Mostres de teatre

Des del març fins al juny, l'alumnat participant en el projecte de teatre (escola Jaume Balmesescola Joan Maragallescola H. Josep Tarradellasinstitut escola del Prat i l'institut escola Pepa Colomer) posarà en escena diferents peces teatrals que mostrarà als seus companys i les seves companyes i a les seves famílies.

Una bona ocasió per descobrir textos i dramatúrgies amb molts elements de creació pròpia que, amb l'acompanyament de L'Escola d'Arts en Viu i el grup de mestres de les escoles, ens permetran conèixer altres realitats i, amb seguretat, ens emocionaran molt.

 

Durant el mes de març, podreu gaudir de la mostra de teatre de l'escola Jaume Balmes, una vegada més molt lligada al projecte de centre "El Prat, territori de fang i aigua".

A partir d'aquesta temàtica apassionant, l'obra ens traslladarà a diferents èpoques mentre seguim els passos d'uns científics, representats per l'alumnat de 4t, que viatgen al passat per comprendre les causes de la sequera que ha afectat la nostra regió al llarg del temps.

Ens endinsarem en moments clau de la història del Prat: com ara l'any 1873, quan prenen mostres del riu per entendre la seva evolució. També viurem la fortalesa i la solidaritat dels pratencs durant la manifestació contra el desviament del Llobregat el 1976. No faltarà l'emoció dels canvis al paisatge amb la creació del pont dels carros i altres esdeveniments rellevants, com l'ampliació del port el 2004 i la modernització de l'aeroport.

Amb l'alumnat de 5è escenificant aquesta fascinant història, la mostra de teatre promet ser un viatge emocionant a través del temps i dels esdeveniments que han marcat la nostra comunitat.

Enguany, a partir de la creació d’una petita dramatúrgia d’autoficció a partir de la premissa “l’any que vaig néixer” (2012), construeixen un material escènic a partir de les vivències pròpies, prenent consciència del context familiar i dels esdeveniments mundials d'aquell moment. A partir d’esdeveniments mundials d’aquell any i de testimonis (ex. famílies expliquen a l’alumnat com van néixer), es crea una obra en la qual també s’incorpora alguna peça musical de l’any.

La mostra de teatre de 4t de primària tindrà lloc el 24 d’abril. En aquesta mostra, els alumnes treballaran les diferents etapes històriques de la humanitat i els personatges rellevants d'aquestes èpoques. Es plantejaran preguntes com ara com eren, què feien, com es movien i on anaven els personatges del passat. Primer s'han treballat les etapes històriques i després s'han format els grups, treballant amb imatges que serviran de base per iniciar el treball en escenes teatrals.

Per altra banda, la mostra de teatre de 6è tindrà lloc el 30 d’abril. En aquesta mostra, els alumnes treballaran els personatges mitjançant la representació d'un canovaggio. Aquesta és una forma teatral clàssica que es caracteritza per tenir un argument simple i una estructura narrativa bàsica. Els alumnes exploraran els personatges i les seves relacions dins d'aquest format, proporcionant una visió única i creativa de les històries que interpretaran.

L'alumnat de 4t de primària participant en el projecte de teatre tindrà una cita al Teatre L'Artesà el dijous 2 de maig.

El professorat que participa en l'entorn d'aprenentatge de teatre (escola Jaume Balmes, escola Joan Maragall, escola H. Josep Tarradellas, institut escola del Prat i L'Escola d'Arts en Viu) organitzarà tota una jornada perquè l'alumnat pugui experimentar al voltant de la construcció del personatge teatral, indagant en les eines, consideracions i potencialitats a l’hora de construir i treballar els personatges de les obres de teatre que treballen a cada escola. L'activitat es durà a terme en diferents espais del Teatre L'Artesà, permetent treballar en petits grups barrejats entre les escoles. 

Serà una jornada divertida on es podrà gaudir de totes les possibilitats que ofereix el teatre més enllà de la interpretació.

El mes de maig es realitzarà una mostra del treball dels instituts escola del Prat i Pepa Colomer a partir de la proposta basada en l’obra Brainstorm: un projecte que busca donar dona veu als adolescents perquè els adults els puguin entendre.

A dins de cada cervell adolescent hi ha 86 mil milions de neurones que xoquen i es connecten per produir el còctel de canvis estimulants i frustrants propis d’aquesta etapa. Brainstorm és el fruit d’una recerca teatral amb un grup d’adolescents que ens mostren les seves esperances i desitjos, pors i frustracions, convidant-nos a entendre allò que els passa sota la llum dels nous coneixements sobre el cervell adolescent. El projecte treballa amb textos fixos i alhora, cada grup generarà la resta de material de text, que va sorgint de les sessions a l’aula.

En el cas de l'institut escola del Prat la mostra tindrà lloc al gimnàs del mateix centre, mentre que el Pepa Colomer farà una mostra oberta a famílies al CC Ribera Baixa