El document del mes: El projecte d’un temple no executat

El projecte d’un temple no executat

Juliol 2016

L'any 1283 es va erigir una ermita dedicada a Sant Pau, que era subsidiària, i per tant depenent, de la parròquia de Sant Boi. No tenia capellà propi i els oficis els dirigia el capellà de Sant Boi; i més important encara, els delmes s'havien de pagar en aquella parròquia. L’ermita de Sant Pau va caure en desús amb la independència parroquial i va desaparèixer fa segles a causa de diverses riuades i, probablement, de la reutilització de les seves pedres.

Un cop aconseguida la independència parroquial, gràcies a la butlla pontifícia de Pau III, l'any 1544, ratificada dos anys més tard a causa de les protestes de Sant Boi i l'Hospitalet, s’inicia la construcció d'una església dedicada a Sant Pere i Sant Pau. El lloc escollit van ser uns terrenys cedits per la família Amell, dins del mas català i al costat del camí de la barca. El conjunt estava format pel temple parroquial, la rectoria, els horts parroquials i el cementiri. Al costat de l’església comencen a sorgir les primeres edificacions de la futura plaça de la Vila i del futur nucli urbà del Prat.

Fins a la construcció de la Casa del Comú (cap al 1730), el Consell municipal local o Junta de propietaris es reunirà a l’entrada del temple parroquial o a la rectoria.

Quan va esclatar la Guerra Civil, l’any 1936, el temple parroquial va ser incendiat i, posteriorment, enderrocat. Els actes eclesiàstics s’hauran de fer al Teatre Modern fins a la inauguració de la cripta, l’any 1948.

Finalitzada la guerra, les autoritats de l'època comencen a plantejar la creació d'un nou temple. El primer projecte presenta una església monumental, a l’estil de les grans catedrals gòtiques. Amb els ajuts oficials i els diners aconseguits a través d’actes que organitzava la Junta parroquial de reconstrucció del temple, es va promoure l’any 1948 la construcció del conjunt antic de l’actual temple.

El document del mes que us presentem és la imatge del projecte de temple parroquial que no es va arribar a construir. La cripta és l’únic element que es va a dur a terme del temple neogòtic.