Primavera de llibres i lletres

Enguany la diada de Sant Jordi s’emmarca en una situació d’excepcionalitat a causa de l’actual estat d’alarma. Una situació que ens porta a celebrar en confinament la festa del llibre. Des del Cèntric Espai Cultural i la Biblioteca Antonio Martín hem creat aquesta pàgina amb diferents propostes per gaudir des de casa del plaer de la lectura. Us proposem descobrir autors locals, fer recomanacions de lectura a través de les xarxes socials, endinsar-vos en les petites creacions d'infants i adults amants de la lectura i escriptura, fer una ullada virtual a algunes publicacions sobre la història i el patrimoni local o recuperar algunes lectures en línia. Gaudiu! 

Durant les darreres setmanes, els alumnes i professors dels tallers d’escriptura que ofereix el Cèntric dins la seva oferta formativa han estat molt actius i han elaborat diversos escrits. 

L’estat d’alarma, la situació actual de confinament i el consegüent maremàgnum d’emocions que regna aquests dies han servit de font d’inspiració per a molts d’ells. 

D’altres, han volgut compartir els escrits elaborats durant els tallers. 

Poemes, microrelats, relats més llargs… aquí podeu llegir tots els textos.

 

Olores del pasado 

Breve historia de la literatura

Poesia

Prosa poètica

55 m2

Cuarentenas

Confinat 

La estatua 

La Biblioteca Antonio Martín us presenta els llibres escrits per persones del Prat o amb temàtiques relacionades amb la nostra ciutat, publicats recentment. Un recull d’obres ben variades, amb novel·la, contes per a petits i grans, poesia, història o salut. 

Si voleu conèixer altres persones que escriuen a la ciutat podeu consultar el Pratilletres,  una base de dades d'autors i autores pratenques.

Autora: Anna Centelles (Club del llibre)

L’autora és logopeda i va fer el seu propi material dirigit a infants amb problemes de dislàlies (dificultat per produir un so correctament). Va decidir fer un pas més i conver-tir-lo en un conte que ens ajuda a treballar el so /r/.

Autora: Irma Estopiñà Toquero (Urutau)

Primer poemario escrito en portugués y castellano donde nos habla de lo que nunca termina. La evolución es la única solución posible para una espiral, símbolo del viaje del alma, después de la muerte, para su esencia eterna.

Autor: Josep Ferret (Rúbrica)

El llibre del Josep Ferret és ambiciós perquè ens detalla gairebé pam a pam, l’esdevenir-se de cent anys del dia a dia de la nostra ciutat: amb el rigor dels historiadors, amb l’honestedat en la interpretació de dades i amb les explicacions i anàlisi dels fets. I veurem des de les riuades, les guerres i les epidèmies fins a l’adopció del Sistema Mètric Decimal, les primeres urbanitzacions de carrers, l’arribada del tren i el descobriment de l’aigua artesiana  del delta del  Llobregat.

Autores: Rosa Forner i Sussana Calpe (Noves sendes)

Un conte sobre el poble natal de l’autora, Betxí. El nen protagonista fa diferents excursions que ens donaran a conèixer la natura i la fauna d’aquesta població de la Plana Baixa.

Autores: Alicia Gadí i altres  (Onyx)

Antología de relatos de temática Thriller encabezado por el relato ganador de la pratense Alica Gadi que da nombre al libro, y incluye otros 7 relatos más.

Autors: Gabriel García de Oro i Purificación Hernández (Anaya)

La ilustradora Purificación Hernández y el escritor Gabriel García de Oro vuelven a trabajar juntos para ofrecernos un año lleno de fantasia con un cuento y un dibujo para cada dia.

Autora: Ma Rosa Giner i Quiñonero (Rúbrica)

La fundadora i presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat recull molts anys d’experiència en aquest llibre que també vol ser una guia pràctica per a les persones cuidadores i familiars.

Autor: Xavier Iroz (Xavier Iroz)

Reproducció en forma de gravat d’una seixantena de tapes de serveis dels carrers del Prat. El llibre a través dels dissenys de les tapes reflecteix canvis polítics i lingüístics, l'evolució de l'escut del Prat o la relació entre disseny i fisonomia dels barris. Una part de la història pratenca forjada a 1.450ºC.

Autor: Fermí Marimón (Rúbrica)

El fill de Joaquim Marimón explica els disset mesos de servei del seu pare durant la guerra civil espanyola basant-se en les memòries escrites que va deixar, intercalant retalls de la seva correspondència amb l’Elvira i amb alguna que altra llicència de collita pròpia.

Autors: Francisco Marín i Núria Viver (RBA)

Un manual que nos ayuda a proporcionar una primera asistencia de manera adecuada en caso de diferentes accidentes o malestares, pensado para tenerlo al lado de nuestro botiquín.

Autora: Lola Mayenco (Urano)

Intuiciones, reflexiones, recuerdos y un puñado de confesiones íntimes son los ingredientes principales de una obra que te anima a expressar tu magia personal. Porque no hay una manera correcta de cocinar, igual que no hay una manera correcta de ser feliz.

Autor: Joan Montblanc Lasaga (Edicions del Llobregat)

L’autor ha investigat durant més d’una dècada amb l’objectiu de recuperar els noms i cognoms de les persones del Baix Llobregat que van patir les presons del règim franquista. Amb el buidatge dels fons de presons d’homes i dones de l’Arxiu Nacional de Catalunya i els processos sumaríssims de l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona, l’autor obté una xifra de 5.608 víctimes que el règim va empresonar entre els anys 1939 i 1960.

Autor:  Enrique Morata López (Editorial Te publicamos)

Primera publicación de poemes de este autor pratense que escribe desde hace tiempo y nos habla de “yo y mis entrañas, también mis telarañas y más de una historia de amor”

Autora: Mercedes Murto Díaz (Mercedes Murto Díaz)

Primera novela de la autora que nos entrega en dos volúmenes una historia de amistad, superación y amor sincero, con matices cómicos de la sociedad que nos rodea.

Autora: Gisela Do Nascimiento López

Anna toma la decisión más horrososa de todas: el suicidio. Por culpa de ello ahora deberá rehacer su vida en otras condiciones, alejada de aquello que le provoca tanta atracción hacia la muerte. Quizás la única forma de alejarse de los brazos de la muerte sea buscando una atracción hacia la vida.

Autor: José María Orradre Pérez (Rúbrica)

Descripción de la vida cotidiana de El Prat donde creció el autor, rememorando vivencias entrañables, a veces insólitas, que superan el ámbito local para convertirse en la crónica de un tiempo pasado.

Autora: Rosa Ribas (Capital Books i Tusquets)

Una història de vincles insospitats, de sòrdides relacions familiars i de vells secrets que afloren a la llum, perquè també les famílies de detectius tenen afers privats i passats inconfessables.

Autor: Juan Riera Gracia (Juan Riera Gracia)

Elementos reales y ficción se combinan en esta novela que invita a la reflexión sobre nuestras vidas, ideas, prejuicios, miedos y deseos. También sobre la influencia que los avances de la ciència y la tecnología pueden tenir en el presente y en futuro de nuestras vidas.

Autora: Marisol Rojas Fernández (Versos y Reversos)

La psicòloga nos plantea un nuevo modelo de relación de pareja que deja atrás los tópicos y clichés de genero, así como la mitología romántica, y asienta las bases de un nuevo paradigma del amor basado en el respeto, la igualdad y la libertad, sin apegos tóxicos ni ideales inalcanzables.

Recull de #BookFaceFriday que la ciutadania ha creat. Combina una imatge de portada de llibre amb una cara, una part del cos o un objecte i ja ho tens! També es pot fer amb revistes, pel·lícules i DVD.

Publica-les fent servir els hashtags #femBAM #joemquedoacasaxbm #AlPratEnsCuidem#primaveradelletresillibres.

Recull de #RobaUnPoema que la ciutadania ha fet arribar a la Biblioteca Antonio Martín. Fes un poema, a partir d'una pila de llibres. Crea sentit amb els títols que apareixen als lloms dels llibres. 

 

 

Aquest Sant Jordi també podem aprofitar per conèixer una mica millor el nostre passat a través de la lectura. Aquí podeu recuperar i llegir les publicacions editades per l’Ajuntament del Prat sobre temàtica diversa, relacionada sempre amb el patrimoni històric de la nostra ciutat.

 

Petits Contes és un projecte impulsat pel Centre Cívic Jardins de la Pau en el marc d'Interseccions, que treballa l’escriptura creativa i col·laborativa de relats breus amb infants de 4rt, 5è i 6è de les escoles Bernat Metge i Mare de Déu del Carme.  Aquesta és la 16a edició i se centra en els orígens geogràfics i culturals de les famílies. Podeu llegir les creacions d'aquesta edició en la plataforma web.

Des del Teatre L’Artesà s'ha promogut la creació de contes col·laboratius. Un total de 15 contes han animat les tardes de tres setmanes plenes d’imaginació on petits i grans han pogut compartir el sentir de comunitat malgrat la situació de confinament. Consulteu els contes i animeu-vos a crear-ne de nous!

 

Des de la Capsa ens proposen una llista de reproducció amb cançons i els llibres als quals es deuen. Kendrick Lamar va ser el primer artista de hip hop en guanyar un Premi Pulitzer, un premi habitualment relacionat amb les lletres escrites, i Bob Dylan el primer músic en guanyar un Premi Nobel de literatura. La qualitat narrativa de molts músics s'equipara a la de poetes i escriptors i no són poques les cançons que es basen en llibres. 

Notícies sobre lectura en temps de confinament

Veure totes

dijous, 9 abril, 2020 - 09:00

Els clubs de lectura en temps de confinament

Informació i recursos
diàleg literari_victorcatala.jpg

dimecres, 8 abril, 2020 - 11:00

Diàlegs literaris al Cèntric

L’escriptora Víctor Català protagonitza la primera sessió d'aquest cicle

dijous, 26 març, 2020 - 13:15

La Biblioteca Antonio Martín, en línia

Per gaudir d'una àmplia gama de serveis virtuals