La peça del mes: Patí de vela o patí català

patí_vela

Maig 2015

Nom: Patí de vela o patí català

Procedència: Xavier Farrés (donació)

Cronologia: Anys 40

Dimensions: 4 x 0,60 x 0,40 metres

Matèria: fusta

Número registre: 1055

El patí de vela o patí català és una embarcació lleugera amb un pes inferior a 100 kg. Va néixer als anys vint del segle passat als clubs de natació del Barcelonès. El patí  no té timó ni orsa, una peça situada a la quilla que dóna estabilitat, i és l'absència d'aquests elements el que fa que sigui singular. Es governa amb el cos del tripulant en canviar de posició i que fa moure la vela. Un altre tret que el diferencia d'altres embarcacions és que la seva creació es déu a l'enginy popular i  a cada població costanera es construïa el seu.

Al Prat  l'esport de la vela va ser introduït per un grup de  joves aficionats entre els que hi havia: Jaume Casanovas, Pere Barberà, Joan Rosell, Josep Lladós o Guillem Farrés.

L'any 1940 es va celebrar una regata "Gran Premi de Barcelona". Uns anys més tard, el 1944, el Club Natació Barcelona organitzà el primer Campionat d'Espanya de Patí de Vela, una competició que encara se celebra.

L'any 1947 es va celebrar a la platja del Prat, els dies 25, 26 i 27 de juliol, el IV Campeonato de España de Patines a Vela, organitzat per la Federació Catalana de Vela i pel grup d'aficionats del Prat que rebien el nom de Flota núm. 4.

Actualment al Centre Municipal de Vela del Prat, inaugurat l'estiu del 2011, s'imparteixen classes de vela i es desenvolupen diferents activitats vinculades a l'esport nàutic.

Bibliografia: 

Montblanc, Joan: L'Abans. El Prat de Llobregat. Editorial Efadós. 2001. Pàg. 570

Santaolalla, Fèlix. Història de l'esport de la vela al Prat. Es pot consultar a la Biblioteca Antonio Martín i a l'Arxiu municipal del Prat.