divendres, 15 gener, 2021 - 14:15

Balanç del primer mig any de l’estratègia “Ara més que mai, el Prat”

El Prat ja ha posat en marxa 2 de cada 3 accions de la seva estratègia per fer front a l’impacte socioeconòmic de la covid, iniciada fa 6 mesos

Acte gener 2021 Taula Reconstrucció
  • Durant el segon semestre de 2020, han crescut un 23% les atencions socials de l’Ajuntament del Prat respecte al mateix període de 2019, després de l’obertura de l’OIAS (Oficina Integral d’Atenció Social).

  • Fins al moment, ja s’han atorgat més de 600 ajuts per facilitar l’aixecada de persiana al comerç, per un import de gairebé 400.000 euros. Recentment, s’ha iniciat la segona edició d’aquests ajuts.

  • S’han començat a projectar les pacificacions de carrers per millorar l’espai urbà i guanyar espai per a les persones, en un context en què cal garantir la distàncies de seguretat i la ciutadania passa més temps al seu entorn més proper.

  • S’han distribuït 311 dispositius informatius i s’han facilitat 188 connexions a Internet per garantir que l’alumnat pugui connectar-se a la xarxa en igualtat d’oportunitats.

 

La Taula per a la Reconstrucció Social i econòmica de la ciutat es va reunir ahir  a la tarda per videoconferència per fer balanç de l’estratègia per reimpulsar el Prat front a l’impacte de la pandèmia, que es va posar en marxa fa 6 mesos. Durant aquest període, ja s’ha iniciat el desplegament de 2 de cada 3 accions (el 69%) de les accions contemplades per l’estratègia “Ara més que mai, el Prat”.

L’estratègia va ser acordada el passat mes de juliol per una vintena d’entitats de desenvolupament econòmic, acció social i sindicats del Prat, les formacions polítiques locals amb representació al Parlament de Catalunya -també les que no compten amb representants al ple municipal-  i el propi Ajuntament. Totes elles van fer balanç ahir del seu desplegament, en un acte presentat per l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i durant el qual les directores de les àrees de Desenvolupament Econòmic i Acció Social, Esther Pujol i Laia Ortiz, respectivament, van exposar detalladament les accions realitzades fins ara. També van presentar els principals indicadors socioeconòmics que mostren l’impacte de la pandèmia a la ciutat.

 

Prop de 5.000 trucades a persones grans durant el confinament

Pel que fa al primer eix de l’estratègia, de l’àmbit social, amb què es vol preservar la cohesió social i la cura de les persones,  es va destacar la posada en marxa el març de 2020 de l’OIAS (Oficina Integral d’Atenció Social). Des d’aleshores, ja ha atès prop de 10.000 persones i ha permès que les atencions socials creixin d’un 23% durant el segon semestre de 2020, respecte el mateix període de l’any anterior. També cal destacar les 4.935 trucades realitzades a persones grans durant el període de confinament, que han permès identificar 320 necessitats concretes entre elles, fins aleshores no detectades, que s’està treballant per cobrir, entre d’altres accions.

Quant al segon eix de l’estratègia de l’’àmbit econòmic, per promoure una ciutat activa i pròspera, una de les accions destacades és el desplegament dels bons i ajuts d’aixecada de persiana per poder fer costat a un dels sectors més colpejats per la crisi, el comerç local. Fins al moment, ja s’han atorgat més de 600 ajuts, per un import de gairebé 400.000 euros, i acaba d’arrencar la segona edició dels mateixos.

Pel que fa al tercer eix, en l’àmbit de la sostenibilitat i l’urbanisme, per fomentar una ciutat resilient i sostenible que entén la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic com una oportunitat, una de les actuacions projectades fins ara són les pacificacions de carrers per millorar l’espai urbà i guanyar espai per a les persones. Això esdevé fonamental en aquests moments, per la necessitat de mantenir les distàncies de seguretat i quan la ciutadania passa més temps en el seu entorn de proximitat, i més encara en un context de confinament municipal com l’actual.

 

Posada en marxa de l’OAC 360 per fer acompanyament als tràmits on-line

Finalment, quant al quart eix, per promoure una ciutat innovadora i oberta que treballa per posar la revolució tecnològica al servei de les condicions de vida de la ciutadana i per acabar amb l’escletxa digital, s’ha posat en marxa nous serveis com l’OAC 360.  Es tracta d’un nou servei telefònic d’acompanyament a la ciutadania a l’hora de fer tràmits on-line en un context en què cal reduir la presencialitat. D’altra banda, per garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat en un context en què creix la necessitat de l’educació telemàtica, l’Ajuntament ha facilitat la dotació de 311 dispositius informàtics i 188 connexions a Internet, entre d’altres actuacions.

L’estratègia “Ara més que mai, el Prat” i el nivell de desplegament dels seus diferents eixos d’actuació es pot consultar en aquesta secció del web municipal, on es va actualitzant de forma continuada el seu nivell d’assoliment.

 

El pressupost i el Pla d’Actuació Municipal s’adeqüen a l’estratègia de reconstrucció

El desenvolupament dels diferents eixos de l’estratègia “Ara més que mai, el Prat” també han vingut acompanyats de l’adequació del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023 a la situació social, sanitària i econòmica derivada de la pandèmia, així com del pressupost de la corporació. El Pressupost municipal de 2021 prioritza les mesures per a la reconstrucció social i econòmica de la ciutat. Si ja el 2020 es van mobilitzar gairebé 6 milions de recursos extra amb aquesta finalitat, els comptes de 2021 mantenen aquest esforç. Es preveuen increments del pressupost ordinari en àrees com Desenvolupament econòmic (+13,4%, fins arribar als 5,7 milions d’euros) i Economia, Habitatge, Governança i Qualitat Democràtica (+10%, amb una inversió en modernització de l’administració i innovació de 14,2 milions).

Així mateix, durant el 2021, també es mantindrà l’esforç per donar suport a les entitats del Prat, en un moment en què la cooperació del sector públic amb el privat i el Tercer Sector és fonamental per superar l’impacte de la pandèmia. Si l’any passat es van destinar prop de 2,5 milions d’euros a convenis amb aquestes entitats, dels quals 845.000 eren aportacions extra per cobrir mesures per fer front a la covid, el 2021 també es mantindrà aquesta aposta.

 

L’impacte socieconòmic de la pandèmia en xifres

L’estratègia de reconstrucció esdevé fonamental per revertir l’impacte que la pandèmia ha tingut sobre el Prat, no només en l’àmbit sanitari, sinó també des del punt de vista social i econòmic, de la mateixa manera que ha succeït en la majoria de ciutats de la comarca del Baix Llobregat i del país. Ahir també es van presentar alguns dels principals indicadors socioeconòmics de la ciutat.

El nombre de persones a l’atur al Prat ha crescut d’un 28,7% entre 2019 i 2020 fins arribar a les 4.267 persones, i la taxa d’atur (13,8% a finals de 2020) ha pujat un 3,2% en el mateix període. Es retorna als nivells immediatament posteriors a l’esclat de la crisi econòmica de l’any 2008. Les dones segueixen registrant una major taxa d’atur (16,1%) que els homes (11,8%), si bé entre els segons ha augmentat la desocupació en major mesura durant l’últim any.

El nombre d’empreses s’ha reduït en 156 entre el tercer trimestre de 2019 i el mateix període de 2020, quan n’hi havia 1.699. Això no obstant, la major reducció es va produir al primer trimestre de l’any passat i, des d’aleshores, la xifra d’empreses s’ha mantingut més estable. Els sectors on la davallada ha estat més forta han estat el comerç a l’engròs i l’hostaleria, que alhora són dos dels que tenen més pes al teixit empresarial local, juntament amb el transport i l’emmagatzematge.

També el comerç al detall és l’activitat que concentra un major nombre de persones a l’atur (10,6% del total) i és l’activitat on més ha augmentat la desocupació entre 2019 i 2020.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes