El document del mes: Els vitralls de l’escala de la Casa de la Vila

Els vitralls de l’escala principal de la Casa de la Vila

Juny 2016

L’any 1941 el mestre vidrier Josep Prat va instal·lar els vitralls de l’escala principal de la Casa de la Vila. Era la culminació d’un llarg encàrrec, iniciat l’any 1931, que es va veure aturat per raons pressupostàries i la Guerra Civil.

Els motius del vitrall són al·legories de l’activitat econòmica del Prat d’aquells anys: el comerç i la indústria, als laterals, i l’agricultura, al cos central. La resta del vitrall està decorat amb altres elements al·lusius a l’art, al treball i al pensament. Així hi podem trobar una paleta de pintor, llibres o un globus terraqui al costat d’estrelles i altres elements vegetals. Recull una cita en llatí: Honeste vivere, alterum non laedere suum cuique tribuere (“Viure honestament, no fer mal als altres i donar a cadascú el que és seu”).

Josep Prat va ser l'autor també dels vitralls del Saló de plens i de la Sala dels vitralls, l'antiga Sala de tinença.

El document del mes fa referència al pressupost presentat per Josep Prat, l'any 1931. Inicialment, el projecte va estar pressupostat en 2.322 pessetes, però com hem explicat anteriorment, el projecte va quedar aturat. A la part inferior es pot llegir una anotació a llapis del secretari de la Corporació, José Castro Martín, on s'especifica que el projecte va ser retirat el 13 de juliol del 1932. El document forma part de la sèrie “Millores d'edificis municipals”.