El document del mes: La festivitat de Sant Pere i Sant Pau

sant_pere_sant_pau

La Festa Major és la festa grossa del calendari festiu de la majoria de pobles, viles i ciutats i sol coincidir amb el patró o patrona del municipi en qüestió. Al Prat, inicialment, se celebrava per la festivitat dels patrons, Sant Pere i Sant Pau. Com a totes les festes grosses s'organitzaven molts actes, religiosos i populars, que omplien els carrers i places del municipi. La celebració religiosa era un dels actes més importants. Es feia una missa solemne amb l'assistència de les màximes autoritats civils i militars. Altres actes, com els balls a la plaça, eren molt populars. A la documentació municipal trobem que el 1830  també es feien curses de cavalls, tot i que el Dr. Jaume Codina parla de curses de cavalls i pedestres des de molt abans.

A mitjan del segle XIX, les feines del camp, especialment importants el mes de juny a causa de la collita dels cereals, van forçar el seu trasllat al setembre, pel dia dels copatrons, Sant Cosme i Sant Damià. Per Sant Pere i Sant Pau va quedar només una revetlla i, tot i que la festa va ser sempre menys popular que la de Sant Joan, també es feien fogueres i es tiraven els petards que s’havien reservat de la revetlla grossa. També és va mantenir la celebració religiosa.

Aquest any, algunes associacions de veïns, com l'AV Nucli antic, l'AV Cases de la Seda i l'AV La plaça (plaça Constitució), organitzen la revetlla de Sant Pere i Sant Pau, amb balls, coca i cava.   

El document del mes, datat el juny de 1830, és una instància on se sol·licitava autorització per organitzar diversos actes per la Festa Major i forma part de la sèrie Festa Major.