La Diverciència és una celebració amb la ciència com a protagonista, en el marc del programa Interseccions, que busca apropar el pensament científic i la seva metodologia de treball cap a l'alumnat i la ciutadania, oferint un dia en el qual la ciència es percebi com a una temàtica quotidiana, distesa i divertida.

Els participants en el projecte en xarxa Investiguem, Inventem organitzen diverses activitats, durant tot el matí, conduïdes per l'alumnat de les escoles participants (El Parc, Bernat Metge i Charles Darwin), els agents impulsors del projecte (Centre Cívic Palmira DomènechBiblioteca Antonio Martín), el suport de l'INS Illa dels Banyols i la participació final de l'INS Baldiri Guilera. Enguany, l'alumnat participant en el projecte es proposarà salvar els oceans des del Prat!

Investiguem, inventem és un projecte col·laboratiu entre centres educatius i culturals del municipi.  Utilitzant com a motors el mètode científic, l’experimentació i la imaginació, es pretén explicar el món què ens envolta i passar a l’acció.

Des de les 9.30 h i fins a les 12 h, els Jardins del Cementiri Vell s'ompliran de mostres d'activitats relacionades amb les investigacions, creacions i coneixements adquirits durant el curs per part de l'alumnat de les escoles Bernat Metge, Charles Darwin i El Parc, amb el suport de l'INS Illa dels Banyols.

També es comptarà amb activitats organitzades per altres agents impulsors i col·laboradors al projecte: la Biblioteca Antonio Martín i el Centre Cívic Palmira Domènech, i com a novetat, enguany es podrà gaudir de l'espectacle final per part de l'alumnat del batxillerat escènic de l'INS Baldiri Guilera

Circuits elèctrics i flotabilitat

L'alumnat de l'Escola Charles Darwin presentarà els següents experiments:

  1. Activem amb el sol: Experiment que consisteix en moure petits motors amb una base de circuit senzill muntada. 

  2. Aigua i oli, una mala combinació!  On es repassarà la flotabilitat dels elements amb un objectiu doble: fer un treball de densitat i flotabilitat, i de la sostenibilitat dels mars i oceans.

 

  • També es comptarà amb una exposició de maquetes prototip d’artefactes que ajuden a cuidar els mars i oceans.

  • L'alumnat de l'Escola Charles Darwin disposarà de l'acompanyament de l’alumnat d’Illa dels Banyols, amb qui han treballat col·laborativament dins del projecte Investiguem, Inventem.

La desforestació, les característiques de l'aigua i les dones oceàniques

Des de l'Escola Bernat Metge ens convidaran a realitzar els següents experiments:

  1. Desforestació: On veurem de primera mà les conseqüències de la falta de vegetació al medi.

  2. Característiques de l’aigua: L'alumnat ens convidarà a experimentar al voltant de la propagació del so.

  3. Memory: en anglès de la fauna i flora marina.

  4. La tensió superficial

 

  • També podreu visitar l'exposició de dones oceàniques i aprendre més sobre elles a través de codis QR!

L'efecte venturi i l'espai

Els experiments que presentarà l'Escola del Parc són els següents:

  1. Pressions inimaginables: Per què les balenes són capaces de submergir-se i flotar? 

  2. El mirall de l’oceà: De quina manera podem crear amb els colors de Sant Martí l’oceà?

  3. Abraçades a la terra: Experiment del tsunami.

  4. Mars nets: Experiment sobre la contaminació on ens permet veure la diferència de la superfície i la profunditat del mar a causa de la contaminació.

La Lutravioleta i la llei de la gravetat

Vine a experimentar i descobrir amb la Lutravioleta

Cada mes, la Lutravioleta apropa a les Tardes en Família del Centre Cívic Palmira Domènech totes aquelles dones científiques que han aportat tant al llarg de la història. També la reconeixereu del programa RÀNDOM del X3, on va fer uns experiments al·lucinants!

Àlbum il·lustrat: “Monstres de veritat”

La Biblioteca Antonio Martín oferirà al llarg del matí un racó d'exposició i lectura de l'àlbum il·lustrat: “Monstres de veritat”. 

“Hi ha monstres voltant pel planeta: volen sobre el teu cap, viuen a les profunditats del mar i fins i tot s'amaguen a les calvegueres. Provoquen tempestes, assequen llacs i espanten els animals. L'immens Brossakong, el desagradable Boirum, l'enganxós Greixodont o l'invasiu Urbanosaure faran que els monstres que hi ha sota el teu llit semblin simples peluixos. I és que aquests monstres existeixen realment! Només herois mediambientals com tu poden derrotar-los! Fes-te petit activista i ajuda'ns a vèncer aquestes malvades criatures!”

Espectacle de comèdia

L'alumnat del batxillerat escènic de l’INS Baldiri Guilera farà un tancament de la jornada amb un espectacle relacionat amb l’aigua!

  1. Durada: 20 minuts

  2. Gènere: comèdia

Per posar punt final a la jornada, l'alumnat del batxillerat escènic de l'INS Baldiri Guilera ens convidarà a partir de les 11.30 h a una estona de diversió i riures amb un espectacle de comèdia que girarà al voltant de l'aigua. 

 

 

Enguany i com a novetat, s'incorporarà durant tota la jornada un espai creatiu protagonitzat per xarxes de pesca -com a suport i element expositiu-, on els participants responguin mitjançant l’expressió artística que desitgin a la pregunta “Què és l’aigua per a tu?”.  A partir de materials reciclats l'alumnat podrà gaudir d'una estona distesa on regnarà la creativitat i la imaginació.

La instal·lació es podrà visitar al vestíbul del centre cívic Palmira Domènech a partir del 9 de maig, on es podrà reviure el Diverciència i ser partícip de la instal·lació.