La peça del mes: la ràdio

Registre: núm. 1047

Nom objecte: Aparell de ràdio

Classificació: instrument de telecomunicació

Autor: DeWALD, Marca de fàbrica

Dimensions: 28 x 41 x 19 cm.

Matèria: fusta

Procedència: Frederic Comas / donació

Data ingrés: 26/04/2005

 

Aparell de ràdio, marca DeWALD, amb altaveus frontals. Els comandaments de dial també estan disposats al davant. Disposa de vàries freqüències. DeWald va ser una fàbrica espanyola de receptors de ràdio de sobretaula i televisors, que va estar en funcionament fins a finals dels anys 70.

Als anys vuitanta van aparèixer les primeres emissores de ràdio del Prat. Emetien de manera “pirata” o “lliures”, sense les llicències oficials, perquè no hi havia prou freqüències per a totes. Eren Radio Odisea, Radio Activa i Ràdio Mediterrània. Amb major o menor grau, totes eren amateurs i intentaven sobreviure amb publicitat.

Ràdio Mediterrània va començar a emetre a finals del 1982. Va estar instal·lada provisionalment en un domicili particular al carrer de Mossèn Cinto Verdaguer i després a la llibreria Xarxa, al carrer del Centre. Més tard va llogar un pis al carrer de Castella on es va estar fins que va tancar. La gestió era cooperativa i es finançava amb els recursos dels membres de l’emissora i les aportacions d’amics.

Radio Odisea, la més comercial, va emetre regularment des de finals del 1983. Tenia el local al carrer de Manuel Bertrand. Radio Activa va començar a emetre a finals del 1983. Tenia la seu al carrer de l’Empordà.

El 1985 la Generalitat va ordenar les freqüències radiofòniques i moltes emissores, que funcionaven sense autorització, com les tres del Prat, van haver de tancar.

El 23 d’abril de 2002 va començar l’emissora municipal del Prat, El Prat Ràdio. Els estudis de l’emissora estan situats al carrer Doctor Soler i Torrens 3. La gestió és pública, El Prat Comunicació SL, i gestiona també el portal audiovisual elprat tv i la revista municipal El Prat.

 

Més informació: https://www.elprat.cat/sites/default/files/exposiciodepanaidecampana.pdf