El document del mes: L'Olimpíada Popular de Barcelona

olimpiada_popular

Després de l'èxit internacional obtingut amb l'Exposició Universal de 1929, Barcelona es va convertir en una de les ciutats candidates a celebrar els Jocs Olímpics de 1936. Finalment, el 1931, el Comitè Olímpic Internacional (COI) es va decantar per la ciutat de Berlín. Els esdeveniments polítics van fer que l'any 1933 els nazis arribessin al poder i que el nou govern es plantegés els Jocs com un acte propagandístic del nazisme, el racisme i el militarisme. Tot i que es van produir protestes a nivell mundial, el COI va mantenir la celebració dels Jocs a Berlín.  

A l'Estat espanyol, les eleccions del febrer de 1936 van donar el triomf a la coalició d'esquerres denominada Front Popular. El recent govern electe, en protesta a aquests Jocs Olímpics, va decidir boicotejar els Jocs de Berlín organitzant un esdeveniment esportiu alternatiu: l'Olimpíada Popular. Barcelona va ser la ciutat escollida per aquesta celebració.

L’Olimpíada Popular de Barcelona volia ressaltar la noció d’esport popular, democràtic i interclassista. Acollia federacions oficials i organitzacions de tot tipus i posava l’èmfasi en la representativitat nacional dels equips enfront de l’estatalisme de l’olimpisme. Es volia destacar la noció d’amateurisme i popularització de l’esport per damunt del rendiment físic i de les marques esportives. El comitè organitzador de l'Olimpíada Popular va fer una crida oberta a totes les entitats que hi volguessin participar.

L’Olimpíada Popular s’havia de celebrar del 19 al 26 de juliol de 1936, però el cop d’estat militar encapçalat pel general Franco va impedir-ne la celebració i va truncar la concepció d’esport que representava.

El document que us presentem aquest mes és una carta del Comitè organitzador de l'Olimpíada Popular adreçada a l'ajuntament del Prat, sol·licitant es subvencioni a l'equip de futbol amateur del Prat perquè pugui participar en aquestes olimpíades.

Aquest document forma part del fons municipal del Prat de Llobregat.