La peça del mes: Capgròs "Nas de carxofa"

nas_de_carxofa

Setembre 2014

Procedència: municipal

Núm. de registre: 1057

Any: 1954

Material: cartró pedra i fibra de vidre

Capgròs anomenat "nas de carxofa". És una figura masculina que representa  l'agricultura pratenca i els treballadors del camp , tot  destacant un dels productes més coneguts del municipi, la carxofa. Porta un barret de tres punts o tricorni.

Al Prat, les primeres actuacions documentades de gegants van tenir lloc cap al 1925. L'ajuntament llogava els gegants i els capgrossos en cases especialitzades de Barcelona, com ara "El ingenio"  i també havia de  pagar pel transport, l'allotjament, les dietes, l'actuació del portants i dels músics de l'acompanyament.

L'any 1954 l'Ajuntament va encarregar a la casa El Ingenio una parella de gegants del model  anomenat Reis Catòlics, molt popular en aquells anys. La parella  va costar 14.000 pessetes (84,14 €) i els reis van ser batejats amb el nom de Rotllà i Griselda.

Els gegants són el centre de les cercaviles, però les seves desfilades guanyen en lluentor gràcies als seus acompanyants. Els més tradicionals són els capgrossos. L'any 1980 per acompanyar els pagesos, es van comprar cinc figures noves: un català, un aragonès, un andalús, un gallec i un castellà.

Els capgrossos, que són portats per nens, van vestits amb un túnica curta nomenada quimono, que els deixa més mobilitat a les cames i als braços. La seva funció és apropar-se a la gent i durant molts anys, portaven una vareta amb què perseguien els badocs.

Els primers capgrossos del Prat, comprats el mateix any 1954, eren una barreja de les figures que tenien més èxit en aquella època, amb unes altres de temàtica local. Els de temàtica local eren el nas de carxofa, el cap de meló i el basc, que simbolitzaven lla indústria (els primers treballadors de La Papelera van venir del País Basc), i la resta eren:  Belcebú, Pantxito i Grouxo Marx. En total van costar 2.075 pessetes (12,47 €).

El deteriorament va fer que s'anessin retirant els capgrossos més vells i l'any 2006 se'n van comprar de nous. Actualment hi ha set capgrossos que són propietat de l'Ajuntament: el cap de meló, el nas de carxofa, el Belcebú, el Grouxo Marx, l'aragonés, el basc i el Mustafà.

Al començament, els gegants només actuaven per la Festa Major i per a la processó de Corpus. Tampoc no sortien fora del Prat. A partir del 1984  van participar de manera regular , en actuacions d'intercanvi,  a diferents pobles i ciutats de Catalunya.

La cercavila, sovint anava guiada per una banda de música, els gegants ballaven al ritme de les gralles i els tambors. Després d'uns anys d'aprenentatge, el 1991 es va constituir un grup de gralles del Prat i que acompanyen totes les sortides de la colla.