Imatge gràfica de l'ODS 14. Vida Submarina

ODS 14. Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible

Quina és la seva finalitat?

La finalitat d'aquest ODS és abordar els greus problemes que afecten els mars i els oceans. Protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i costaners, amb la perspectiva de conservar almenys el 10% de totes aquestes àrees. A més a més, s’ha de poder preservar la pesca impulsant sistemes pesquers que fomentin la capacitat de regeneració dels ecosistemes.

Els oceans, per la seva composició i característiques, garanteixen l’estabilitat climàtica i permeten que la Terra sigui un planeta habitable. A més a més, proveeixen d’aliments i altres productes la meitat de la població del món. Tot i això, les grans masses d’aigua, mars i oceans, es veuen sotmeses a una intensa pressió. Els oceans reben grans quantitats de contaminants, sobretot des de terra ferma (químics, sobretot de l’agricultura, i tot tipus de plàstics, entre d’altres), i pateixen una sobreexplotació dels recursos pesquers. 

Què pot fer la ciutadania per contribuir-hi?

  • Reduïr el consum de plàctics en el nostre dia a dia. Canviar envasos de plàstic per altres menys contaminants, comprar a granel, o en envasos de vidre sempre que es pugui.
  • Consumir peix sostenible i donar suport a iniciatives de pesca sostenible com a futur per als oceans i les comunitats pesqueres.
  • Limitar la petjada de carboni personal: l'oceà absorbeix més del 25% de les emissions de diòxid de carboni de les persones humanes, fet que porta a l'acidificació dels oceans, un fenòmen que perjudica a moltes espècies marines.
  • No comprar objectes com joieria de corals, ornaments d'estrelles de mar o articles provinents de tortugues, balenes o taurons.
  • Implicar-te en iniciatives per cuidar i netejar les platges (burilles, suros, micro residus...).
  • Fer costat a organitzacions que salvin la vida marina. Al Prat tenim la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM).
  • Fer-te persona voluntària del CRAM. En aquest enllaç trobaràs informació sobre les tasques que hi pots desenvolupar.
  • Recollir l'oli domèstic (no llençar-ho a l’aiguera, depositar-ho als contenidors habilitats a tal efecte),
  • Adquirir productes d’higiene sòlid, amb poc envàs i reutilització dels olis.

Projectes i serveis municipals vinculats a aquest ODS

Cuidem la platja

Normes de seguretat i convivència a la platja i guinguetes

Recollida d'oli de cuina usat

Servei de recollida d'oli de cuina usat.