Butch Cassidy & the Sundance Kid

BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID

Sessió del 13 de juliol de 2016 del Cine club al Capri

Butch Cassidy and the Sundance Kid

(Dos hombres y un destino)

Direcció: George Roy Hill

Guió: William Goldman

Fotografia: Conrad L. Hall

Muntatge: John C. Howard, Richard C. Meyer

Música: Burt Bacharach

Intèrprets: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Jeff Corey, Henry Jones, Cloris Leachman, Ted Cassidy, Kenneth Mars

Nacionalitat: Estats Units  Idioma: anglès Any: 1969 Durada: 110 minuts

Classificació: Apta per a majors de catorze anys. Menors acompanyats

Premis: Oscar 1970: millor guió original, fotografia, cançó i banda sonora. Globus d’Or 1970: millor banda sonora

Argument: Una banda de pistolers assalta bancs de l’estat de Wyoming i el tren-correu de la Union Pacific. El cap de banda és en Butch Cassidy i Sundance Kid és el seu inseparable company. Després d’un darrer atracament, la banda es dispersa i Cassidy i Kid són perseguits per un incansable grup d’agents de la llei.

Equip artístic i tècnic

George Roy Hill  (Minneapolis, 1921–Nova York, 2002) és un hàbil director  acostumat a treballar amb grans estrelles. En aquest western singular va reunir els actors més populars del moment, Redford i       Newman, amb els que repetiria a El Golpe (1973), film que li va valer el seu únic Oscar. Altres títols destacats són El carnaval de las águilas (1975), amb Redford, El castañazo (1977), amb Newman, Millie, Una chica moderna (1967) i El Irresistible Henry Orient (1964).

 

Als anys seixanta, Robert Redford (California, 1936) i Paul Newman (Ohio, 1925-Connecticut, 2008), dos dels actors més atractius del moment, competien per ser els favorits del públic. Amb els anys, els dos van construir una carrera molt sòlida. Newman, amb papers complexos forjats a la prestigiosa Actors Studio.   Redford, amb un interessant recorregut com a actor, director, productor i impulsor del Sundance Festival. Els dos han estat també molt actius en temes polítics, socials i mediambientals. El reconeixement de la indústria va trigar en arribar. Newman va rebre el 1987 l’Oscar al millor actor per El color del dinero, un any després de rebre l'honorífic pel conjunt de la seva carrera. Redford, el 1980 recollia el de millor director per Gente corriente i l'honorífic el 2001.

La història:

A començaments del segle XIX, l’oest dels Estats Units era considerat un territori inhòspit i perillós, on no s’hi podia viure. La compra de Lousiana a la França Napoleònica, el 1803, i l’annexió de Texas (1820) van obrir les possibilitats de creixement del jove país que poc havia canviat, física i territorialment, des de la independència (1776). La pressió migratòria, les dificultats econòmiques de bona part de la població i la descoberta d’or a Califòrnia, van impulsar la colonització de l’oest. Les caravanes de colons, el ferrocarril, els grans      ramats de bestiar boví, els ranxos i els cowboys, són les imatges –mitificades- que simbolitzen aquest procés.

L’altra cara, més amarga, és la pressió fins a la quasi aniquilació de la població autòctona ameríndia, les guerres territorials, la presència constant de l’exèrcit, necessari per posar ordre en un territori sense ordre  ple de bandits i assassins i on les disputes es resolien a trets. Herència mal entesa d’aquesta violència          –juntament amb interessos econòmics d'importants sectors de pressió- és la problemàtica actual dels EUA amb les armes de foc, que causen una xifra terrible de víctimes any rere any. Problemàtica a la que ningú sembla disposat o amb prou força a posar-hi final.

Molts d’aquests bandits i lladres llegendaris eren persones inadaptades, que feien de la violència el seu      modus vivendi. Butch Cassidy (1866-1908) i Sundance Kid (1867-1908), van viure i van morir en un temps en què els Estats Units lluitava per modernitzar-se econòmicament i al que ells no es van saber adaptar.

 

Altres pel·lícules

An (Una pastelería en Tokio)

Sentaro té una petita pastisseria a Tòquio en la que serveix dorayakis (pastissets farcits d’una sal

Cinema i història: Pride

Estiu del 1984, Regne Unit. El Sindicat Nacional de Miners convoca una vaga.

Edward Scissorhands

En una nit hivernal i nevada, una àvia explica a la néta la història d'Edward Scissorhands, un

He named me Malala

Documental al voltant de la jove pakistanesa Malala Yousafzai i la seva família.

Jimmy’s Hall

Jimmy Gralton retorna a la seva Irlanda natal per fer-se càrrec de la granja familiar.

Leviathan

En un petit poble costaner de Rússia, Kolya s'enfronta a un alcalde corrupte que pretén apropia

Loin des homes / Far from men

En mig d’un cru hivern, Daru, un professor francès, accepta de mala gana escortar Mohamed, acusat d’

Loreak

La vida de tres dones es veu alterada per la simple presència d’uns rams de flors que faran brollar