Beca Art al barri

beca_art_2016

La beca Art al Barri, impulsada pel centre cívic, és una de les quatre beques de la convocatòria que llança Unzip per promoure la realització de projectes d'art vinculats al Prat. Un projecte que treballa els conceptes de barri, identitat i comunitat amb els barris de Sant Jordi i Ribera Baixa.

El Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa impulsa la Beca Art al Barri amb els objectius de treballar els conceptes de barri, identitat i comunitat. A l'hora d'escollir el projecte guanyador, es valora:

- La capacitat d’engegar processos de recerca, creació i mediació col·lectiva.

- La capacitat d’activar relacions i espais de diàleg amb els agents del barri i del territori.

- L’aplicació de metodologies participatives i processos col·laboratius de treball.

- L’establiment d'intercanvis de sabers i producció de coneixement entre els participants.

Convocatòria /UNZIP 2018

Ja tenim projecte guanyador de la Beca Art al Barri’18: Coser y cantar, del col·lectiu Gotelé.

Un projecte artístic entorn a l’expressió popular “Coser y cantar” que investiga i experimenta posant en relació espais on es genera coneixement, espais d’aprenentatge, espais de transmissió de cultura i espais on es teixeixen vincles.

El projecte parteix de l’expressió que utilitzem en la llengua castellana per referir-nos a una tasca fàcil de realitzar. Si explorem el significat literal de la frase, ens adonem de la gran complexitat que s’hi amaga darrere. El fet de cosir i cantar, ha estat des de temps ancestrals una activitat realitzada per dones dins l’habitatge i ha estat típicament desprestigiada i no remunerada. Sovint la mare de família cosia, teixia o feia arranjaments a la roba dels fills i el marit, així com també altres objectes de la casa com cortines, tapetes... Com si es tractés d’una feina que li és biològicament assignada. Contràriament al significat de la frase feta, l’ofici de la costura requereix tota una vida d’esforç i dedicació, i el fet de cantar suposa, en realitat, transmissió de la cultura popular de generació en generació. Amb aquest projecte ens proposem recollir històries que s’amaguen darrere del fet de “cosir i cantar” en el context immediat dels barris de Sant Jordi i Ribera Baixa del Prat de Llobregat. Tenim la voluntat d’entendre i posar en valor aquestes activitats que les noves generacions estem perdent, a través de generar accions i activitats comunitàries obertes a totes les persones del barri, i la ciutat. El tapís que estem construint acompanyarà i recollirà el procés i s’anirà traslladant a diversos punts del barri, com a excusa per facilitar la trobada entre persones.
 

+info i coneix el col·lectiu a: https://www.instagram.com/gotele_/  i https://www.facebook.com/gotelegotele/

 

Properes accions

 Dissabte 9 de juny, de 17 a 20h a la Plaça Sant Jordi
 

Trobada oberta per cosir i berenar junts i juntes a la Plaça Sant Jordi. Nosaltres portem les pastes i el cafè, vosaltres porteu les vostres teles i fil, i celebrem juntes el Dia Internacional del Cosir en Públic! Activitat oberta a totes les edats.

El primer acte del projecte d'Art al Barri: Coser y Cantar, que busca posar en valor el fet del cosir, i obrir-lo i donar-lo a conèixer a noves generacions, continuant amb la tradició de la transmisió oral del saber.

Organitzat pel col·lectiu Gotelé i el Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa.

Procés de treball

 

El dissabte 14 d’abril  va tenir lloc la primera trobada global d'intercanvi de la beca Unzip, al Centre d'Art Torre Muntadas.

La dinàmica de treball, concebuda i dirigida pel col·lectiu  Suversión (Lina Sánchez i Lina López) girava entorn a l'idea de “premonició” i afinar la nostra “ visió del futur” sobre les expectatives respecte al desenvolupament dels projectes a través de reflexionar sobre els arquetips del Tarot i fer "consultes" amb unes cartes dissenyades amb qüestions relatives a generar comunitat.

Un primer dia màgic i intuïtiu per les nostres becades Júlia Garcia i Anna Vilamú.

 

La Ràdio Teteria és un espai-social-teteria, normalment situat en espais públics o espais socials transitats. El projecte té al darrere els artistes d’Aviv Kruglanski i Anna Coromina. Aquest és un projecte de ràdio-teteria itinerant que ens descobreix el concepte d’economies silvestres a partir del contacte amb la comunitat, l’atzar, el diàleg i les trobades brodades amb un altre tempo. Prenem un te, mosseguem unes galetes, entrevistem a la gent, posem música, ballem, convidem músics en directe, fem jocs, cuinem, poetitzem, i sobretot, improvisem en diàleg amb les persones que hi participen...Mentrestant generem una conversa sobre el barri i les seves economies “silvestres”.
 

Us deixem un llistat amb les emissions de la ràdio-teteria en format podcast, preparades per escoltar:

urbano_unzip_2016_petit

Lo Urbano Invisible va ser el projecte guanyador de la beca 2016, de Laura Malinverni i Marie-Monique Schaper. Aquest projecte tenia com a objectiu generar noves vies d'expressió de la identitat del barri a partir de la investigación participativa i la creació de cartografies urbanes en diferents formats. Els resultats i les cartografies creades pels veïns es van mostrar en una exposició al Centre Cívic del 12 de gener al 12 de febrer.