La peça del mes: Estendard de la Societat Coral Coro de las Flores

Núm. registre: 1178

Data: cap al 1882

Material: base de setí, cotó, brodats amb sedes i fils metàl·lics.

Mides: 117 x 90 cm.

Procedència: Societat Coral

Ingrés: Donació

Estendard de tonalitat morada, forma triangular amb una punxa central. L’estendard té dues cares: a la principal més decorada i fina es pot veure l’escut de la localitat del Prat de Llobregat, al centre de la roba. Per la part de sobre i de sota de l’escut en lletre brodades amb fil metàl·lic entorxat es pot llegir el nom de l’entitat: Coro de las Flores, Prat de Llobregat. L’altra cara de l’estendard és més senzilla confeccionada amb una tela de cotó de to morat amb unes lletres brodades en seda de color blanc on es pot llegir: Fundada en 1882.

L’estendard va ser donat a l’Ajuntament el 2014 per la Societat Coral Lo Llobregat de les Flors. L’any 2017, a través del programa de conservació i restauració que ofereix la Xarxa de Museus Locals, l’estendard es va poder restaurar. A l’exposició Mosaic. Les primeres entitats culturals del Prat va estar exposat.

L‘entitat Coro de las Flores, es va fundar com a societat coral per a la pràctica del cant. El 1897 catalanitzen el nom del grup. Tenien un repertori clàssic basat, sobretot, en les directrius de J. Anselm Clavé i actuaven en les festes tradicionals (Festa Major, Pasqua, etc.) . Era un grup exclusivament masculí i calia tenir més de 15 anys per ser-ne soci.

Els cantants eren , majoritàriament, de condició humil, sobretot jornalers i paletes, tot i que també hi havia altres oficis. Aquest fet explica, en bona part, les nombroses dificultats econòmiques que va patir l’entitat al llarg dels anys.

Va mantenir una gran rivalitat amb l’altra coral, Lo Llobregat, amb traspàs de socis d’un grup a l’altre. 

Durant la seva existència, va haver d’afrontar diferents refundacions per intentar continuar l’activitat. També va canviar en diferents ocasions de seu social, en els diferents cafès de la població (Sala d’en Bou, Cafè del Pont). Després d’uns anys de poca activitat, en destaca la refundació del 1933, amb seu a l’Artesà, entitat amb la qual va tenir una afinitat.

Va ser dissolta definitivament com a conseqüència de la Guerra Civil, el 1939.

 

Més informació sobre societats corals i entitats culturals: Associacionisme i cultura en una societat en transformació. El Prat de Llobregat 1910-1960 de Margarida Gómez Inglada. Volum 8 de la col·lecció de textos locals