Projecte en xarxa Petits Contes (curs 21-22)

Amb l'acompanyament del Centre Cívic Jardins de la Pau, l'alumnat crea històries i contes de forma col·laborativa. Les històries tracten sobre una temàtica comuna i diferent cada curs, i es presenten en diferents formats i suports digitals mitjançant una plataforma web.

Iniciat el curs 2004-05 pel Centre Cívic Jardins de la Pau, forma part de l'àmbit de lectura d'Interseccions des del curs 2018-19.

El projecte s'adreça a l'alumnat de 4t, 5è i 6è de primària de 3 escoles, i es desplega entre el 2n i 3r trimestre del curs. 

Respecte la metodologia, els contes que construeixen es treballen de manera grupal, en petits grups o amb el conjunt del grup-classe, treballant des de l'elecció del tema a la construcció narrativa, fins a la producció del conte. Les mestres i persones dinamitzadores del centre cívic acompanyen al llarg de tot el procès als nens i nenes que escriuen, narren, il·lustren i/ o representen les seves pròpies històries amb diversitat de llenguatges. El projecte es desenvolupa en diferents àrees curriculars, pel qual es fa una abordatge divers segons els eixos de treball de cada escola implicada, però sempre es treballa amb un eix temàtic compartit entre tots els centres participants. 

Treball a l'aula

En aquesta nova edició del projecte hi participen 7 grups classe de 4t a 6è de les escoles Bernat Metge, Mare de Déu del Carme i Jacint Verdaguer, amb un total de més de 170 alumnes implicats. El fil conductor i la temàtica escollida per la creació dels contes d'aquest curs ha estat el bon tracte, atès que s'ha valorat la importància de fomentar les cures entre totes les persones participants.

Coordinacions internes amb l'equip 

El Centre Cívic Jardins de la Pau està en constant comunicació amb les docents responsables del projecte a les escoles. D'aquesta forma els equips coneixen tots els progressos que estan fent els diversos grups-classe en relació a la creació i presentació de les històries, podent acordar el suport específic que necessita cada centre. Aquesta coordinació és indispensable per tal d'aconseguir els objectius del projecte, per coordinar les accions de comunicació, per planificar com es materialitzarà la presentació dels contes en l'acte de cloenda i per tal de visualitzar les diferents històries en la plataforma web del projecte. 

Treball en xarxa

Al llarg del curs s'organitzen trobades amb els equips implicats en les quals s'acorda l'eix temàtic del curs, els cursos i àrees on es desenvoluparà el projecte i s'aprofundeix en la proposta de creació col·laborativa d'històries. En aquest espai es comparteixen els formats i suports mitjançant els quals les escoles presentaran els seus contes i s'exploren conjuntament diverses possibilitats que ofereixen les eines digitals. També es defineix la formació que rebran per part d'una especialista externa, que aquest curs ha consistit en tallers adreçats tant a la l'alumnat com a les docents implicades d'escriptura creativa i d'eines digitals. 

Compartir amb la ciutat

Des dels seus inicis, el projecte organitza un acte de cloenda al Teatre Modern, que es celebra entre abril i maig. És un acte molt participatiu on s'apleguen totes les persones implicades al projecte com ara alumnes, docents, dinamitzadores, formadores, il·lustradores i també les famílies, i que s'obre a la ciutat mitjançant un streaming a les xarxes socials del Centre Cívic de la cloenda. 

Conduït per una presentadora, els diferents grups d'alumnes pugen a l'escenari del Modern per tal d'explicar com han ideat i desenvolupat les obres que presenten. Durant l'acte s'interactua amb el públic procurant la participació i l'alegria per un moment de gaudi compartit entorn la creació literària. L'acte és especialment emotiu amb l'entrevista a representants de les comunitats implicades, qui expliquen la seva experiència i la seva vinculació amb el projecte, i quan al finalitzar a l'acte, es reconeix i s'agraeix tota la feina realitzada conjuntament amb un obsequi commemoratiu que entrega el centre cívic.

El dia de la presentació s'estrena la pàgina web de la 18a edició del projecte Petits Contes, on tota la ciutadania pot visualitzar tots els contes creats durant el curs. 

Vols saber més informació del projecte?

Petits contes

Projecte de creació de relats en formats digitals amb alumnes d'escoles del Prat de...

Notícies del projecte del curs 2021-2022

Veure totes

dijous, 5 maig, 2022 - 14:00

La 18a edició de Petits Contes conclou en un acte presencial amb les escoles participants

El Modern va acollir alumnes, familiars i docents participants del projecte...

divendres, 11 març, 2022 - 09:30

Petits Contes: el bon tracte a través dels relats

S'engega la 18a edició d'aquest projecte del Centre Cívic Jardins de la Pau...

Imatges del projecte

Altres accions relacionades

Projecte en xarxa Petits Contes

Amb l'acompanyament del Centre Cívic Jardins de la Pau, l'alumnat crea històries i contes de forma col...

Projecte LECXIT

Persones voluntàries acompanyen infants de primària mitjançant sessions conjuntes de lectura oral per tal de millorar...

Projecte en xarxa Converses Literàries

Converses literàries és un projecte en xarxa que enforteix els vincles entre centres educatius, el Centre de Recursos...

BUSCADOR D'ACCIONS