La peça del mes: Capgròs basc

Capgròs Basc

Procedència: Municipal

Núm. de registre: 1059

Any: 1954

Material: cartró pedra

El capgròs representa una figura masculina amb, representació d’una migració arribada al Prat per a treballar a la fàbrica de la Papelera Española.

L'any 1954 l'Ajuntament va encarregar a la casa El Ingenio una parella de gegants del model anomenat Reis Catòlics, molt popular en aquells anys. El mateix anys es compren els primers capgrossos, eren una barreja de les figures que tenien més èxit en aquella època, amb unes altres de temàtica local. Els de temàtica local eren el nas de carxofa, el cap de meló i el basc, que simbolitzaven la pagesia i la indústria (els primers treballadors de La Papelera van venir del País Basc), i la resta eren: Belcebú, Pantxito i Grouxo Marx.

Ara els capgrossos es construeixen amb un material més lleuger, que permet que els nens els puguin portar. Els antics es van restaurar i es guarden, com a peces de museu, per a la seva conservació i preservació.

L’any passat es va obrir La Nau, un nou equipament cultural de la ciutat que és seu de la Federació d’entitats de cultura popular i tradicional catalana, El Nus.  En aquest espai, a la planta baixa, es pot visitar una exposició permanent el seguici popular festiu de la ciutat, on es podran contemplar les figures de la nostra tradició, com els gegants, el Pollo, la Papota, els capgrossos...

 

Per a més informació consultar la pàgina web:

http://www.elprat.cat/la-ciutat/guia-agenda/inauguracio-de-la-nau-de-cul...