La peça del mes: El tocadiscs

Registre: núm. 1217

Nom objecte: Tocadiscs

Marca/Model: Cosmo, model Dualette 77

Dimensions: 18,5 x 33 x 33 cm.

Matèria: metall, plàstic

Procedència: CEIP Joan Maragall / donació

Data ingrés: 26/01/2015

 

Tocadiscs portàtil amb maleta de plàstic color marfil. A l’interior de la tapa hi ha l’altaveu, i a un costat surt el cable per endollar. A la dreta de la maleta hi ha la nansa per transportar.

La fàbrica Cosmo, especialitzada en tocadiscs, estava a Granollers on tenia la planta de fabricació. La fàbrica va estar en funcionament des del 1960 fins el 2008, l’any que va tancar definitivament. Abans però, l’any 1982 va fer una suspensió de pagament i l’empresa va ser absorbida pel grup Piher.

Els primers gramòfons daten de finals del segle XIX, funcionaven amb un disc de goma vulcanitzada i s’havia d’impulsar de forma manual. El 1925 van aparèixer els primers tocadiscos elèctrics que oferia millor qualitat de so. L’alt preu de l’aparell en el mercat el feia exclusiu per classes adinerades, institucions i estacions de ràdio. Es popularitza la comercialització sobretot a la dècada dels 60 i s’estén el seu ús domèstic. L’aparició, als anys 80, dels cassetes fa que el vinil, i amb ell el tocadiscs, es devaluï. Els nous formats per escoltar música, més lleugers, més rentables per a la gran producció, arraconen els vinils. Només els nostàlgics van mantenir l’esperit dels tocadiscs. Actualment tornen a trobar-se a les botigues per als nostàlgics i pels que tenen gust vintage.