instaurà la dictadura de la por.

El document que us presentem aquest mes informa de l'ocupació del Prat per part de les tropes franquistes el 25 de gener de 1939 i forma part de la sèrie de Governació.