La peça del mes: Garbell

garbell

Agost 2015

Nom: Garbell

Cronologia: segle XX

Dimensions: 74 x 74 x 14 cm

Matèria: fusta i cuir

Núm. registre: 208

Receptacle circular amb la base foradada. Aquesta eina del camp s’utilitzava, en el procés de la batuda, per separar el gra de les impureses. L'amplada de les obertures variava segons el producte que s'havia de garbellar. Però també es feia servia per altres conreus com ara les llegums, com és el cas de la imatge d'aquest mes.

Els cereals, després de la sega, s’havien de netejar, separant el gra de la palla. Era una feina molt feixuga que es feia sempre a l’estiu, a ple sol, a l’era.

Les garbes es portaven fins a l’era i s’estenien a terra. Llavors s’hi passava el corró tirat per un cavall, perquè amb la pressió es desprenguessin els grans. De tant en tant, s’havia d’estovar - aquí se’n deia girar- la pila per ajudar a fer caure els grans que ja s’havien afluixat i per canviar de lloc les espigues. Aquesta feina es feia amb forques de fusta de dues puntes. L’home que guiava el cavall s’anomenava “tocador”, perquè feia la feina descalç i en caminar tocava el gra i la palla amb els peus i sabia si calia fer més passades. Un cop separat el gra, es retirava la palla i es deixava només el gra, que havia quedat barrejat amb la pols i la palla curta. Amb l’ajut d’un rampí i d’un rasclet s’amuntegava tot fent una pila allargada, de punta a punta de l’era, que sempre es disposava perpendicular al vent. S’acabava de netejar amb la forca tot agafant piles i llançant-les al vent. El gra queia a terra i el vent s’enduia la palla i la pols més lluny. Després s’apilava el gra, i totes les impureses que havien quedat, de manera perpendicular al vent. D’això se’n deia coll de la batuda. Llavors es ventava amb una pala de fusta i amb forques de 3, 4 o 6 puntes. L’home que portava la pala es posava al costat del coll de la batuda i era el que en sabia més de tots. Aquest home era el cap d’era. Cada vegada que es girava s’havia d’escombrar l’era per recollir el gra que s’escampava.

Per acabar de netejar el gra, es feien servir els garbells. Els garbells eren rodons i la seva base estava forada per retenir el gra i deixar caure tot el que era més fi. Els forats dels garbells, més grans o més petits, variaven segons el tipus de gra. Qui en tenia, feia aquesta feina amb una ventadora.

DD.AA. (2005): El Prat pagès,  (vol. 5, pàg. 84-85), El Prat de Llobregat. Ajuntament del Prat